Siyasetle yakından ilgilenen kimseler bu alanda çalışmalarını yapmak ve düşünceleri ile halka yön vermek gibi misyonlar üstlenir. Bu misyona en yakın meslek de milletvekilliğidir. Dolayısıyla milletvekili adayları için belirli yasal süreçlerin yanı sıra siyasi mücadele de önemlidir.

Kariyer planlamasını siyaset alanında sürdürmek isteyenlerin milletvekilliği hakkında öğrenmek istediği ve araştırdığı birtakım noktalar da mevcuttur. Bu sorulardan ilki maaş konusu iken ikincisi nasıl bir süreçten geçerek milletvekili olunacağıdır.

Buna göre, milletvekili maaşı ve diğer merak edilenleri derledik. İşte detaylar…

Milletvekili Maaslari

Milletvekili Maaşı

Görev yaptıkları süre boyunca halkın kendilerine verdiği yetkiyi doğru bir şekilde kullanmakla sorumlu olan milletvekilleri, genellikle bir siyasi parti bünyesinde faaliyet gösterirler. Ülkemizde, büyük ve küçük diye nitelendirebileceğiz birçok parti bulunmaktadır. Adaylar bağımsız bir şekilde milletvekili olabileceği gibi bu partilerden de milletvekili seçilebilirler.

Milletvekilleri, hangi partiden olurlarsa olsunlar ülkenin genel çıkarlarını gözeterek, halkın refahını artırmak ve ülkenin gelişimine katkıda bulunmak için çalışmakla yükümlüdür. Sorumlulukları yüksek olan milletvekillerinin kendilerini ve partilerini en doğru şekilde temsil etmeleri de oldukça önemli bir husustur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 600 milletvekili bulunmaktadır. Bu sayı, 2017 yılında yapılan anayasa değişikliği ile 550’den 600’e yükseltilmiştir. Siyasette önemli bir yere sahip olan milletvekilleri hakkında da merak edilen birkaç konu vardır. Özellikle milletvekili maaşı merak ediliyor ve araştırılıyor. 

Milletvekilli maaşı, en yüksek devlet memurunun aylığının yüzde 125’ine eşit olacak şekilde belirlenir. Milletvekilli maaşı aylık artış tutarını ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı her ay günceller. Buna göre milletvekili maaşlarını ayrıntıları ile belirttik…

Güncel milletvekili maaşı için bilgiler aşağıdaki gibidir:

KIDEM

MAAŞ

En yüksek milletvekili maaşı

110.000 TL

En düşük milletvekili maaşı

77.565 TL

Emekli milletvekili maaşı

97.000 TL

Emekli olup görevine devam eden milletvekili maaşı

230.000 TL

Milletvekili Maaslari 7

Emekli Milletvekili Maaşı Zammı Ne Kadar?

Milletvekili maaşları, memur maaşlarına uygulanan zam oranlarına göre artar. Bu oranlar, her 6 ayda bir Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen enflasyon rakamlarına göre belirlenir.

Yeni dönem zamları ile beraber emekli milletvekili maaşı zammı %49,23 oranında yapılmıştır ve 65.000 TL olan emekli milletvekili maaşı 97.000 TL’yi bulmuştur.

Milletvekili maaşı güncel halini paylaştıktan sonra bu meslek hakkında diğer merak edilen ve araştırılan konulara değinelim…

Milletvekili Maaslari 4

Milletvekili Nasıl Olunur?

Milletvekili maaşı yanı sıra milletvekili olmak için hangi nitelikleri taşımak gerektiği de araştırma konusu olmuştur. Milletvekilliği, birçok farklı yönü olan özel bir meslektir ve aynı zamanda kamu hizmeti niteliği taşımaktadır. 

Ülkemizde toplamda 600 milletvekili görev yapmaktadır ve bu milletvekilleri, seçildikleri bölgelerin temsilcisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yasama faaliyetlerine katılırlar. Yasama sürecinde yeni yasaların çıkarılması, mevcut yasaların revize edilmesi ve ülkenin çeşitli konularında karar alınması gibi görevleri vardır.

Buna bağlı olarak, Türkiye’de milletvekili olma süreci, anayasal şartlara uygun adımlarla ilerleyen ve demokratik bir seçim sürecini içeren önemli bir süreçtir. Demokratik bir yolla seçilen milletvekilliğine aday olmak için ise taşınması gereken bazı özellikler ve yerine getirilmesi gereken süreçler vardır. İşte, milletvekili olma şartları ve süreci…

ATSO Başkanı Bahar’dan enflasyon değerlendirmesi: “uzun süredir beklenen bir gelişmeydi” ATSO Başkanı Bahar’dan enflasyon değerlendirmesi: “uzun süredir beklenen bir gelişmeydi”

Milletvekili olma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Milletvekili seçilecek kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
  • Adayların seçim günü en az 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • Adayların seçim bölgesinde seçmen kütüğüne kayıtlı olması gerekir.
  • Milletvekilliğine aday olacak kişinin en az ilkokul mezunu olması gerekir.
  • Milletvekili seçilecek kişinin kısıtlı olması ve kamu hizmetlerinden yasaklı bulunmaması gerekir.
  • Milletvekili seçilecek kişinin akıl sağlığının yerinde olması veya kısıtlı olmaması gerekir.
  • Erkek adayların ise askerlik hizmetini yapmış olması veya askerlikle ilişiği bulunmaması gerekir.

Milletvekili Maaslari 2

Milletvekili olmak için kanunen gerekli bu şartların yanı sıra iyi bir iletişim ve hitabet yeteneğine sahip olmak, liderlik vasıflarına sahip olmak, sorun çözme ve analitik düşünme becerilerine sahip olmak gibi karakteristik özellikler de önemlidir.

Milletvekili olma şartlarını taşıyan adaylar genellikle bir siyasi parti çatısı altında veya bağımsız olarak seçimlere katılır. Bir siyasi partiye üye olarak o parti tarafından aday gösterilme sürecine dahil olurlar. Bağımsız aday olmak isteyenler ise Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) gerekli belgeleri sunarak ve belirli bir miktar para yatırarak adaylık başvurusu yaparlar.

Siyasi partilere üye olan adaylar, genellikle parti içi ön seçim gibi süreçlerden geçerler. Parti merkezinin onayı ile resmi olarak aday gösterilen kişiler, seçim kampanyası sürecine girerler. Bu süreçte adaylar, seçmenlerle buluşarak projelerini ve vaatlerini paylaşır ve destek toplamaya çalışırlar.

Türkiye'de milletvekilliği seçimleri genel seçimlerle yapılır. Seçimlerin ardından yeterli oyu alan adaylar milletvekili olarak seçilirler. Yüksek Seçim Kurulu, seçim sonuçlarını resmi olarak ilan eder ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilen yeni milletvekillerini bildirir.

Milletvekilleri, 87 seçim bölgesinden nüfus oranına göre seçilmektedir. Seçim sonuçlarına göre milletvekilleri, Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edildikten sonra TBMM’de görev yapmaya başlarlar. Milletvekilleri, seçildikleri bölgenin temsilcisi olarak yasama sürecine katılırlar ve halkın çıkarlarını savunurlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ