Antalya’nın sahip olduğu doğal zenginlikleri ile tarih boyunca uygarlıkların önemli bir yaşam alanı olmuştur. Antalya’nın merkezi bölgesi aynı zamanda kentin en eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yapar. köklü geçmişinin ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu bölgeler kentin en işlek yerlerini oluşturur. Muratpaşa ilçesine bağlı birçok mahalle tarihi ve doğal yapısı nedeniyle doğal sit alanı ilan edilmiştir. İşte Muratpaşa ilçesinde doğal sit alanı ilan edilen mahalleler…

antalya ant

DOĞAL SİT ALANI NEDİR?

Coğrafyasında zengin doğal güzellikler barındıran Antalya, tarihi, kültürel ve doğal değerleri ile korunması gereken çok sayıda alana sahiptir. Doğal sit alanı olarak değerlendirilen bu alanlar belirli yasalarla koruma altını alınır.

Doğal sit alanı, belirli bir bölgede yer alan doğal, tarihi, kültürel değere sahip tarihi eserleri, endemik bitki ve hayvanları ya da jeolojik öneme sahip ekosistemleri kapsar. Doğal sit alanı olarak belirlenen bölgeler belirli yasalar çerçevesinde korunur. Bu alanlarda yapılan faaliyetler de denetlenir. Doğal sit alanlarında yapılaşma ve çeşitli insan faaliyetleri sınırlandırılır. 

Dogal Sit Alanlari

Doğal sit alanları birinci, ikinci ve üçüncü derece olmak üzere 3 gruba ayrılır.

Birinci Derece Doğal Sit Alanı olarak belirlenen bölgeler tamamen korunması gereken yerlerdir. Bu bölgelerde yapılaşma yasaklanmıştır.

Korunacak Alanlar

İkindi Derece Doğal Sit Alanı olarak belirlenen yerlerde yapılaşma kontrollü yapılır ve bölgede yer alan doğal ve kültürel alanların korunması gerekir.

057B0958 3A7C 4C57 9B25 E371184De716

Üçüncü Derece Doğal Sit Alanı olarak belirlenen bölgelerde tarihi ve doğal değerler korunmak kaydıyla bazı yapılaşma faaliyetlerine izin verilir.

MURATPAŞA’DA DOĞAL SİT ALANI OLAN MAHALLELER

Muratpaşa’da içerisinde tarihi, doğal ve kültürel yapıları barındıran bu mahlleler doğal sit alanı ilan edilmesi sebebiyle birçok faaliyet sınırlandırılmış ve bölge korumaya alınmıştır.: işte o mahalleler…

Selçuk Mahallesi

Muratpaşa’nın en merkezi noktalarından olan Selçuk Mahallesi, Antalya Kaleiçi’nin bir kısmını yat limanını, Antalya merkezinin simgesi haline gelen tarihi Hadrian Kapısı ve Mermerli Plajı olan kısımları kapsamaktadır.

Fdc64031 C9Fc 469C A5Db C3B306Ec8Ad2

Antalya’nın merkezinde yer alan tarihi Kaleiçi bölgesi uzak bir geçmişin izlerini yansıtır. Kaleiçi’nde çoğunlukla Selçuklu ve Osmanlılar dönemine ait eserler yer alır. Kaleiçi bölgesi ilk olarak 1979 yılında kentsel sit alanı olarak belirlenmiştir.

Kaleiçi bölgesi kentsel ve III. Derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiştir. 2004 yılında burası “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmiştir.

E10Ad972 7Afd 487D 9D68 A47492D13C40

2005 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planında, Kent Merkezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi “Merkez Koruma ve Dönüşüm Alanları” olarak tanımlanmıştır.

9Bc3725B Frixrkl800R64Rn7Kydjap

Tarihi surlar ile çevrelenen Kaleiçi bölgesinde Kaleiçi’nde 127 adet anıtsal yapı (cami, burç, sur duvarı, mescit, kuyu vb.) 473 adet sivil mimarlık örneği, 93 korunacak bahçe, 25 anıt ağaç kültür ve tabiat varlığı olarak tescil edilmiştir. Tüm alan Kentsel ve III.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenmiştir.

Doğal sit alanı olarak belirlenen Selçuk Mahallesi’nde belediye sadece çöp toplama hizmeti vermektedir.

Balbey Mahallesi

Balbey Mahallesi, Tarihi saat kulesinin çevresinden başlayarak Old Bazaar, Doğu Garajı ve İsmet Paşa Caddesinin bir kısmını kapsar. Büyükşehir Belediye Başkanlığı hizmet binasından, Sobacılar Çarşısı, Hanlar Bölgesi ve doğu garajını kısmen kapsar.  Bölge şehrin merkezi konumunda oldukça işlek bir alandır. Şehir merkezinde olması nedeniyle ulaşım hatları da burada yoğunlaşır.

C4F7C296 F7Da 4E4F B3B0 Dc8658254030

Doğal sit alanı olan mahallede ulaşım ve yapılaşma faaliyetleri kontrol altına alınmış, mimari yapı bozulmayacak şekilde restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Günümüzde mahallede belediye sadece çöp toplama hizmeti vermektedir.

Haşim İşcan Mahallesi

Antalya’nın merkezindeki bir diğer mahalle olan Haşimişçan yarı doğal sit alanı ilan edilmiştir.

Antalya’nın merkezi mahallelerinde olan ve kentin tarihi dokusunda önemli izler barındıran Haşimişçan Mahallesi, adını çok eski yıllarda Antalya’da valilik yapan Haşim İşçan’dan almıştır. Bu bölge kentin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu nedenle tarihi ve kültürel olarak önemli bir değere sahiptir.

Karaali Lunapak (Small)

Mahallenin batı kısmında Kaleiçi, Güney Batısında Karaalioğlu parkı, Antalya Büyükşehir Belediyesi binası, Güneyinde stadyum Kuzeyinde ise Antalya’nın en eski lisesi Antalya Lisesi yer alır.

79458613 1042094789500939 8964773026625224704 N

Bölge merkezi konumda yer alması sebebiyle işlek yerlerden biridir. Tramvay hattının geçtiği ve çok sayıda mağaza kafe ve restoranların sıralandığı Işıklar bölgesi önemli turizm bölgesi olarak gösterilir.

Kılıçarslan Mahallesi

Kılınçarslan Mahallesi de Muratpaşa ilçesinin merkezinde yer alan ve doğal sit alanı ilan edilen bölgelerden biridir. Mahallenin sınırları, Karaalioğlu parkını yanındaki Hıdırlık Kulesini, mermerli plajının bir kısmını, Atatürk Evi ve Müzesinin yakınlarını kapsar. Bölgede koruma altına alınan hem Hıdırlık Kulesi gibi yapılar hem de doğal güzellikler bulunur.

Hıdırlık

Belediyenin bu bölgedeki hizmeti günlük çöp toplama ile sınırlıdır.

 Barbaros Mahallesi

Hadrian Kale Kapısının önünden başlayıp, Ziraat Bankasının olduğu bölgeyi kapsayan Barbaros Mahallesi ilçenin doğal sit alanı ilan edilen mahallelerinden bir diğeridir. Mahallede belediye yalnızca gün çöp toplama hizmeti verir.

Hadrian Kapısı

Tuzcular Mahallesi

Antalya Saat Kulesini, Kaleiçi’nin bir kısmını, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nü ve şemsiye sokağı kapsayan Tuzcular Mahallesi, ilçenin en işlek noktalarından biridir.

0468Fe88 6B92 4554 97D1 A397Eddb760A

3 adet yeşil alanın bulunduğu Tuzcular Mahallesi doğal sit alanı ilan edildiği için belediye yalnızca günlük çöp toplama hizmet vermektedir.

Foto 3 11

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA