Türkiye’de 2024 yılı Temmuz ayı itibariyle yapılan zamlar bazı meslek gruplarının maaşlarına da yansıdı. Güncellenen maaşlardan biri de nikah memuru maaşı oldu. 

Nikah memurlarının, evlilik cüzdanı düzenlemek, nikah akdi düzenlemek ve nikah kütüğüne kayıt yapmak gibi önemli görevleri ve sorumlulukları vardır. Devlette görev yapan nikah memuru maaşları da buna göre şekillenmektedir.

Peki, nikah memuru ne kadar maaş alıyor? Merak edenler için nikah memurluğu hakkındaki araştırılan bazı konuları detayları ile yazdık…

Nikah Memuru Maaslari 2

Nikah Memuru Maaşı

Çiftlerin evlilik başvurularını aldıktan sonra gerekli belgeleri inceleyip evlilik işlemlerini yasalara uygun şekilde gerçekleştiren nikah memurları, evlilik töreni sırasında çiftlere evlilik cüzdanlarını teslim eder ve evlilik işlemlerine ilişkin yasal bildirimleri yapar. 

Ayrıca, evlilik kayıtlarını tutarak ilgili resmi kurumlara bildirirler. Nikah memurları genellikle belediyelerde, kaymakamlıklarda veya ilgili devlet kurumlarında görev yapar. 

Türkiye’deki tüm il ve ilçelerde bulunan belediyelerde görev yapan nikah memurları ayrıca, belediyelerin evlendirme dairelerinde veya nüfus müdürlüklerinde çalışırlar. Buna göre merak edenler için yeni yılla beraber düzenlenen nikah memuru maaşını ele aldık…

2024 yılı itibariyle Türkiye’de nikah memuru maaşları aşağıdaki gibidir:

KIDEM

MAAŞ

En Düşük Nikah Memuru Maaşı

40.000 TL

Ortalama Nikah Memuru Maaşı

45.000 TL

En Yüksek Nikah Memuru Maaşı

50.000 TL

Yukarıdaki tabloda verilen maaşlar ortalama olarak belirlenmiştir. 2024 Temmuz ayında memur maaşlarına gelen zamların ardından nikah memuru maaşları da güncellenmiştir. En düşük memur maaşının 39.177 TL olmasının ardından nikah memuru maaşlarının da 40.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmesi beklenmektedir.

NOT: Nikah memuru maaşı; kıdem ve tecrübe gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak verilen rakamlardan daha yüksek olabilir.

Nikah memurları maaşı hakkında ilgili detayları ele aldık, şimdi diğer merak edilenlere yer verelim…

Nikah Memuru Maaslari 3

Nikah Memuru Nasıl Olunur?

Nikah memuru, resmi olarak evlilik işlemlerini gerçekleştiren ve evliliklerin yasal olarak tanınmasını sağlayan kişidir. Nikah memuru olmak için ise bazı eğitimler alıp bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir.

Öncelikle, nikah memuru olabilmek için genellikle hukuk, ilahiyat veya iktisat gibi bir alanda lisans derecesine sahip olmak gerekir. Bazı durumlarda ilgili bir sertifika veya eğitim programını tamamlamak da istenebilir.

Alınan eğitimlerin dışında her yıl düzenlenen KPSS’ye girerek gerekli puanı almak gerekmektedir. KPSS puanına göre nikah memuru alımı yapan belediye ve valilikler gibi kamu kurumlarının ilanlarını takip etmek gerekmektedir. 

KPSS’den en az 60 puan alıp belediye veya kaymakamlık gibi ilgili yerel yönetim birimlerine başvuruda bulunduktan sonra ise başvuru süreci için belirli kriterleri karşılamak gerekmektedir.

Nikah memuru olmak için gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Türk vatandaşı olmak.
  • En az lise mezunu olmak.
  • Kamu görevinden veya memuriyetten ayniyatla veya disiplin kurulu kararı ile çıkarılmış olmamak.
  • TCK 53. maddesinde yer alan suçlardan mahkum olmamak.
  • Akli ve bedeni sağlamlığa sahip olmak.
  • Belirli bir suçu işlemekten dolayı hüküm almamış veya beraat almamış olmak.
  • Noterlik sınavında veya belediye sınavında başarılı olmak.

Nikah memuru görevleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Evlenecek kişilerin evlenme başvurularını kabul etmek
  • Evlenme dosyasını hazırlamak
  • Evlenecek çiftlerin nikahını kıymak
  • Aile cüzdanını düzenlemek
  • Evlenme bildirimi düzenledikten sonra nüfus müdürlüğüne bildirmek
  • Evlenme bildirimlerini, Evlenme kütüğü ve evlenme dosyası korumak

Nikah Memuru Maaslari 5

Nikah Memuru Olmak İçin Hangi Bölümü Okumak Gerekir?

Nikah memuru olmak isteyen adayların okuması için belirlenen ve şart koşulmuş bölümler yoktur. Bir ön lisans ya da lisans bölümü mezunu olan her aday, KPSS sınavından yeterli puan alarak nikah memuru olarak atanabilir. Elbette atanması için yukarıda saydığımız şartları da yerine getirmesi gerekir.

Temsili Nikah Memuru Nedir? Maaş Alır mı?

Temsili nikah, gerçek bir nikah töreni gibi düzenlenen ancak yasal geçerliliği olmayan sembolik bir törendir. Genellikle eğlence, kutlama amacıyla yapılır. Temsili nikah törenleri, genellikle çiftin gerçek nikah töreni öncesinde ya da sonrasında düzenlenir.

Düğün töreninde nikah merasimi düzenlemek isteyen fakat gerçek nikah tarihini düğün tarihine denk getiremeyen çiftler, son zamanlarda temsili bir nikah töreni gerçekleştiriyor. Bunun dışında iki farklı şehirde düğün yapacak olan çiftler her ikisinde de nikahlarını davetliler karşısında gerçekleştirmek istediğinde temsili nikah memurlarına başvurabilirler.

Fakat doğal olarak temsili nikah memuru, yasal olarak yetkili bir memur olmadığından, kıydığı nikahın yasal bir geçerliliği yoktur. Gerçek bir nikahın yasal olarak geçerli olabilmesi için resmi yetkililer tarafından kıyılması gerekmektedir. Bu sebeple de devlet tarafından ödenen bir maaşa tabii olmazlar.

Nikah Memuru Maaslari 4

Sıkça Sorulan Sorular

Nikah memuru maaşı ile ilgili diğer merak edilen sorular aşağıdaki gibidir:

Lise Mezunu Nikah Memuru Olabilir mi?

Nikah memuru olmak için hukuk, ilahiyat veya iktisat gibi lisans bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.

Resmi Nikah Kıyma Yetkisi Kimlerde Var?

Türkiye’de belediye başkanları ve vekilleri, belediye evlendirme memurları, köylerde muhtarlar ve Türkiye Cumhuriyeti konsolosluk yetkilileri de nikah kıyma yetkisine sahiptir.

Her Memur Nikah Kıyabilir mi?

Her memur nikah kıyma yetkisine sahip değildir. Resmi nikah kıyma yetkisi, sadece belirli makamlar ve yetkililer tarafından kullanılabilir.

Nikah Memuru Devlet Memuru Mudur?

Evlendirme yetkisine sahip memurlar, devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Nikah memurları da diğer memurlarla aynı haklara sahiptirler.

Nikah Memuru Kaç Saat Çalışır?

Nikah memurları haftalık çalışma saati ise diğer memurlar gibi ortalama 40 saattir.

Kaynak: HABER MERKEZİ