Antalya’da 4’ncü etap raylı sistem ihalesinin yapılması, 5. etap raylı sistem ihalesinin ise bu yıl içinde yapılacağının açıklanması iyice sıkışan kent trafiği nedeniyle Antalyalıların yüreklerine su serpmişti. Ancak Çevre Mühendisleri Antalya Şubesi eski Başkanı Cem Arüv'ün açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. Arüv 2025 yılındaAntalya Havalimanı ek inşaatının tamamlanması ile oluşacak kapasite artırımı ile birlikte Antalya trafiğinin komple kilitleneceğini ileri sürdü.
35 MİLYONDAN 80 MİLYONA ÇIKACAK
Antalya Uluslararası Havalimanı'nın 2022 aralık ayındaki ihalesi yapılan ve 5 Ocak 2023'te ihaleyi kazanan firmaya yer teslimiyle başlanan inşaat çalışmaları 2025’de tamamlanacak. Böylece 35 milyon yolcu kapasitesi de 80 milyona çıkacak. Bir taraftan Antalya’da uçaklar inip kalkarken, diğer tarafta inşaat çalışmaları devam ediyor.
BİRÇOK YENİ BÖLÜM VAR
Proje içeriğinde dış hatlar terminallerine yeni ilaveler eklenmesi, yeni yolcu köprüleri, yeni apronlar, yeni park yerleri, hangarlar bölgesi, iç hatlar terminalinin büyütülmesi, genel havacılık terminali, VIP, devlet konukevi, başmüdürlük binası, cami, kule, uçak bakım hangarları, akaryakıt ikmal tesisleri yer alıyor. Ayrıca uçak park alanı sayısı da yüzde 80 oranında artacak. Yolcu köprüsü 20'den 38'e çıkartılacak.
ARÜV’ÜN İDDİALARI ÜRKÜTTÜ
Önümüzdeki yıl açılması beklenen yeni alanlar ile birlikte artacak olan yolcu kapasitesi ile ilgili endişelerini dile getiren Çevre Mühendisleri Antalya Şubesi eski Başkanı Cem Arüv çok ciddi iddialarda bulundu. Arüv, “Ben bu bölgenin kitleneceğini düşünüyorum. Çünkü siz havalimanın kapasitesine arttırıyorsanız, havaalanını besleyen bağlantı yollarının mevcut hali ile değil, ilave yollarla oradaki ulaşım yollarının zenginleşmesine ihtiyaç duymanız gerekiyor. Ama bunları yaparken de şehrin bir ulaşım Master Planı olması gerekiyor. Yani hakikaten konunun uzmanları ile bu konunun çalışılıp bu ulaştırma projelerinin hazırlattırıp ilgili İmar Planlarına işlettirilip daha sonra da çok hızlı bir şekilde yatırıma geçilmesi gerekiyor” dedi.
ÇOK CİDDİ KAOS OLUR
Kapasite artırımı ile birlikte çok ciddi bir kaosun meydana geleceğini iddia eden Çevre Mühendisleri Antalya Şubesi eski Başkanı Cem Arüv, “Siz havaalanı tel örgüsü içerisinde istediğiniz kapasite artışını yapabilirsiniz. Ancak ulaşım ağlarını düzgün yapmadığınız takdirde burada çok ciddi bir kaosa neden olursunuz. Tüm dünyaya rezil olursunuz. Bakın günde bin 500 uçağın inip kalktığı bir havaalanından bahsediyoruz. Ciddi bir hareketlilik bu. Türkiye’nin en fazla çalışan ikinci havaalanından bahsediyoruz. Eğer Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli bir şekilde bu bağlantı yolları yapılmadığı takdirde Antalya’nın Doğu ile Batı arasındaki bağlantısı kesilir. O denli kaotik etkilere neden olur. Yani sadece gelenler değil gidenler de olacak. Her gün bin 500 uçakla ortalama 200 kişi kapasite ile 30 bin kişi geliyor ve 30 bin kişi de gidiyor. 30 bin kişinin geliş trafiği ayrı bir de gidiş trafiği var. Karayollarında mevcut yollarla bunu yapmanız imkansız” diye konuştu.
ALTERNATİF BULVARLAR AÇILMALI
“Hemen alternatif bulvarlar açmak zorundasınız” diyen Arüv sözlerini şöyle sürdürdü:
“Büyük dev 100’lük bulvarlar açmak zorundasınız. Bakın Havaalanı kavşağından sonra açılan mevcut Antalya Aksu yoluna paralel bir yol daha var. Bunun gelişmesi gerekiyor. Hatta buna paralel bir yol daha açılması gerekiyor. Şehrin doğusunda da kuzey doğu oto yolu projesinin geliştirilerek bir şekilde Isparta yolundan sonraki kısmının Alanya’ya kadar hızlıca yapılması gerekiyor. Bunları yapmadığınız takdirde sizin buradaki havalimanında yapacağınız kapasite artışı trafik anlamında çok ciddi kaosa neden olacak.
RAYLI SİSTEM ALANYA’YA ULAŞMALI
Hafif raylı sistemin Alanya’ya kadar ulaşması gerektiğinin de altını çizen eski Başkan iş insanı Cem Arüv, “Orada bir hafif raylı sistem var. O hafif raylı sistemin aktif kullanımını sağlamanız gerekir. Raylı sistemin Belek’e, Manavgat’a kadar uzatılması gerek. Uçaktan inen bir kişinin illaki arabasına binmek zorunda kalmaması gerekiyor. Side’ye, Manavgat’a hatta Alanya’ya raylı sisteme binip gitsin. Bunları yapalım, düşünelim planlayalım. Bunlarla ilgili projeyi kim yapacak? Bu sorunu çözmediğin zaman bu şehri kilitleyeceksin. Az sonra trafik problem hale gelecek, bu bölgede yerleşim problem haline gelecek, yağan yağmur bile problem haline gelecek. Şiddetli yağışa bile ihtiyaç yok düşük bir yağmurla bile problemli hale gelecek. Bunu yapacak zekaya, bilgiye birikime sahibiz. Ben yaptım oldu zihniyeti ile bu tür yatırımlar yapılmaz. O kapasite artışı devreye girdiği anda bu yol kilitlenecek Manavgat’a Alanya’ya ulaşım imkansız hale gelecek” diye konuştu.