Ramazan ayında gerek sahuruyla gerekse iftarıyla birlikteliğimizi pekiştiren oruç ibadeti, ibadet yönünün yanı sıra kilo vermek isteyen vatandaşlarında gözdesi oluyor. Manevi yönden kişiye iyi gelmesiyle bilinen orucun, fiziksel açıdan faydaları da saymakla bitmiyor. Peki, oruç tutmanın ne gibi faydaları var? Hamileler oruç tutabilir mi? Aralıklı oruç diyeti nedir? İşte, hastalıkların kökünü kazıyan orucun faydaları…
DİYETİSYENLER TARAFINDAN DA ÖNERİLİYOR
Oruç, çoğunlukla toplumdaki sevgi, saygı, dayanışma ve yardımlaşma duygularını kuvvetlendirmesi yönüyle bilinir. İslam esasları arasında yer almasından dolayı da milyonlarca Müslüman tarafından büyük ilgi görür. Ancak oruç, bu yönünün yanı sıra kilo vermek isteyen vatandaşlara diyetisyenler tarafından da sıklıkla önerilir.
İŞTE, ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI;
İnsülin direncini azaltarak, kan şekerinin düşmesine olanak tanır. İnsülin direncinin azalması da glukozun kan dolaşımından hücrelere daha verimli bir şekilde aktarımını sağlar. Böylelikle kan şekeri kontrolünü sağlamış olur. Kalori alımı da sınırlandırıldığı için metabolizmanın harekete geçmesiyle vücutta yağ yakımı olur. Bu da kilo vermenize yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirir, vücudu enfeksiyonlardan alıkoyar. Zihinsel aktivitelerin işlevini artırır, cildin canlılık kazanmasını sağlar.
PSİKOLOJİYE İYİ GELİYOR
Sindirim sisteminin dinlenmesine olanak sağlar. Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur. Kanda bulunan yağ, kolesterol ve diğer lipid türlerinin en aza indirgenmesini sağlar. Psikolojik açıdan oksidatif stresi azaltır, bağışıklığı kuvvetlendirir. Detoksifikasyonu artırarak zararlı toksinlerden arındırır. Karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesini sağlayabilir. Mide ve bağırsaklarda detoks etkisi yaratır. Büyüme hormonunun salgılanmasını hızlandırır. Psikolojiye iyi gelir, kişiye ferahlık verir. Bunlar orucun bilinen faydaları. Ancak, bir sağlık uzmanına danışarak hareket etmeniz sizin için en doğru olandır.
HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Sağlık uzmanları, hamilelik döneminde vücutta vitamin ve proteinlere ihtiyaç duyulduğu için annenin yeterli kaloriyi alamayacağını öne sürerek hamilelerin oruç tutmaması gerektiğini söylüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre ise, gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine veya çocuklarına zarar gelmesinden korkmaları durumunda oruç tutmama hakkına sahiptir.
ARALIKLI ORUÇ DİYETİ NEDİR?
Diyetisyenlerin vazgeçilmezi olan aralıklı oruç, günü ikiye bölen, 16 saat aç kalınarak 8 saat yemek yenilen, kısaca 24 saatlik zaman diliminde hem kahvaltı hem de akşam yemeği olmak üzere 2 öğünden oluşan beslenme şekline denir. 16:8 kuralı olarak hafızalara kazınan bu diyet, 16 saat aç kalınmasının ardından kalan 8 saatte sağlıklı bir şekilde beslenilmesi gerektiğini ileri sürer.