Perge Antik Kenti, Antalya’nın Aksu ilçesinde yer alan ve şehrin en önemli tarihi noktalarından biri. Günümüzde kalıntılarının yer aldığı antik kenti her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmeye devam ediyor.
Geçmişi Hititlere dayanan Perge, Roma’ya kadar uzanan birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. En görkemli dönemi ise Roma Dönemi’ne denk gelmektedir. Biz de Antalya’nın sembolleşmiş olan Perge Antik Kenti’nin, geçmişte nasıl göründüğünü yapay zekaya sorduk. Roma Dönemi’nde Perge Antik Kenti’ne bir yolculuk yapmaya hazırsanız, antik kente dair her detayı yazımızda bulabilirsiniz!
Roma Dönemi’nde Perge Antik Kenti
Günümüzde olduğu gibi Roma Dönemi’nde de Antalya bir liman şehriydi. Bu sebeple Roma İmparatorluğu için Perge Antik Kenti hem ticaret hem kültür merkezi olarak stratejik bir konuma sahipti. İmparatorların da Perge’ye birçok ayrıcalık tanıdığı ve bu sayede şehrin gelişme kapasitesini artırdığı bilinmektedir.
Roman Dönemi’nde Perge Antik Kenti; görkemli tapınaklar, agoralar, stadyumlar, tiyatrolar ve hamamlar ile donatılmış bir haldeydi. O dönem için gelişmiş bir altyapıya sahip olan Perge’de su kemerleri ve kanal sistemleri de yer alıyordu.
Perge halkının aynı zamanda görkemli bir Artemis Tapınağı inşa ettikleri bilinir. Perge Antik Kenti’nin fotoğrafları en sık çekilen ve en sevilen yapısı ise tiyatro ve stadyumdur. Yaklaşık 12.000 kişilik kapasitesi bulunan bu alanda gladyatör dövüşleri ve atletik yarışmalar yapılırdı.
Peki, Roma Dönemi’nde Perge Antik Kenti’nde yaşıyor olsaydınız nasıl bir hayata şahit olacaktınız? Daha yakından inceleyelim…
Roma Dönemi’nde Perge Antik Kenti’nde Günlük Yaşam
Roma Dönemi’nde sosyo-ekonomik sınıflar arasındaki ayrım daha net bir şekilde belliydi. Tarım, ticaret ve kültür açısından zengin olan Perge’de ise işlerin yürümesi için nüfusun büyük çoğunluğunu köleler ve özgür köyleler oluşturmaktaydı. Zanaatkarlar, tüccarlar ve aristokratlar ise nüfus olarak azınlıkta kalıyordu.
Aile yapısı geniş ve kalabalık olmakla birlikte ailenin reisi de baba olarak görülüyor ve kendisine itaat ediliyordu. Perge halkı boş zamanlarını tiyatro ve stadyumda geçiriyordu. Roma Dönemi’nde hamamların yaygın olması ile Perge hamamları da sosyalleşmek için bir alan sağlıyordu.
Perge Antik Kenti Şehir Planı
Türkiye’nin en önemli kültür hazineleri arasında yer alan Perge Antik Kenti şehir planı ve yapıları ile Roma İmparatorluğu’nun mimari anlayışını yansıtır. Kentte yapılan kazılar sonucu birçok heykel ortaya çıkarılmıştır.
Perge Antik Kenti şehir planı ise biri doğu-batı, diğer kuzey-güney yönünde uzanmış olan iki ana caddeden oluşmaktadır. 12.000-13.000 izleyici kapasitesine sahip tiyatro günümüze kadar korunarak gelmiştir. Sahne binasının ise M.S. 2. Yüzyılda inşa edildiği bilinir.
Perge Antik Kenti’nin ticaret ve sosyalleşme merkezlerinden biri olan Agora, dikdörtgen plana sahiptir. Burada Helenistik dönemi yansıtan kuleler, anıt niteliğindeki çeşmeler, hamamlar, su kanalı ve sütunlu cadde bulunur.
Sıkça Sorulan Sorular
Roma Dönemi’nde Perge Antik Kenti’ni merak edenler aynı zamanda bu antik şehri görmek de istiyor. Bu doğrultuda diğer sordukları sorular aşağıdaki gibidir:
Perge Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?
Perge Antik Kenti, Antalya’nın Aksu ilçesinde yer alır. Şehir merkezine yaklaşık 18 kilometrelik uzaklıkta bulunmaktadır.
Antalya şehir merkezinden kalkan otobüs, dolmuş veya taksiler ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Perge Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar?
Perge Antik Kenti’ne Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Müzekart ile kolaylıkla giriş sağlayabiliyor. 2024 yılı itibariyle Müzekart 60 TL’dir. Yabancı uyruklu vatandaşlar için ise giriş ücreti 11 Euro olarak bilinmektedir.