Antik kentler günümüzde şehirler için turizm kazancı olsa da geçmişte her biri büyük öneme sahipti. Su kaynaklarının şehre ulaşması için sağlanan ağlarla çeşmelerden su akıtılıyordu. Günümüzde antik kentler, bir taraftan bilim dünyası için ayağa kaldırılıyor bir taraftan da kültür ve turizm amaçlı kullanılıyor.
Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti’ndeki Antoninler Çeşmesi yenileme çalışmasıyla ayağa kaldırıp daha sonra su kaynağının bulunarak akıtıldığı ilk çeşme olma özelliğine sahip. Günümüzde Burdur ve bölge turizmi için büyük öneme sahip Sagalassos Antik Kenti’ndeki çeşme her mevsim akmayı sürdürüyor.
Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti’nde başlatılan çalışmalar 2006 yılından beri sürüyor. Kibyra’da ortaya çıkarılan eserler, Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Çalışmalar sonucu ayağa kaldırılan Kibyra Antik Kenti’ndeki çeşmeden su geçen yıl akıtıldı, yeniden çeşme özelliğine kavuşturuldu.
Antalya’nın en önemli antik kentleri arasında sayılan Perge Antik Kenti’ndeki Kestros Çeşmesi’nden 2022 yılında ilk su akıtılması gerçekleştirilmişti. Çeşmenin hala ilk günkü gibi çalıştığı gören kazı ekibi, ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında çeşmede onarıp gerçekleştirip 1800 yıl sonra yeniden su akmasını sağladı.
Antik çeşmeler bir bir ayağa kaldırmaya devam ediyor. Sıradaki antik çeşmenin ise Side Anıtsal Çeşme’nin olacağı ön görülüyor. Böylece ayağa kaldırılma çalışmalarıyla çeşmeler ilk gün ki hallerine dönüyor. Çalışmaların bitmesinin ardından Side’deki çeşmede de su akıtılabilecek.