Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES), Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde Aile Hekimlerinin “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı eylemlerini sürdürüyor. Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde “Sağlığa Bakan Arıyoruz” pankartıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.  SES Antalya Şube üyeleri yönetmeliğin geri çekilmesini istedi. SES Antalya Şubesi üyeleri adına basın açıklamasını SES Antalya Şube Başkanı Dr. Kaan Taşer, “Yeni Aile Hekimliği 'Eziyet Yönetmeliği' özünde HYP (Hasta Yaratma Projesi) odaklı birey hasta olmalı ki sağlık çalışanları performans yapabilsin" mantığına dayanmaktadır! Bu yaklaşım, Bakanlık yetkililerinin koruyucu sağlığı ne kadar yanlış anladığını da göstermektedir. Bakanlık, Sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısı ile değil, ne kadar kişiyi hastalıklardan koruduğu ile övünmelidir” diye konuştu.

Ses Basın Açıklaması (14)

AİLE HEKİMLİĞİ YÖNETMELİĞİNE TEPKİ DEVAM EDİYOR

Ülkenin dört bir yanında 5-7 Kasım 2024 tarihleri arasında 3 gün süre ile aile sağlığı merkezlerinde iş bırakma eylemi yaptıklarını açıklayan Taşer, “Eylemimiz ülke genelinde çok ses getirdi. Halkımız da yanımızdaydı, bizlerleydi. Üç günlük iş bırakma eylemimize Aile Hekimlerinin katılımı da yüksek oldu” dedi

Tüm uyarılara rağmen Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliği geri çekmediğini dile getiren Taşer, “Buradan şunu bir kere daha ifade etmek istiyorum bu eziyet yönetmeliğinin hiçbir maddesi iyi bir sağlık hizmeti ve iyi bir çalışma ortamını hedeflemiyor bizim bu onur kırıcı yönetmeliği kabul etmemiz kesinlikle mümkün değildir” dedi.

Ses Basın Açıklaması (17)

“AK PARTİ SAĞLIĞI TİCARETE DÖNŞTÜRDÜ”

AK Partinin, Aile Hekimliği Sistemini ticari faaliyet Kapsamına sokmak istediğini söyleyen Taşer, “Sağlığı ticarileştiren AKP iktidarı birinci basamak/ aile hekimliğini de performansa dayalı ticari faaliyet kapsamına sokmaktadır” diye konuştu.

Performans dayatması, günlük muayene sayıları, vatandaşı Aile Sağlık Merkezlerine gelmeye ikna etme işlerini aile hekiminin görevi haline getirilmeye çalışıldığını ifade ederek, “Bu 'kriterleri' tutturamayan aile hekiminin hak edişi/ücreti kesilip sözleşmesi feshedilecektir. Kısaca daha çok iş daha az ücrete yaptırılacaktır.

AKP'nin sağlıktaki yanlış politikaları halkımızı 'bilinçli olarak' hasta etmekte, sağlık emekçilerine şiddet, emek sömürüsü, yoksulluk, tükenmişlik ve ölümden başka bir seçenek sunmamaktadır” diye konuştu.

“YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİN”

Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıda bulunan Taşer, “Sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz” dedi.  

Alanın öznesi olan hekimlerin ve sağlık emekçilerinin örgütlerinin yapılan değişikliklere yönelik görüşleri ve önerileri dikkate alınmadığını söyleyen Taşer, “Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir. Buradan bir kere daha hatırlatıyoruz. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır” dedi.

Ses Basın Açıklaması (10)

AİLE HEKİMLİĞİ’NDE YENİ ADIM

Taşer, “Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır” diye konuştu.

Aile Hakimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmediklerini aktaran Taşer, Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir” dedi.

Taşer konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.”

“ETKİLİ ŞİDDET YASASI ÇIKARILMALI”

Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini açıklayan Taşer, “Etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır” dedi.

“YASA TASLAĞININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Taşer, “Halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: ERDEM KILIÇ