Ülke genelinde sağlık sistemi her geçen gün yeni bir sorunla karşı karşıya kalıyor. Sorunlar devam ederken, hastaların ilaç bulamama krizi boyut atladı. Özellikle bazı hastalıklarda ilaçların temin edilebilmesi hayati önem taşırken, ilaçlar eczanelerde bulunmuyor. Ancak ilaç bulunmamasının nedeni ortaya çıktı. Geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanlığı tarafından euro kuru yüzde 23 oranında güncellenmişti. Ancak bu zam haberine kadar pek çok hasta alması gereken ilaçları bulamıyordu. Bunun yanı sıra birim fiyatlarında artışa gidilirken eczacılar kanadında fiyat güncellemesi yapılmadı. İlaç bulamama tartışmaları beraberinde getirirken, Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, ilaç üreticileri ve ecza depolarının ilaç fiyatlandırmada baremleri güncellenirken, eczacılara fiyat güncellemesi yapılmadığını belirtti. Başkan Erçin, İlaç üreticilerin ve ecza depolarının zam beklentisiyle depolarda bulunan ilaçları vermediğini söyledi. Başkan Erçin yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu da vurguladı.

FİYAT GÜNCELLEMESİ YAPILDI

Uzman Eczacı İsmail Erçin, ilaç üreticilerine ve ecza depolarına yönelik fiyat iyileştirmesi yapıldığını belirtirken, eczacıların yüksek enflasyon karşısında eczacılara güncelleme yapılmadığını aktararak, “Sağlık Bakanlığı euro kurunu güncelledi. Depocuların ilaç fiyatlandırmasına dair karalıklarını ve bu fiyatlandırmadaki baremlerini arttırdı. Sağlık Bakanı eczaneler kanadında herhangi bir güncelleme yapmadı. İlerleyen süreçte olup olmayacağını bilmiyoruz henüz netlik yok. Depolarda bir iyileştirme yapıldı. Avrupa kuru arttırılarak üreticiye bir iyileştirme yapıldı. Ancak enflasyon karşısında ezilen eczacılara ne yazık ki bir güncelleme yapılmadı. Bununla ilgili bir de eylem planımızın adımlarını attık. Türkiye'deki Tüm Eczacı Odası Başkanlarıyla Ankara'da ve merkezi heyetiyle birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Bununla ilgili de bir bildiri yayınladık. Euro kuru yüzde 23 oranında arttırıldı. Bu değer enflasyonun çok altında piyasanın, üreticinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değil. Eczanelerin enflasyon karşısındaki kayıplarını da bakanlığın bir şekilde karşılamasını talep ediyoruz. Euro kuru yüzde 23'ü arttıysa, bu fiyatlandırma ayarlarına dair baremlerin de bu oranda arttırılmasını gerekiyor. Ekonomik ve finansal açıdan da bu gayet kabul edilebilir ve mantıklı bir karar olur. Ancak bakanlık böyle bir güncelleme adımı atmadı” şeklinde konuştu.

“ÜRETİLEN ÜRÜNÜN BİR MALİYETİ VAR”

Başkan Erçin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Burada hem eczacılar ve hastalar mağdur oluyor. Piyasa koşullarını dikkate aldığımızda aslında Avrupa'nın en ucuz ilacını kullanıyoruz ülkemizde. Bu kamu maliyeti açısından çok güzel bir şey. Fakat piyasanın gereklerine baktığımız zaman da her üretilen ürünün bir maliyeti var.”

Eczane Depo (1)

“İLAÇLAR DEPODA AMA VERMİYORLAR”

İlaç sektöründe hastaların ilaç bulamama nedeni ortaya çıktı. Tedavi olması gereken hastalar eczanelerden talep ettikleri ilaçların bulunması gözlerden kaçmadı. Ancak ilaç sektöründe hastaların hayatı yok sayılıyor. Başkan Erçin, ilaç üreticilerini ve ecza depolarının kur güncellemesinde ilaçları vermediğini söyledi. İlaçların depoda olduğunu ancak kar elde etmek için verilmediğini ileri süren Başkan Erçin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’deki üreticilerin ‘Bir ilacın üretim maliyeti var, enflasyon çok fazla, maliyetlerimiz arttı, bunu yapamıyoruz’ demeleri gerekirken, ne yazık ki hiç ses çıkarmadıkları için sağlık sisteminin de düzgün yürümesi için bunu biz dillendiriyoruz. Burada asıl sorun ilaçları bulamamak. Üretici fiyatlardan memnun değil, eczacılar ilacını bulamıyor. Ve euro kuru güncellemesi döneminde ne yazık ki ecza depoları ilaçları eczanelere vermiyor. İlaçlar depoda var ama vermiyorlar. Ecza depolar ve üreticiler açıkçası sağlık sisteminin bir parçası ama, kar odaklı işletmeler ilacı elinde tutup zam geldiği zaman satmak hepsinin işine geliyor.”

“ON BİNLERCE İLAÇ FABRİKALARDA BEKLETİLİYOR”

İlaç üreticileri üretilen ilaçları ilaç takip sistemine bildirmediğini, on binlerce ilacın depo stoklarında yeni zamlar için bekletildiğini söyleyen Başkan Erçin, “İlacımı bir an önce vatandaşa ulaştırmak isterken bu defa depolar ilaçları vermeyince, ki burada üretici de vermiyor. İlaç üreticisi ilacı üretiyor ancak takip sistemine bildirmiyor üretici de üretiyor, ilaç takip sistemine bildirmiyor, stoklarında bekletiyor. On binlerce ilaç fabrikalarda bekliyor, zam gelmesi için” dedi.

Eczane Depo (1)-1

DENETİMLER YETERSİZ KALIYOR

Son olarak Başkan Erçin, sağlık bakanlığının denetim konusunda yetersiz kaldığını ifade etti. Çözüm olarak da ilaç fiyatlarının karekodların üstüne yazılması gerektiğini dile getiren Erçin, “Sağlık Bakanlığı denetlemiyor ne yazık ki yıllardır bunlarla karşı karşıyayız. Eczacılar da ne yapıyor? Depolar ilaç vermiyor, üretici piyasaya sunmayınca halkı mağdur etmemek için stok yapmaya çalışıyor. Alıyor ki vatandaşa ilacı verebileyim. Bu defa depolardaki zaten az miktarda verilen ilaçlar da çabuk tükeniyor. Bunun çözümü de aslında çok açık geçmişte bu vardı. İlaçların karekodlarına fiyatları yazılabilir. Önceden ilaç kutularının üzerinde fiyat yazardı fiyatı ne kadarsa o kadar yazardı. ‘Üreticinin ve ecza depolarının bu fiyattan satması zorunlu’ diye bir karar çıkartmalı yetkili makamlar. Zam 25 Ekim'de saat 12.01'de hemen zam yürürlüğe girdi. Zamlı fiyatlar güncellendi. Ve biz ilaçları, ecza depoları gece sabaha kadar kapalı olduğu için 25'inde sabah saat 9'da bütün ilaçlar depoya geliyor. Nasıl oluyor bu iş? Çünkü deponun stoğunda var. Firmanın da stoğunu da var ama vermiyorlar piyasaya ve olan vatandaş oluyor ne yazık ki. Bunun için de çözümümüz hazır. İlaç karekodlarına ilacın fiyatı dahil edilip, üreticinin ve ecza deposunun bu fiyattan satması zorunlu kılınır. Bu şekilde ne üretici ilacını saklar ne ecza deposu ilacını saklar. Eczanelerde rahatça vatandaş ilacı sunabilir. Bunun başka bir çözümü yok” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: ERDEM KILIÇ