Hasta Yönetim Platformu hakkında geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na “85 milyon insanımızın sağlık verilerini Anayasaya aykırı olarak toplama, işleme ve uygun göreceğiniz 3. Kişilerle paylaşma arzunuz mudur? 85 milyon insanımızın en özel verilerini paylaşacağınız üçüncü kişiler kimlerdir?” sorularını yönelten CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz’ın ifadeleri de SGK’nın özelleştirilmek istendiği iddialarını destekler nitelikteydi.
“AK PARTİ HÜKÜMETİNİN AMACI BELLİ”
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Doktor Ozan Uzkut, “AK Parti hükümetinin geldiği günden beri sağlık alanında yapmak istediği şeyin SGK’yı özelleştirmek ve karlı bir hale getirmek olduğu bilinen bir durum” dedi.
ŞEHİR HASTANELERİNİN KURULUŞ AMACI BELLİ
Başkan Uzkut, hedefin belli olduğunun ancak halktan gelecek tepkilerin göze alınamadığının altını çizerek, “Her ne kadar amaç belli olsa da istenilen durum gerçekleşmedi. Fakat, ülkemizde yapılan şehir hastanelerinin kurulma amacı dahi sağlık sigortalarını özelleştirmek” ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN UZKUT’TAN SOMUT ÖRNEK
Sağlık sigortalarının özelleştirilmesine dair somut bir örnek veren Başkan Uzkut, “Almanya’da sağlık sistemi tamamen özelleşmiş durumda. Aile hekimi yönlendirmesi olmadan uzman hekime giden hastalar bütün ödemeleri karşılamak durumunda kalıyor. Sigorta, hastanın aile hekimi tarafından uzman hekime yönlendirilmesi durumunda devreye giriyor. AK Parti hükümeti de 20 yılı aşkın süredir bu entegrasyona geçmek istiyor” diye konuştu.
“TEPKİLER GÖZE ALINAMIYOR”
Hasta Yönetim Platformu (HYP) sisteminin amacının ileri dönemlerde SGK’yı özelleştirmek olduğuna vurgu yapan Başkan Uzkut, “Hedef belli ancak tepkiler göze alınamıyor. Çünkü sağlık sisteminin ücretsiz ve kaliteli bir şekilde işlediği ülkelerden biriyiz. Bu durumun sarsılması demek, iktidarın elden gitmesi demek” açıklamalarında bulundu.
“SAĞLIK HİZMETİ ALAMAYACAK”
Başkan Uzkut, şimdiye kadar bu sisteme geçilmediğini ancak her an geçilebileceğini belirterek, “Bu sistem ile 20 yaşındaki iki gençten birinin şeker hastalığı varken diğerinin yoksa hastalığı olan bireyin primi daha yüksek olacak ya da ailesinde kalp hastalığı olan bir vatandaşın primi de daha yüksek olacak. Sonuç olarak bu sistem ile sigorta primleri belirlenecek. Biz, ülkemizde şu an kör topal bir vaziyette olsa da sağlık hizmeti alıyoruz ancak bu sisteme geçilmesi durumunda parası olmayan sağlık hizmeti alamayacak” diyerek sözlerine son verdi.