Sağlık turizmi sektöründe farklı çıkış trendleri ya da pazarlar bulunamazsa sektördeki erimenin devam edebileceğini söyleyen Lora Danışmanlık ve Lora Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çetin, “Sağlık turizmi dinamik ve değişken bir süreçtir. Bu süreç içerisinde değişime ayak uyduramayan firmalar sektörün gerisinde kalabilmekte ya da sektöre yeni girmiş firmalar tarafından rahatlıkla geçilebilmektedir.” diye konuştu. Sağlık turizminde 2025 ön görüsünde bulunan Çetin, sektördeki yeni trendleri açıkladı. İşte, sağlık turizmi sektöründeki 2025 trendleri…

FARKLI PAZARLARA AÇILIN

Sağlık turizminin 2025 trendlerinde, yerinde etkinlik düzenlemenin ve hasta ile yüz yüze görüşme faaliyetlerinin oldukça popüler olacağını belirten Çetin, “İngiltere özelinde 2024 yılında bu süreç aktif bir şekilde klinikler tarafından kullanılmaya başlandı ve her geçen gün etkinlik yapan klinik sayısı artmaktadır. Fakat bu etkinlikler genellikle tek bir ülke de yoğunlaşmaktadır. 2024 yılında yaşanan bu düşüşü tersine çevirmek için firmaların yapmaları gereken farklı ülke pazarlarına açılmak oralarda hasta ile bire bir tanıtım günleri düzenlemektedir. Avrupa da bizim rakibimiz olan Macaristan, Polonya vb. ülkeler İskandinav ülkelerinde 1,5 yıldır etkinlik düzenlemektedirler. Bizlerinde İngiltere pazarından farklı olarak Fansa, Belçika, Almanya ya da İskandinav ülkelerinde bu tür etkinlikleri deneyimlememiz gerekmektedir. Bu şekilde kabuk kırılımı rahatlıkla gerçekleştirilebilir.” şeklinde konuştu.

HASTANIN GÜVENİNİ KAZANIN

İkinci trendin ilgili ülkede tanıtım ofisi açmak olduğunu dile getiren Çetin, “Hasta ile görüşürken ve ikna sürecinde hastanın güvenini kazanmak satış işlemlerinde en önemli faktördür. Hasta güvenini kazanırken de fiziki olarak da bulunduğu ülkede bir irtibat ofisinin olduğunu söylemek isterse oraya gidebileceğini ve görüşmeler yapabileceğini belirtmek hasta da tedavimde bir sıkıntı olduğunda arkamda durabilecek bir firma olduğunun imajını oluşturacaktır. Bu durumda hasta da ekstra bir güven oluşturacaktır.  Burada şu şekilde bir soru firmalarımızdan gelebilir. Bizim buna ayıracak bütçemiz o kadar yok diyebilirler. Çünkü yurt dışında firma kurulması, Firmada bir CEO atanması ve aylık maaşı ve firmanın aylık giderleri belirli bir yekün tutacaktır. Bu endişelerin olması oldukça doğaldır. Bu problemi aşmak içinde bazı çözüm yolları bulunmaktadır. Örneğin, Almanya’da Gesund Prime adlı bir firma bulunmaktadır. Bu firma paylaşımlı sağlık turizmi ofisleri kiralayarak sizin şirket kurmanızı, personel istihdam etmenizi devre dışı bırakarak maliyetleri minimize etmenizi sağlamaktadır.” dedi.

Dr. Hakan Çetin-1

BAKANLIKTAN BÜYÜK DESTEK

“Yukarıda bahsettiğim iki trend ile birlikte sağlık turizminde farklı ülkeleri hedefleyerek farklı açılımlar ve hasta sayılarında artışlar sağlanabilir” diyen Çetin, “Ayrıca gerek etkinlik olsun gerekse de tanıtım ofisi kiralamada Ticaret bakanlığının verdiği destekler yardımıyla masrafların yüzde 60-70 ini geri alabilme imkanınız da bulunmaktadır. Danışmanlık firmamızın bu desteklerden yararlandırdığı onlarca firma bulunmaktadır. Bu konular ve daha fazlası ile ilgili ayrıntılı bilgiyi www.loradanismanlik.com sayfasından öğrenebilirler. Sağlık Turizmi Sektörünün 2025 yılında bol kazançlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN