Şehrin en uğrak noktalarından biri olan Kaleiçi şehire ilk yerleşim yerlerinden olmasının yanı sıra antik çağ kalıntıları ile en önemli turizm noktalarından biri. Dışarıdan ilk bakışta kolayca fark edilebilen ve bölgeyi adeta sarıp sarmalayan Surlar, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilmiş ortak yapıdır. Surlar içerisinde 3000 kadar evi sarmalamakta ve bu evlerin kendine özgü tarzları Antalya mimarisine ışık tutmakla kalmayıp, oranın kültürel mirasını gözler önüne sermektedir. Tarihten bu yana şehrin en önemli noktalarından biri olan ve bu önemi günümüzde canlı yapısına rağmen en iyi şekilde muhafaza edebilen Kaleiçi, sınırları içerisinde çok önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Sizler için bu yapıların özelliklerini derledik. Şimdi dilerseniz Kaleiçi turumuza başlayalım. İşte tüm detaylarıyla sizi tarihi yolculuğa çıkaracak olan o büyülü yapılar…

Kaleiçi Kapak 2

HIDIRLIK KULESİ

Kaleiçi’deki 1’inci veya 2’nci yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus’un yaptırdığı ve anıtsal bir mezar olduğu düşünülen, İçinde bulundurduğu tarihi yapılar ile adeta bir açık hava müzesini andıran Hıdırlık Kulesi’ni ziyaret etmeden bayram tatilini sonlandırmak olur mu hiç? Kule tarihte farklı toplumlar tarafından farklı amaçlarla kullanılmış olmasıyla köklü bir kültürel geçmişe sahiptir. Bizans Dönemi’nde, kentin savunma sistemine dahil edilen kule, surlarla birleştirilmiştir. Selçuklular Dönemi’nde kasr, Osmanlılar Dönemi’nde ise askeri depo işlevi görmüştür. Kule, tarih boyunca Antalya Körfezi’nden geçen gemiler için gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır.

hıdırlık antalya

SAAT KULESİ

Kaleiçi’nin gözbebeği yapılarından biri olan saat kulesine Kale Kapısı mevkiinden ulaşılır. 1901 senesinde Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit için inşa edilmiş olan kule, 14 metre yüksekliğe sahiptir ve yapının dört bir yanında saat ve tepe noktasında ise bir çan bulunmaktadır. Ayrıca yapı kare gövdelidir ve gövdenin altında bir, üzerinde üç sıra silme vardır. Yapının neredeyse tüm parçaları zaman içerisinde değiştirildiği için günümüzde en eski parçası kulenin çanıdır.

Saat Kulesi

YİVLİ MİNARE CAMİİ VE KÜLLİYESİ

Sahip olduğu köklü tarihle şehrin ikonu haline gelmiş ve aynı zamanda merkezde yer alan ilk İslami eserlerden olmasıyla ün salmış Yivli Minare, Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında inşa ettirilmiştir. Yapı külliyesi içerisinde Yivli Camii, Atabey Armağan Medresesi (II. Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi), İmaret Medresesi (Ulu Cami Medresesi), Mevlevihane, Yivli Minare Hamamı, Zincirkıran Mehmed Bey ve Nigâr Hatun türbelerini barındırır. Ancak tüm bu değerli yapılar içerisinde en ünlüsü anlaşıldığı üzere Yivli Minare’ dir. Ayrıca yapının Anadolu Türk Mimarisinde benzeri yoktur. Ayrıca yapı, altı kubbeli ibadet mekânı sayesinde Anadolu'daki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulaşan en eski örneği olarak öne çıkmaktadır.

Yivli Minare

HADRİAN KAPISI

Halk arasında Üçkapılar olarak bilinen yapı, M.S. 130 yıllarında kenti ziyaret etmek için gelen Roma imparatoru olan Hadrianus adına yapılmıştır. Ya pıyı özel kılan en önemli unsur, Antalya'yı kuşatan surlar üzerine yapılmış olan ve günümüze kadar gelmeyi başaran tek kapı olmasıdır. Kapıya sonradan iki kule eklenerek günümüzdeki yapısını almıştır. Kapının hemen sağına konumlanan kulenin Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir. Kapının dış mimarisinden kullanılan kabartmalar ise Antalya’da yetişen çiçekleri ve meyveleri temsil eder niteliktedir.

Hadrian Kapısı

ANTALYA KALEİÇİ’NE NASIL GİDİLİR?

Antalya şehir merkezinde yer alan Kaleiçi’ne, Antalya'nın her noktasında çeşitli ulaşım araçlarıyla gitmeniz mümkün. Eğer Muratpaşa bölgesinde bulunan Kaleiçi’ne toplu taşıma kullanarak gidecekseniz, CV14, KC06, KL08, KPZ83, TL94, UC11 numaralarını kullanabilirsiniz. Kaleiçi’nin yakınından geçen numaralar ise şöyle: MF40, MZ78, TK51, UC11, VS18. Eğer ulaşımınızı tramvay ile saplamayı düşünüyorsanız ise kullanmanız gereken numara T1A.

Muhabir: BUSE ER