Milletvekili Aykut Kaya, 20 Şubat 2024 tarihli yazılı soru önergesinde, “13 Şubat 2024 tarihinde Antalya genelinde yaşanan sağanak yağışlar nedeniyle il merkezinde ve çok sayıda ilçemizde sel ve su taşkınları meydana gelmiştir. Bir vatandaşımızın yaşamını yitirdiği söz konusu afet sonucunda çok sayıda vatandaşımız büyük mağduriyetler yaşamış olup, bilhassa çiftçilerimizin arazileri ve mahsulleri üzerinde ciddi zararlar oluşmuştur” ifadelerine yer verirken, yazılı ve görsel basında yer alan haberlere göre, 1948 dekarlık tarım alanında hasar oluştuğunu, çiftçilerin uğradıkları zarara ilişkin tatmin edici bir açıklama yapılmadığına dikkat çekmişti.
BAKANA ÖNEMLİ SORULAR
Milletvekili Kaya, aynı önergede Bakan Yumaklı’ya aşağıdaki soruları iletmişti:
Söz konusu sel ve su taşkınları nedeniyle maddi zarara uğradığı tespit edilen kaç çiftçimiz vardır? Hasar oluştuğu tespit edilen toplam tarım ve sera alanı ne kadardır?
Söz konusu olaydan menfi etkilendiği tespit edilen küçükbaş ve büyükbaş hayvan ile arılı kovan sayısı kaçtır?
Çiftçilerimizin uğradıkları maddi zararın giderilmesine ve hasar oluşan tarım alanlarının onarımına ilişkin çalışmalarınız nelerdir?
Gelecekte yaşanabilecek olası bir afet ve felaket karşısında çiftçilerimizin güvenliği için alınan tedbirler nelerdir? Bu tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
BAKAN YUMAKLI’DAN YANIT GELDİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise 25 Mart 2024 tarihinde Milletvekili Kaya’nın sorularını yanıtladı. Bakan Yumaklı’nın verdiği cevap şu şekilde oldu:
“Meydana gelen sel su baskını afeti 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile teminat altındadır. Bu kapsamda tarım sigortası yaptıran üreticilerimizin zararları TARSİM eksperleri tarafından yapılan hasar tespitleri neticesinde TARSİM tarafından ivedilikle karşılanmaktadır.
Ülkemizde meydana gelen ve tarım alanlarını etkileyen doğal afetlerle ilgili 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında çalışmalar yürütülmektedir. Meydana gelen afetler nedeniyle oluşan zararlar tarım sigortası kapsamında bulunanlar için, TARSİM ekipleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda TARSİM tarafından karşılanmaktadır.
Antalya ilinde 01.06.2006-29.02.2024 tarihleri arasında;
413.279 adet TARSİM poliçesi düzenlenmiş,
1,1 milyar TL devlet sigorta prim desteği sağlanmış,
914,7 milyon TL hasar tazminatı ödenmiştir.
Antalya ilinde 01.01.2024-29.02-2024 tarihleri arasında ise;
10.189 adet TARSİM poliçesi düzenlenmiş,
76,7 milyon TL devlet sigorta prim desteği sağlanmış,
19,1 milyon TL hasar tazminatı ödenmiş olup 46,1 milyon TL ödeme aşamasındadır.
Tarım sigortası yaptırmayan çiftçilerimizin ise İl Acil Destek Ödeneği kapsamında zararlarının tazmini imkânı bulunmaktadır.
Antalya ilçelerinde, meydana gelebilecek olan taşkın tehlikesine karşı dere yataklarında 2024 Yılı Yatırım Programı’nda toplam 30 adet taşkın koruma ve taşkın rusubat inşaatı yapım işi bulunmaktadır.”