Antalya’da sıfır araçlarda ortay çıkan sorunlar vatandaşları mağdur ediyor. Bayilerden alınan sıfır araçlarda boya ve parça değişimi sorunları artama devam ediliyor. Bayilerden satıla sıfır araçlarda tüketiciye bildirilmesi, sıfır araç güvenliği konusunda endişelere neden oluyor. Tüketicilere tarafından satın alınan sıfır araçlarda bu tür sorunların ortaya çıkması dikkat çekti. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, sıfır araçlarda bir fazla sorun yaşandığını belirtti. Başkan Gündüz, tüketicilerin aldatıldığını, satıcıların kusurlu mal satmasının uygun olamadığını ifade etti. Başkan Gündüz bu tür durumlarda tüketicilerin dava açması gerektiğini aktardı.
Antalya’da bir tüketici bayiden aldığı sıfır aracın boyalı çıktığını ifade ederek, “Antalya Antoto bayisinden 28 Ağustos 2023 tarihinde sıfır kilometre olarak satın almış olduğum 07 BKP 786 plakalı Chery Omoda 5 aracımı bugün satarken aracın sağ ön kapısında boya çıktı. Ben boyatmadım ve hiç kaza yapmadım. Bana bayiden boyalı araç satmışlar. Hakkımı helal etmiyorum. Ayrıca araç tesliminde çalışanların lakayıt tavırları hiç profesyonel değil. Yorgunluklarına verdik ama sıfır aracı boyayıp satmak hangi satış ahlakına sığar” şeklinde konuştu.
TÜKETCİ KANDRILIYOR
Konuyla ilgili konulan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, sıfır araçlarda tüketicilerin aldatıldığını aktardı. Başka Gündüz, sıfır araçlarda sorun olduğunda satılmadan önce tüketicinin bildirilmesi gerektiğini söyledi. Başka bu tür durularda belli bir indirim yapılması gerektiğini dile getirdi. Başkan Gündüz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Sıfır araçlarda sadece gizli boya sorunu yok. Bu bayiden alan sıfır araçlarda birçok problemler, sorunlar çıkabiliyor. Hatta kapısı değişmiş, kaputu değişmiş olabiliyor. Bunlar tüketiciye sıfır araç pozisyonuyla satılıyor. Burada tüketici aldatılıyor. Bu tür araçlarda problem veya sıkıntı varsa bu muhakkak müşteriye bildirilmeli ve hasar oranında veya zarar oranında tüketiciye belli bir indirim yapılması gerekiyor.”
TÜKETİCİ MAHKEMESİNE GİDİLMELİ
Mağduriyet yaşayan vatandaşların tüketici mahkemesine başvurmaları konusunda uyaran Başkan gündüz, “Eğer bunlar yapılmadığı takdirde Tüketici, satıcıya bu durumu bildirecek ve tüketici mahkemesinde dava açacak. 130 bin liranın altındaysa hakimi dava açacak, orası ücretsiz oluyor. Genelde insanlar neden hasarlar anlaşılır? Değişmiş kapısı, değişmiş bir aracı almak değerini düşürür. Bu araçları satamıyor. Satmaya kalktığınızda bunların fiyatları düşecektir. Dolayısıyla tüketiciye burada ciddi bir sorumluluk düşüyor. Dava açarsa yüzde 99'da bu davaları kazanma şansı var. Satıcı arabayı veya sattığı ürünü kusursuz, ayıpsız satmak zorundalar” dedi.
TAŞINMA SIRASINDA SORUN OLUŞUYOR
Sıfır araçlarda taşınma sırasında sorunlar oluşabileceğini belirten Başkan Gündüz, tespit davası sonrasında araç değişimi yapılacağını ifade ederek, “Araçlara gelirken, taşınırken veya birtakım şeyler yapılırken sürtünebiliyor. Ama burada dürüstlük kuralı çok önemli. Satıcı muhakkak tüketiciye bunu bildirmesi lazım. Eğer tüketiciye bunu bildirmiyorsa zaten bu ürün ayıplı bir maldır, hasarlı bir üründür. Dolayısıyla tüketici burada tedbir olarak tespit davası açabilir tüketici mahkemesinde. Bu tespit davasından sonra da aracının sıfırıyla veya para iadesini alır” diye konuştu.
PARA İADESİ YERİNE ARAŞ DEĞİŞİMİ YAPILMALI
Başkan Gündüz, kusurlu çıkan sıfır araçlarda para iadesi yerine araç değişimi yapılması gerektiğini söyleyerek, “Sıfır araçlarda para iadesi alınan ürünün fiyatı, fatura bedeli neyse onu alır. Bu tür durumlarda para iadesi almak yerine araç değişimi yapılmalı. Çünkü Türkiye’de enflasyonu olan bir ülke şu anda. Dolayısıyla aracın değişimiyle ilgili daha çok tüketiciyi yönlendirmeye çalışıyoruz. Sıfır araçlar kusurlu çıktı, problemli çıktı. Paranızı iade edebilirler. Örneğin sıfır araçlarda kusur 5 ila 6 Ay’dan sonra çıkarsa arabanın fatura bedeli 2 milyon lira. 6 ay sonra bu arabanın fiyatı 2,5 milyon olur satıcı burada size fatura bedeli olarak 2 milyon lirayı verir, 500’i kurtarır. Burada tüketici mağdure ediliyor” şeklinde ifade etti.
Başkan Gündüz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Kusurlu sıfır araçlarda para iadesi yerine araç değişimi yapılması Para iadesi yerine araç değişimi veya ürün değişimini yapılmalı. Bununla ilgili de zaten Türk Borçlar Kanunu 6098'e göre de tüketicinin bunlardan sonraki maddi ve manevi kayıplarından dolayı da tazminat davası aşma hakkı var. Hiçbir harç ödemiyor bunlarla ilgili. Tüketici Mahkemesi'nden veya Hakem Heyetine intikal ettiği için ödeme yapmaz.
EKSPERTİZ TESTİ OLMALI
Son olarak Başkan Neşet Gündüz, Tüketicilerin aldıkları sıfır açları ekspertize sokması önererek, “Tüketicilerin yapması gereken şeylerden bir tanesi sıfır araçları ekspertize sokmak. Sıfır araç da olsa muhakkak ekspertiz olmalı ve ondan belge alınmalı. Ekspertizde araçların neresinin değiştiği, ne yapıldığını, kaç kilometre yaptığı hepsini tespit edebiliyor” sözlerine son verdi.