Normalde 28 gün çeken şubat ayının dikkat çektiği merak konusu oldu. Son zamanlarda en çok merak edilen sorulardan biri şubat ayının neden 29 çektiği oldu. Bu sorunun cevabı merakla bekleniyor. 2024 yılında Şubat ayı 29 gün sürecek. Şubat ayının 4 yılda bir 29 gün çekmesinin sebebi de araştırılıyor.
ŞUBAT AYI NEDEN 29 GÜN?
Bugün kullandığımız Gregoryen takvimi Roma İmparatoru Julius Caesar’ın Sosigenes’e yaptırdığı “Julyen” takvimidir. Takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Böylece bir yıl, 4 yılda bir 366 gün olur. Julyen takviminde yılbaşı, mart ayındadır ve buna göre şubat, yılın en son ayıdır. “July” olarak bilinen temmuz ayı, Julius Caesar’ın adını taşır ve 31 gün sürer. Başka bir Roma İmparator olan Augustus adını bir aya verir.
Ağustos ayının 30 gün olması caesar'ın adını taşıyan temmuz ayı 31 gün olması, kendine yakıştıramayıp İmparator Augustus ağustos ayının 31 gün çekmesi emrini verir. Bu yüzden astronomlar şubat ayından bir gün alıp ağustos ayına ekler. Böyleyece son ay olan Şubattan bir gün alınır Ağustos ayına eklenir. Gün döngüsü yaşayan şubat ayı 30-29 gün 29-28 gün olarak belirlenir.