PVS Enerji Mühendislik İnşaat Proje Taahhüt Ltd. Şti. tarafından; Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Küçükköy Mahallesi, Küçükköy Yaylası, 128 Ada, 426 Parsel içinde 1 milyon 257 bin 96 metrekarelik alanda 100,00 MWm/100,00 MWe/100,00 MWh kurulu gücünde “Korkuteli Depolamalı GES (100,00 MWm/100,00 MWe/100,00 MWh-125,7096 ha)” projesinin kurulup işletilmesi planlanmakta. ÇED sitesinde yapılan duyuruda bölgede mera alanına yapılması planlanan GES projesine ÇED olumlu kararı verildi.
Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alındı. Söz konusu duyuruda, "Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; Antalya Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur" ifadelerine yer verildi.
"MERAYA GES (GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ) KURAMAZLAR"
Konuyla ilgili konuşan Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Küçükköy Mahalle Muhtarı Eyüp Çetmi, köy halkı olarak yapılan Halkın Katılım Toplantısı'nda mera alanında GES istemediklerini dile getirdiklerini belirtti. Muhtar Çetmi, "Biz toprağımızın bir santimini bile vermeyiz çünkü burada hayvanlarımız var, burada insanların rızkı var" dedi.
Küçükköy'de yapılması planlanan ÇED raporunun olumlu çıktığını ancak ÇED raporunun olumlu çıkması, projenin yapılacağı anlamına gelmediğini ifade eden Muhtar Çetmi, "Meraya GES (Güneş Enerji Santrali) kuramazlar. Köy halkı olarak biz bunu istemiyoruz. Burada toplantı yaptık ve halkın görüşü 'Hayır' oldu. Meraya bir çivi dahi çakamazsınız" dedi.
"ÇED OLUMLU KARARI VERDİNİZ, NEDEN MERAYI YAPTIRIYORSUNUZ?"
Muhtar Çetmi, "35-40 bin tane küçükbaş hayvanım, 7 ila 8 bin tane büyükbaş hayvanım var. Hayvanlar yaklaşık 8-9 ay boyunca burada merada kalıyor. Bakanlık 2005-2006 yıllarında burada bir çalışma başlattı. Tarım Bakanlığı, burayı çalışmayla mera yaptı, ot ve çay ekildi. 2015 yılında buranın tapusunu güncelledi. Küçükköy adına ÇED raporu verdiniz, neden merayı yaptırıyorsunuz?" diye konuştu.
“İNSANLARIN RIZKI VAR"
Mera alanında çivi çakılamayacağını dile getiren Muhtar Çetmi, "Merada ufak bir şey bile yapmaya kalksanız hemen yerleri yıkarlar, ceza yazarlar. Oraya tek bir çivi bile çakamazsınız. Meralar, ormanlar gibi korunur. Kanunlar aynıdır" diye konuştu.
Bölge halkı olarak yapılması planlanan GES projesini istemediklerini ifade eden Muhtar Eyüp Çetmi, "Küçükköy'ün 10 bin nüfusu var, ufak bir yer değil. Büyükşehir statüsüyle mahalleye dönüştü. Kimse kusura bakmasın, ama burada gelecek olan ailelerin helaliyle gelsin. Biz toprağımızın bir santimini bile vermeyiz çünkü burada hayvanlarımız var, burada insanların rızkı var" diyerek sözlerine son verdi.