Yazar Ali Ekber Yıldırım kendi YouTube kanalında çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Yıldırım İzmir tarım fuarında üreticilerin süt sektöründe yaşadığı sorunları ifade etti. Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatın altında satılamayacağını ifade eden Yıldırım, sektörde de üreticilerin çeşitli krizlerle karşıya kaldığını belirti. Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “İzmir Tarım Fuarında birçok üretici, kooperatif yöneticisi ve hayvancılıkla ilgili hemen hemen her kesimi temsil eden kişilerle görüştüm. Fuarda beni kim görse, "Hocam, şu süt işine bir el atmanız lazım. Süt konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz," diye ısrarla söylediler” ifadelerine yer verdi.
“SÜTTE CİDDİ BİR SIKINTI YAŞANIYOR”
“Tarım Fuarında karşılaştığım üreticiler ve kooperatif yöneticileri sadece Ege bölgesinden değil, Konya'dan, Trakya'dan ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden geldiler” diyen Yıldırım, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Hepsi sütle ilgili büyük bir kriz yaşadıklarını, sütlerini satmakta zorlandıklarını ve 2025 yılı için alıcılarla ve sanayicilerle yapılması gereken sözleşmelerin imzalanmadığını ifade ettiler. Bir Ocak itibariyle Ulusal Süt Konseyi'nin referans fiyatı 17,15 TL olarak belirlemesine rağmen, çoğu üretici bu referans fiyatın maliyetin altında olduğunu belirtti. Ancak bu fiyat bile uygulanmıyor; üreticiler, sütlerini 13-13,5 TL'ye satmak zorunda kalıyorlar. Çok zorlandıklarında 14-15 TL olabiliyor, ancak bu da çok sınırlı. Sütte ciddi bir sıkıntı yaşanıyor.”
SÜT SEKTÖRÜNDE FİYAT KRİZİ
Yüzde 4 ve üzerindeki yağ oranı olan sütleri süt tozuna dönüştürüldüğü ifade eden Yıldırım, Türkiye kaliteli sütünü, süt tozuna gönderiyorsa ciddi bir sıkıntı yaşandığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı için üreticiyle sanayici arasındaki sözleşmeleri hazırladı ve 1 Ocak itibariyle yeni fiyatla birlikte bunların yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu sözleşmeye göre çiğ süt alım fiyatı, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği 17,15 TL'nin altında olamayacağını dile getiren Yıldırım, “Sanayiciler bu fiyatı yüksek buluyorlar ve taşıma, soğutma bedeli gibi bedellerin eklendiğinde kendileri için yüksek bir fiyat olduğunu, dolayısıyla sözleşme imzalamak istemediklerini ifade ediyorlar. Üreticiler ise sanayicilerin kendileriyle muhatap olmadığını, aracılar aracılığıyla süt toplandığını ve bu aracılarla da sözleşmelerin imzalanmadığını söylüyorlar. Gerekçe olarak süt ve süt ürünleri tüketiminde ciddi bir düşüş olduğunu, sanayicinin bu kadar süte ihtiyacı olmadığını, üreticiler ise süt üretiminde mevsimsel olarak bir miktar artış olduğunu ama büyük bir oranda olmadığını belirtiyorlar. Tüketimin ne kadar azaldığı konusunda kesin bir tespit yapılamıyor” diye konuştu.
“ÜRETİCİ SÜT SATAMIYOR”
Sanayicinin, talebi olmadığını, süt ürünlerini satamadığını ve maliyetlerinin arttığını bu nedenle süt almak istenmediğini ifade eden Yıldırım, “Üretici ise ürettiği sütü satamıyor” diye ifade etti.
“SÜTÜ ALIP SÜT TOZUNA ÇEVİRİYOR”
Tarım Bakanlığı, üreticiyi desteklemek için artan sütü alıp süt tozuna çevirdiğini ileri süren Yazar Ali Ekber Yıldırım, “Et ve Süt Kurumu aracılığıyla bu yapılıyor, ancak bu fiyatlar da çok yüksek değil. Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği 17,15 TL referans fiyatı şu anda uygulanmıyor. Üreticilerin en çok şikayet ettiği konulardan biri de daha önce kaliteli sütlerine prim aldıkları, ancak şu anda bu primin ödenmediğidir. Sanayici ile üretici arasında bir aracı kesim var ve bu kesim çalışmaları yürütüyor. Ege'den Marmara'ya, İç Anadolu'ya kadar her bölgede sütle ilgili ciddi bir kriz var. Üretici sütünü satamıyor ve zarar ettiğini söylüyor” diyerek sözlerine son verdi.