Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan ‘Tarımsal Üretimin Planlanması’ yönetmeliği sektörde heyecanla karşılandı. Tarımsal üretimin planlanmasına yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, özellikle Türkiye’nin tarımsal envanterinin ortaya çıkacak olması nedeni ile sektör temsilcileri tarafından olumlu bulundu.
TARİHİ VE ÖNEMLİ BİR ADIM
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, ‘Tarımsal Üretimin Planlanması’ yönetmeliği ile yıllardır eksikliğini hissettikleri tarımsal envanterin çıkarılması konusunda somut bir adım atıldığını belirterek. Plansız ve dengesiz üretimi sona erdirecek planlamanın bir ucumdan başlanmasının bile tarihi ve önemli bir adım olduğunu belirten Çandır, “Umarım başlangıcı gibi sonuna kadar geliştirilebilir” dedi.
HUNHARCA KULLANMAYA SON
Yönetmeliğin belirli ürünler ile ilgili olduğunu belirten Çandır, “Yıllardır herkes kafasına göre ekim-dikim yapıyordu. Bu çalışma ile 2025 yılı sonunda sağlıklı bir tarım envanterinin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Öncelikle ne ekip diktiğimizi henüz bilmiyoruz. Aynı şekilde tarımsal ekipmanların da envanteri çıkacak. Bölgelere göre ürün desenlerinin belirlenmesi bekleniyor. Umarım böyle olur. Attığımız taşın ürküttüğümüz kurbağaya değmesi lazım. Bu uygulama ile bugüne kadar hunharca kullandığımız kaynakları daha etkili ve verimli kullanabiliriz” şeklinde konuştu.
İHTİYAÇ KADAR ÜRETİM
Antalya’da geleneksel tarımın dışında, son dönemlerde artan tropikal bitki gibi su ihtiyacı çok yüksek olan bitkilere karşı bir sempati oluştuğunu belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “Serbest piyasa ekonomisinde bu doğal. Ancak gelecek nesillerin ihtiyaçlarını bugünden tüketmemek için ekilecek-dikilecek bitkiler için kullanılacak su, kullanılan toprağa verilecek zarar iyi hesaplanmalı. Yönetmeliğe göre, sisteme girecek olan çiftçi ihtiyaç duyulan miktar kadar üretime ulaşıldığında o ürün için izin verilmeyecek. Bu nedenle tarımdan kaçış olacağını düşünmüyorum. Yönetmelikle 3 yıllık destekler açıklandı. Bu desteklerin inandırıcılığının sürmesi için zamanında ödenmesi gerekiyor. Sistemin tüm unsunları eşgüdüm içinde çalışırsa sistemin verimli olacağını söyleyebilirim” dedi.
"YILLARDIR PLANLAMA İSTİYORDUK"
Su sıkıntısı çekilen bölgede, çok su isteyen ürünlerin yetiştirilmesi konusunda problem olabileceğini belirten Çandır, şunları söyledi: “O üreticiler de başka ürünlere yönlendirilebilecek. Hedeflenen alanlarla, ekilecek alanlar arasında çok afaki farklar olmaz. Planlama olsun diye yıllardır uğraşıyoruz. Çünkü sıfır, eksiden iyidir. Yönetmelikte küçük aksaklıklar olabilir ancak zamanla o eksiklerin de giderileceğini ve daha iyi sonuç alınacağını söyleyebilirim. Yıllardır tarım envanterinin bir an önce çıkarılması, tarımsal kapasitemizin net olarak ortaya konması için beklentimiz vardı. Bu planlama ile tarihi bir adım atıldı.”
"NE ÜRETTİĞİMİZİ BİLMİYORDUK"
Bir tarım ülkesi olan Türkiye’de, tarımın büyüklüğünün, metrekaresinin, alanının, sayısal varlıklarının bilinmediğine dikkat çeken Çandır, “Ölçemediğimiz konuyu değerlendiremiyorduk. Bu sistemin sağlıklı yürümesi için tarım envanterinin bir an önce tam ve sağlıklı olarak ortaya çıkarılması gerekiyor.”