Bu ay ve geçtiğimiz ayda Antalya’yı iki sel vurdu. Selin yaraları sarılmaya devam edildiğini ancak bunların yetersiz olduğunu söyleyen Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, selde toplam 26 mahalledeki 400 civarında üreticinin ve 1200 dönüm civarında alanın zarar gördüğünü söyledi. Başkan Çandır, “Son 1 ay içerisinde üreticilerimiz ciddi zarar gördü, örtü altı alanlarımızda ve ekili tarlalarımızda önemli hasarlar meydana geldi ve ürün kayıpları yaşandı. Üreticilerimizin zararlarının telafi edilmesini diliyorum" ifadelerine yer verdi.
NEDEN YÜKSELİYOR?
Gıda fiyatlarının Türkiye’de yükseldiğini ancak Türkiye’de yükseldiğini söyleyen Başkan Çandır, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyada gıda fiyatları son 25 aydır sürekli düşerken, bizde tam tersi bir eğilim söz konusu. Şubat ayı yıllık verilerine bakıldığında, FAO gıda fiyatları endeksi yıllık yüzde 10,1 düşerken, bizde bu endeks yüzde 72,2 arttı. Dünya genelinde gıda fiyatları düşmesine rağmen, ülkemizde neden yükseldiği sorusu, üzerinde dikkatle düşünmemiz gereken bir durumdur" şeklinde konuştu.
ASIL SORUN ENFLASYON
Fiyatların düşmesi ile ilgili de açıklamada bulunan Başkan Çandır, “Ancak, bilinmelidir ki tarım ve gıda enflasyonunu tek başına düşürmek, tüketici enflasyonunu kalıcı ve sürdürülebilir şekilde azaltmak için yeterli değildir. Çünkü, bizim tüketici enflasyonumuzdaki yangın yeri çekirdek enflasyonlardır. Kamunun kontrolünde olmayan ve mevsime bağlı olmayan ürünlerdeki enflasyon olan çekirdek enflasyonlara baktığımızda yüzde 65 ile yüzde 73 arasında değişen oranlar görmekteyiz. Bu enflasyonlar düşürülmesi en zor ve en yavaş olanlardır. Tarım ve gıda enflasyonlarındaki yüksekliğin önemli bir kaynağı da çekirdek enflasyonlardaki aşırı yüksekliktir. Sonuç olarak, enflasyonu genel olarak düşürmenin asıl yolu çekirdek enflasyonlara odaklanmaktan geçmektedir” dedi.