Tarımın başkenti antalya yaz-kış ülkenin geneline sebze-meyve ihtiyacını karşılıyor. Ancak yerel de oluşan fiyat farkından dolayı Antalyalı vatandaşlar sebze-meyve hasret kalıyor.
Bunu yanı sıra artan enflasyonun etkisi de tezgahtaki fiyata yansıyor. 2024 yılının ilk altı ayında enflasyon oranı TÜİK’e göre, haziran ayında yüzde 71 oranından temmuz ayında yüzde 68,78 oranına gerilediği görüldü.
Ancak bu pazardaki tezgah fiyatlarına yansımadı. Antalya’da kurulan semte Pazar fiyatlarının farklık göstermesi bir yana yan yana olan tezgahlarda bile fiyat farkı dudak uçuklatıyor. Bu durum karşısında vatandaşların endişesine neden alıyor. Artan maliyet karşında alım gücü düşüyor. Hız kesmeden aratan fiyatlar karşında dar gelirli vatandaşlar, hayat pahalılığıyla mücadelesinin yanı sıra gıda fiyatları karşısında zorlanıyor. Antalya'da hem üreticiler hem de tüketiciler, bu fiyat artışlarına karşı çözüm arayışında.
YAN YANA OLAN TEZGAHA FİYAT FARKI VAR
Antalya’nın farklı semtlerinde kurulan pazarda fiyat artışına isyan eden vatandaşlar, “Pazardan pazara değişen fiyatlar artık cebimiz yoruyor. Dar gelirli vatandaşlar olarak neye nerde para harcayacağımızı şaşırdık. Fiyatlar her geçen gün artıyor. Yan yana olan tezgahta bile fiyat farkı var. Bu nasıl bir iş anlamadık. Yetkiler enflasyon düştü diyor ama Pazar fiyatlarına yansımıyor bu durum her yıl bir önceki yılı aratıyor. Eskiden pazara gider çocuklara taze meyve alabiliyorduk.
Ancak şimdi haftalık sebze almakta zorlanıyoruz. Bun yanında ete ulaşmak bir lüks oldu. Evde çoluk çocuk et pahalı diye yemiyorduk. Ayda bir yemeye başladık. Ama şimdi aynı durum meyvede yaşanmaya başladı. Bu ne biçim iş anlamdık. Bu durum karşısında daha ne kadar durabiliriz çok bilmiyorum Pazar fiyatları artık cebimizdeki bütçeyi olumsuz etkiliyor. Yetişkin insan olarak kendimizden kısa bilir ama evdeki çocuktan bunu nasıl kısacağız onları neyle besleyeceğiz. Bu duruma acil çözüm bulunmalı pazardaki fiyatlar sabit olmalı” şeklinde ifadelere yer verdi.
PAZARDAN YAVAŞ YAVAŞ AYAK KESİLİYOR
Pazardaki durum tepki gösteren başka bir vatandaş ise şu ifadelere yer vererek, “Biz öğrenciyiz, stajımızı tamamlamam için buradayız. Bizim bursumuz zaten 2 bin lira. Ben o parayla her hafta pazar alışverişi yapamıyorum bunu da açık açık söylüyorum.
Marketin önünden geçemiyoruz zaten de yavaş yavaş pazardan da ayağımız kesiliyor. Domates alacağız biz tezgahta 40 TL birinde 20 TL. En iyisini yemeyi biz de isteriz ama gidip en ucuzunu almaya çalışıyoruz paramız yetsin diye. Aldığımız sebzeleri en kalitesiz en adi malların arasından seçmek zorunda kalıyoruz. Bu da bizim zorumuza gidiyor anladın mı?
Meyve alamıyoruz doğru düzgün evimize, durumun ne kadar kötü olduğunu daha nasıl anlatalım. Aynı ürünün birden fazla fiyatının olması da bizi rahatsız ediyor açıkçası. Her kesimden insan geliyor buraya, bunu düşünerek sabit fiyatlar belirlenirse belki biraz olsun rahatlayabiliriz” diye konuşmasını sonlandırdı.