İklim krizinin her geçen gün artmasıyla birlikte Antalya’da don olayı bu yıl yaşanmadı. Üreticilerde iklim krizinden nasibini aldı. Birçok bakteri ve virüsün soğuk hava koşullarında yaşayamamasından dolayı don olayı üreticiler için büyük bir öneme sahip. Bu yıl don olayının yaşanmamasıyla birlikte birçok üreticinin ağaçları hastalandı.
Hastalıklar karşısında tedirgin olan üreticiler, hastalıklarla boğuşuyor. Ağaçlarını kurtarmaya çalışan üreticiler, aldıkları ilaç ve gübre miktarının artmasından dolayı girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Konuya ilişkin konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top ve Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Dr. Seyla Tepe ciddi açıklamalara yer verdi.
“MİKROPLAR AZALMADI”
Soğuk havaların hastalıkların yok olmasında büyük bir etken olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, patojen etmenlerin ve zararlı olan etmenlerden soğuk havalar ile birlikte koruma sağlandığını belirtti. Soğuk havalarla birlikte zararlı etmenlerin popülasyonunda azalmalar olduğunu aktaran Başkan Ali Top, “Bu yıl yeterince soğuk olmadığı için sağlıklı korunma ve zararlıların yayılması konusunda bir artış yaşanmış görünüyor, ki bu olumsuz bir etkidir.
Bu sene mikropların yeterince azalmaması, özellikle de yumurtalar veya larvaların zarar görmeden hayatta kalması nedeniyle böceklerin yoğunluğunda artış oldu. Bu durum, ekstra ilaçlama maliyetlerinin artabileceği olasılığını doğurur. Tabii ki kesin olarak yüzde 100 olacağını söylemek mümkün değil, ancak bu olasılık dikkate alınmalıdır. Bu durumda, çiftçilerin muhtemelen daha fazla ilaçlama yapmaları gerekebilir, bu da ek bir maliyettir” sözlerine yer verdi.
“MART AYINDA DON OLABİLİR”
Don olaylarının üreticileri olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı yönden etkilediğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Dr. Seyla Tepe, “Don olaylarının bir bakıma olumlu, bir bakıma ise olumsuz olabilir. Olumlu tarafı, meyve tutum döneminde don olayının olmamasıdır; çünkü don olayı, çiçekleri ve meyveleri etkileyerek ürün kaybına neden olabilir. Ancak, don olmadan meyve tutmaya devam etmek, ağaçlarda fazla çiçek ve meyve oluşmasına yol açabilir, bu da meyve kalitesinin düşmesine neden olabilir” dedi.
Mart ayının sonuna doğru don olaylarının yaşanabileceğinin mümkün olduğunu dile getiren Dr. Seyla Tepe sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Eğer don olayı yaşanmazsa ve ürün miktarı artarsa, piyasada ürün bolluğu yaşanabilir ve fiyatlar düşebilir. İklim koşullarındaki değişikliklere rağmen, çiftçilerin bu koşulları lehlerine çevirme yeteneği önemlidir. Gelecek dönemlerde geç don olaylarına hazırlıklı olunmalı ve çiftçilerle birlikte çalışarak uygun önlemler alınmalıdır.”