19 yaşında Türkiye genelinde gerçekleştirilen müsabakalarda büyük başarılara imza atan Down Sendromlu Serdar Bozkurt, bu kez de YSK’de elde ettiği başarıyla ismini duyurdu. Başarılı genç, Adana’da ikamet eden Fadime-İsmail Bozkurt çiftinin 3. çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitim hayatına Adana’da başlayan Down Sendromlu Serdar Bozkurt, normal bir okulda yaşıtlarıyla eğitim görmek istedi fakat özel çocuk olduğu gerekçesiyle hiçbir okul tarafından kabul edilmedi. Okul yönetimleri ve öğretmenlerin sert tutumları karşısında özel çocuk Serdar Bozkurt, kendi gibi özel bireylerin eğitim aldığı ZİÇEV Vakfı’nda eğitim görmeye başladı.

MUCİZEYE BAKAR GİBİ BAKTI

Down Sendromlu Serdar Bozkurt, Adana’da 2 çocuklu ailenin sen çocuğu olarak dünyaya geldi. Özel çocuk annesi Fadime Bozkurt o anları, “Serdar’ın Down Sendromlu olduğunu doğduktan sonra öğrendik. Bizim için büyük bir yıkım oldu fakat bu yıkımı çabuk atlattık. Araştırmaya başladık biz. Üzülmek yerine çocuğumuz için ne yapabiliriz araştırmasına giriştik. O araştırmalar sonucundaysa bugün bu noktaya geldik” sözleriyle anlattı.

Gururlandıran Başarı (5) (Small)

AKADEMİDEN CİNSELLİĞE PEK ÇOK EĞİTİM ALDIM

Adana’da yaşaya özel çocuk annesi Fadime Bozkurt, Down Sendromlu oğluna daha iyi şartlar sunabilmek için pek çok eğitim aldı, toplumun ayıpladığı değerleri çocuğuna aktarmanın çeşitli yollarıyla tanıştı. Down Sendromlu Serdar’ın annesi Fadime Bozkurt, “Psikolojik destek almadım. Kendi kendime araştırdım. Sürekli araştırdım. Ne yapmam lazım, nasıl davranmam lazım diyerek eğitimler aldım. Özel çocukları nasıl daha iyi noktaya getiririz diye düşünerek uzmanlarından her türlü eğitimi aldım. Her konuda eğitim aldım. Akademiden tutalım cinselliğine kadar her konuda oğlumu bilinçlendirdim. Hiç pes etmedim. Serdar okula gitti, ben eğitime gittim” dedi.

Gururlandıran Başarı (6) (Small)

YETERSİZ GÖZÜYLE BAKILDI

Down sendromlu şampiyon Serdar Bozkurt ve ailesi, eğitim hayatına başlayacağı süreçte pek çok okula gitti fakat ne okul yönetimi ne de okulda eğitim gören öğrencilerin velileri onu aralarında istemedi. Çektiği zorluklara rağmen çocuğunun en iyi şekilde eğitim alması için çaba gösteren anne Fadime Bozkurt, başarmış olmanın verdiği mutlulukla süreci şu sözlerle anlattı: “Özel çocuklara yetersiz gözüyle bakılıyor. Serdar okula başladığında hep kendi yaşıtlarıyla normal okulda okumak istedi. Biz de çok çaba gösterdik ama velhasıl eğitimciler olsun, aileler olsun kabul etmediler, istemediler. İstemeyince mecburen biz özel alt sınıfta okutmak zorunda kaldık. Ama Serdar hiçbir zaman özel alt sınıfı sevmedi. Mümkün olduğu kadar, fırsat bulduğu kadar normal sınıflara girmek istedi. Ama biz tabii azimle bunu da başardık. Orada başarıyı yakaladık. Böyle devam ettik yani. Özel Alt sınıfta eğitim aldı sonuçta mecburiyetten. Ama ilkokul, ortaokul ve liseyi üçünü de kendi kategorisinde okul birincisi olarak bitirdi. Hatta Serdar ilkokul birinci sınıfta okuma yazma öğrendiği için Milli Eğitim madalya ödüllendirdi Serdar'ı. Yani 7 yaşında okuma yazmayı öğrenen ilk Down Sendromlu olarak ilan edildi o yıl.”

Gururlandıran Başarı (7) (Small)

TOSSFED VE ÜÇ BÖLGE BİRİNCİLİĞİ VAR

Akranları tarafından özel çocuk olduğu gerekçesiyle dışlanıp zorbalığa maruz kalan Down Sendromlu Serdar Bozkurt, okula olan tutkulu bağlılığını spor hayatında da gösterdi. Türkiye genelinde gerçekleştirilen spor müsabakalarından derecelerle ayrıldı. Başta kendi gibi özel çocuklara örnek olan ve cesaret veren Down sendromlu Serdar Bozkurt’un annesi Fadime Bozkurt, “Bizim ailemiz sporcu kökenli bir aile, ben de eski sporcuyum. Bu konuda oğlum Serdar’a yönlendirmelerde bulundum. Sporla zekalarının daha çok açılacağını düşünüyorum ben. Spor, dans gibi aktivitelerin özel çocuklar üzerinde daha geçerli bir etkisi olduğunu öğrendim aldığım eğitimlerden. Böylelikle spora yönlendirdim ve Serdar spor hayatında da başarıyı yakaladı. Okullar arası turnuvalarda, uzun atlama ve 100 metre koşu kategorisinde Türkiye birincilikleri ve ikincilikleri var. 2021 ve 2022 yıllarında üst üste Türkiye birinciliği aldı. 2023 ve 2024’te ise Türkiye ikincilikler kazandı. Ayrıca Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’nun (TOSSFED) düzenlediği yarışlarda 3 bölge birinciliği var” dedi ve “Serdar şu an haftada iki gün atletizm eğitimi, 2 gün basketbol eğitimi alıyor. Kalan vaktinde de bağlama kursuna gidiyor” sözlerini ekledi.

Gururlandıran Başarı (8) (Small)

OKULDAN SOĞUMASINA İZİN VERMEDİK

Özel çocuk Serdar Bozkurt, Down Sendromlu olduğu gerekçesiyle gerek okulda öğrenciler gerekse öğretmenler ve veliler tarafından dışlandı. Küçük yaşlardan itibaren aşılanan okul ve eğitim sevgisi, maruz kaldığı tüm zorbalıklara rağmen onu başarıya ulaştırdı.  Çocuğunun her anında yanında olup onu ileriye taşımayı hedefleyen anne Fadime Bozkurt; “Serdar okula gitmek için çok istekliydi. Okumayı çok seviyordu. Gözünü okulla açıp okulla kapatan bir çocuk. Ne kadar tepki görmüş olursa olsun okuldan soğumadı. Biz de izin vermedik tabii. Arkadaşları onu kırdığı zaman, ‘olur o, arkadaşın hatalar yapar. Bak anneler de hata yapar’ diyerek, ona anlatarak isteğinin kırılmasına izin vermedik. Biz onu hep sağlıklı bir çocuk olarak gördük, bizim için hala da öyle. Ayrıca Serdar istenmeyen biri olduğunu hissettiği yerlerde, kendini onlara kabullendirdi.  Çünkü biz Serdar hep sağlıklı olarak görüldü. Abileriyle kafelere gitti, gezmelere çıktı. Kendini ifade etmeyi ve bu durumu topluma kabul ettirmeyi öğrendi” dedi.

Gururlandıran Başarı (1) (Small)

DEVLET YARDIM ETMEYİNCE BİZ DEVREYE GİRDİK

19 yıldır Down Sendromlu çocuklarının bütün ihtiyaçların gideren aile, devletin bu konuda belirli bir destek sağlamadığını, özel çocukların toplum içerisindeki durumunu geliştirmeye ve iyileştirmeye yönelik bir hizmet vermediğinin altını çizdi ve “Devlet maalesef özel çocuklu ailelere maddi veya manevi destekler sunamıyor. Fakat biz Adana halkı olarak çok büyük çabalar göstererek çocuklarımızın da varlığını kabul ettirdik. Ve şu an oğlumun spor eğitimleri konusunda destek veriyorlar. Aslında normalde yapmıyorlar, destekleri yoktu. Ama bizler Adana olarak o kadar ailelerle birleştik, o kadar çaba gösterdik ki bizim çocuklarımızın da varlığını kabul ettirdik. Ve şu an spor dersleri falan o konularda destek veriyorlar. Normal okullarda eğitim alma konusunda ise kesin bir şey söyleyemiyorum. Belki devlet eğitim vermek istiyordur ama özel çocuklara bu tarz eğitimleri verebilecek öğretmenler veya antrenörler yok” sözlerini belirtti.

Gururlandıran Başarı (2) (Small)

SERDAR BİR ÖNCÜ OLABİLİR

Özel çocuklara sunulan imkanları yeterliliği aileler tarafından sorgulanıyor. Özel gereksinimli çocukların ilgi alanlarında yeterli bilgiyi öğrenecekleri herhangi bir kurum veya kişinin olmamasına aile tarafından dikkat çekildi. Bu konu üzerinde faaliyetler gerçekleştirebilecek kişileri sahalarda görmek istediklerini belirten anne Fadime Bozkurt şu ifadeleri kullandı: “Çok isteriz okullarda özel çocuklarımız için özel eğitimler verilmesini. Serdar beden eğitimi ve spor bilimleri öğretmenliğini çok istiyor. Bakalım inşallah mülakatlarda da başarılı olup üniversite öğrenimine başlarsa, mezun olduktan sonra kendi gibi özel öğrencilere eğitmenlik yapabilir. Özel çocuklarımızı özel başarılara ulaştırabilir.

Gururlandıran Başarı (4) (Small)

SONRAKİ HEDEF ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Adana’da yaşayan Down Sendromlu Serdar Bozkurt, 8-9 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen YKS sınavından 200 puan alarak istediği bölümü tercih etme hakkı kazandı. Özel çocuk Bozkurt’un yakaladığı bu başarı hem kendisini hem de ailesini sevindirdi. Anne Fadime Bozkurt, bin bir emek ve sevgiyle büyüttüğü oğlunun başarısını şu sözlerle anlattı: “Sınav başvurusunu yaptığımızda çok mutlu oldu. Sınav gününü o kadar heyecanla bekledi ki. Normalde uykuyu çok seven bir çocuk olmasına rağmen sınav sabahı erkenden kalkıp hazırlandı, Babasıyla sınava gireceği okula gittiler. Eve geldiğinde, ‘Ne yaptın oğlum?’ dedim, sınavının nasıl geçtiğini sordum. ‘Anneciğim hiç sorma’ dedi. Sabırla bekledik sonucu. O kadar heyecanlandık ki biz de sınavın açıklandığı sabah onu uyandırdığımda yataktan nasıl hopladığını anlatamam. Birden yataktan çıktı, ‘Kazandım mı? Kazandım mı?’ diyerek cevap bekliyordu. Sonucunu öğrenince çok mutlu oldu. Çünkü başardığının, kazandığının bilincinde.  Çukurova Üniversitesi’ne verdi tercihini. Beden eğitimi öğretmeni olmayı çok istiyor. Tabii mülakatlarda ne olur bilmiyoruz ama buraya kadar gelmesi de çok büyük bir başarı.

Anne Fadime Bozkurt, Down Sendromlu oğlunun beden eğitimi ve spor bilimleri öğretmeni olmak istediğinden bahsederken, “Serdar beden eğitimi öğretmeni olmak istiyor. Mezun olduğunda da eğitim gördüğü ZİÇEV Vakfı’nda kendi geçtiği yollardan geçecek, onunla aynı zorlukları ekecek özel çocuklara spor eğitmenliği yapmak istiyor” ifadelerini kullandı.  

ONLARI ENGELLİ OLARAK GÖRMESİNLER

Adana’da yaşayan 19 yaşındaki Down Sendromlu Serdar Bozkurt, Türkiye genelinde gerçekleştirilen uzun atlama ve koşu müsabakalarında art arda şampiyonluklar kazandı. Bir diğer yandan da TOSSFED yarışlarında 3 kez bölge birincisi unvanını aldı. Genç yaşta karşısında duran koca bir bilinçsiz topluma, ondan esirgenen onlarca imkana rağmen ‘Şampiyon’ unvanı kazanan Serdar, son olarak YKS sınavındaki başarısıyla hayali olan beden eğitimi ve spor bilimleri öğretmenliği bölümünde eğitim görebilmek için üniversite tercihini yaptı. Bozkurt ailesi adına anne Fadime Bozkurt özel gereksinimli çocuğu olan ailelere şu sözlerle çağrıda bulundu: “Özel gereksinimli çocuğu olan aileler, çocuklarını engelli olarak görmesinler. Onları da bir birey olarak görüp, gerekli her konuda fedakarlık yapmaktan kaçınmasınlar. Çocuklarının peşini bırakmasınlar. Bu özel çocuklar, kendilerine verilen her şeyi alır, her şeyi anlarlar. Yeter ki aileler öneminin farkına varsın.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / STAJYER MUHABİR BAHAR KARA