Yıllardır ülkeye döviz kazandırmasına rağmen ihracatçı sayılmayan turizmciler harekete geçti. Kısa adı MATSO olan Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası konaklama tesisleri ve döviz girdisi sağlayan işletmelerin ihracatçı statüsüne alınmasını talep etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’a Başkan Seydi Tahsin Güngör’ün imzası ile gönderilen resmi yazıda turizm sektörünün döviz kazandırıcı önemli sektörlerden biri olduğu belirtilerek konaklama tesisleri ve döviz girdisi sağlayan işletmelerin ihracatçı statüsüne alınarak ihracatçıların faydalandığı desteklerden faydalanması gerektiği ifade edildi.
ÖNEMLİ SEKTÖR
Döviz kazandırıcı sektörler bakımından en önemli sektörlerden birinin turizm sektörü olduğunu belirten MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, ülke olarak 2023 yılının ilk çeyreğinde turizmden yaklaşık 8,5 milyar dolar döviz girişi olduğunu söyledi. Başkan Güngör sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde hizmet ihracatı yapan firmalara bilindiği üzere önemli vergisel avantajlar ve teşvikler bulunmaktadır. Bu istisnalardan yararlanılabilmesi için yabancılara verilen turizm hizmetinin hizmet ihracatı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu ihracatın iki önemli bileşeni; hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılması ve hizmetin yurt dışında faydalanılmasıdır. Ancak turizm sektöründe faaliyet gösteren tesislerin hizmeti yurt dışında vermesi mümkün değildir. Turizm sektöründe faaliyet gösteren tesislerin yapmış olduğu teslim ve hizmetlerin ihracat sayılması ve/veya sağlık turizmine yönelik vergisel avantajlar olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Turizm sektöründe yapılan satışların yurt dışında gerçekleşmemiş olması nedeniyle bu istisnalardan yararlanamaması ülkeye döviz kazandıran bu sektör için handikap oluşturmaktadır.”
TURİZMCİNİN REKABET ŞANSI ARTACAK
Başkan Güngör turizmcinin, konaklama vergisi, turizm katkı payı ve artan maliyetlerden dolayı satış fiyatlarını artırmak zorunda kaldığını söyleyerek ihracatçı statüsünde değerlendirilmesi durumunda turizmcinin KDV ve Kurumlar Vergisi’nden alacakları teşvikler sayesinde maliyetlerinin düşeceğini, bunun da uluslararası pazarda rekabet şansını artıracağını vurguladı. “Bu sayede gelecek sezonlarda yabancı turistlerin farklı pazarlara yönelmesinin önüne geçilecek ve gelen turist sayısı ile döviz girdisinin artması sağlanacaktır” diyen MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, “Bu nedenle turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama tesisleri ve döviz girdisi sağlayan işletmelerin ihracatçı statüsünde sayılarak KDV ile Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi’ndeki istisna ve indirimlerden yararlanması çok önemlidir” diye konuştu.