En uzun çalışma süresi turizm sektöründeyken, en düşün kazancın da turizmde olduğuna dikkat çeken Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) Üyesi Erol Karabulut, turizm sektörünün, aylık ücretle çalışma saatinin ‘214 saat’ olduğu konaklama ve yiyecek alanlarında, 18,6 bin TL aylık ortalama kişi başı kazanç ile sonuncu olduğunu açıkladı. Turizmdatabank’ın analizine göre, turizmde işverenin çalışanına ödediği bir aylık paranın, bir turistin haftalık harcamasından düşük olduğu belirtildi.
Turizm araştırmacısı Karabulut, turizm sektörünün önünde inşaat ve gayrimenkul bulunduğunu açıklayarak, şu ifadelere yer verdi:
“TÜİK’e göre, ücretli çalışanların brüt kazançları, ekonomik faaliyet ayrımında incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazanç 640 bin 739 TL ile finans ve sigorta faaliyetlerinde oldu. Bu ekonomik faaliyeti, 605 bin 317 TL ile bilgi ve iletişim ve 461 bin 514 TL ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor faaliyetleri izledi. Aylık ücretli çalışılan saat Türkiye’de 200 olarak gerçekleşti. Konaklama ve yiyecek alanlarında 214 saat.”
ÇALIŞAN KAZANCI 2024’TE YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Türkiye Araştırmacılar Derneği üyesi Karabulut, Turizmdatabank ile yaptığı açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Konaklama ve yiyecek alanlarında, bir zamanlar 1000 Dolar (2012) olan aylık çalışan kazancı 2024 yılında yüzde 50’ye yakın düşerek 580 Dolara inmişti. 2025 yılında ise asgari ücretin 22 bin TL’yi aşması ile turizmde çalışan kazancı 630 Dolar dolayına gelecek. Diğer yandan ortalama 4-5 günlük bir tatilde turistin harcaması son 10 yılda 1000 Dolara yaklaştı. Gelir revizyonları ile yükselen kişi başı harcama 2025 yılında da bin Doları aşamayacak. Çalışanların aylık kazancı da 650 Doları bulmayacak.”
KALİFİYE PERSONEL SIKINTISI YAŞANIYOR
Yükselen fiyatlar ve artan maliyetler kıskacındaki turizm sektörü, pandeminin ardından kalifiye personel sıkıntısı ile düz işçi sorunu yaşadığını ifade eden Karabulut, “Hizmet kalitesi ve misafirperverlikle öne çıkan Türkiye için çalışan memnuniyeti de sorun işareti. Çünkü sezonluk iş ve asgari ücretin de altında çalışanlar maddi olarak da gelecek görmüyor. Turizmdatabank’ın analizine göre, turizm sektöründe işverenin çalışanına ödediği bir aylık para, bir turistin haftalık harcamasından düşük olan turizm için bu durum hiç iyi değil.” açıklamalarına yer verdi.