Almanya’nın Başkenti Berlin’de düzenlenen Uluslararası Taze Sebze Meyve Fuarı Fruit Logistica’ya katılan Türk firmaları, Türkiye’den ihraç edilen ürünler hakkında bilgi verip ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. Türkiye’den çok sayıda katılımın olduğu fuarda yer alan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) heyeti, Türk ürünleri hakkında oluşan kalıntılı ve bozuk imajını yıkmak için yoğun çaba harcıyor.

BULGARİSTAN’DAN TARİFE DIŞI ENGEL

Türkiye’den gelen ürünlerin bozuk olmadığını anlattıklarını belirten BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, ihraç edilen ürünler ile ilgili en önemli sorunlarının Bulgaristan sınırı olduğunu söyledi. Bulgaristan gümrüğünde tarife dışı engellerle karşılaştıklarını belirten BAİB Başkanı Çavuşoğlu, “Bulgaristan tarafında laboratuvarlar ve tır parkları rant kapısı haline geldi. Kapıkule’den günde 1500 tır geçiyor ancak Bulgaristan bunu bloke ediyor. Ürünler gecikiyor ve bozuluyor, Bu da müşteri kaybına neden oluyor” diye konuştu.

ALMANYA PAZARI DEĞERLENDİRİLEMİYOR

Almanya’ya ulaşamayan ürünler nedeni ile hem cezalarla karşılaştıklarını hem de taahhütlerini yerine getiremediklerini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye’den en çok biber, kiraz, üzüm, incir ve domates ihracatı yapılıyor. Bulgaristan’daki sorunlar çözülürse ve Türk ürünlerine ait olumsuz algılar kırılırsa Avrupa’daki pazar payımızı ciddi anlamda artırırız. Sadece Almanya, yıllık 17 Milyar Dolar yaş sebze meyve ithal ediyor. Almanya’nın bu ithalatının yüzde 50’sini İspanya İtalya ve Hollanda karşılıyor. Türkiye ise Almanya’dan sadece 350 Milyon Dolarlık pay alıyor. Pazar payımızı artırabiliriz ancak Bulgaristan’daki engellerin kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

1 MİLYAR DOLAR İHRACAT MÜMKÜN

Türkiye’nin Avrupa’ya gönderdiği ürünlerde kaliteyi zirveye taşıdığını belirten BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, şunları söyledi: “2023’te 157 olan olumsuz rapor 2024’te 137’ye düşürdü. Ancak öyle bir algı oluştu ki; Türkiye’den gelen ürünlerin büyük bölümünün bozuk olduğu algısı var. En büyük hedefimiz bu algıyı kırmak. Yüzde 99,8 kalıntısız ürünümüz var ve bu oranla İspanya’nın bile önündeyiz: Binde 2’lik oranı da sıfırlamaya çalışıyoruz. Engeller kalkarsa yıllık 1 Milyar Dolarlık ihracata ulaşabiliriz”.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR