Türk Radyoloji Derneği'nin (TRD) düzenlediği 45. Ulusal Radyoloji Kongresi'nin basın toplantısı Belek'te gerçekleştirildi. Yapay zeka uygulamalarının radyolojiyi tıbbın diğer alanlarından daha çok etkilediğini belirten TRD Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, "Yapay zekâ uygulamaları sayesinde tetkiklerin önceliklendirilmesi ve doğru yapılması, en uygun radyasyon dozu kullanılarak radyasyon maruziyetinin azaltılması, görüntü kalitesinde artış, daha hızlı ve doğru tanı koyma ile erken tanı açısından önemli gelişmeler sağlandı" dedi.

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol

Türkiye'deki en eski meslek kuruluşlarından biri olan Türk Radyoloji Derneği (TRD), kuruluşunun 100. yılını, Antalya Belek'te düzenlediği TÜRKRAD 2024 - 45. Ulusal Radyoloji Kongresi ile kutladı. Ana teması 'Baştan Ayağa Ağrı' olarak belirlenen kongreye, başta Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol olmak üzere Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, radyoloji uzmanları ile basın mensupları katıldı. Kongre kapsamında yapılan basın toplantısında konuşan Başkan Çevikol, yapay zekâ uygulamaları sayesinde tetkiklerin önceliklendirilmesi ve doğru yapılması noktasında, en uygun radyasyon dozu kullanılarak radyasyon maruziyetinin azaltılması, görüntü kalitesinde önemli artış, daha hızlı ve doğru tanı koyma ile erken tanı açısından önemli gelişmelerin sağlandığını dile getirdi.

Antalya Radyoloji Kongresi

Derneğin kurulduğu yıllarda sadece röntgen ışınlarının tıbbın hizmetine sunulduğunu aktaran Çevikol, kongrenin basın toplasında gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Geçtiğimiz yüz yılda ultrasonografi, Doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaya başlandı ve bu yöntemler eşliğinde yapılan girişimsel uygulamalar sayesinde girişimsel radyoloji bilim dalında önemli gelişmeler kaydedildi. Son yıllarda ise adını sıkça duyduğumuz yapay zekâ uygulamalarının, belki de tıbbın diğer alanlarından daha fazla radyolojiyi etkilediğini görüyoruz."

"Günümüzde tıbbın gören gözü olarak, klinik duruma uygun seçilmiş radyolojik yöntemler hastalıkların taranması, tanı ve izleminde son derece önemlidir. Yapılan incelemelerin uygun teknikle yapılması ve doğru yorumlanması, uygun tedavi seçiminin en önemli basamağını oluşturmaktadır.".

"DOĞRU TANI KONMASI İÇİN UZMAN SAYISI ARTIRILMALI, İŞ YÜKÜ AZALMALI!"

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Çevikol, basın toplasındaki sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde radyolojik incelemelere talep giderek artmaktadır. Hekimlerin hastalara muayene için yeteri kadar zaman ayıramamaları ve radyolojik incelemeleri adeta muayene yöntemi olarak kullanmaları en önemli nedenlerden biri olsa da radyolojik incelemelerden elde edilen bilgilerin teknolojinin gelişimine paralel olarak artması, tanı konulması güç olan hastalıklara daha erken ve doğru tanı koyma olanağını vermiştir. Bunun yanında bazı durumlarda görüntüleme kılavuzluğunda girişimsel yöntemleri kullanarak hastalıkların minimal invaziv olarak tedavi edilebilmesi olanağı doğmuştur."

"Girişimsel radyoloji sayesinde damarları ilgilendiren, tıkalı damarların açılması, stent yerleştirme, pıhtı eritme veya çıkarma, inmenin erken tedavisi, hastalıklı damarların kapatılması, varis tedavileri, kanser hastalarında tümörün damarlarının “kemoembolizasyon” veya “radyoembolizasyon” işlemleri ile kapatılması veya buradan direkt kemoterapi, radyoterapi yapılması mümkün olmuştur."

"Kalpten çıkan ana atardamar olan aort damarının ölümcül olabilen genişlemeleri, kanser hastalarında port katater takılması, diyaliz hastalarında hemodiyaliz katateri takılması, damar dışındaki uygulamalarda görüntüleme yöntemleri eşliğinde gerçekleştirilen biyopsiler, apse/kist tedavileri gibi sıvı drenajlarını, böbrek veya safra kanallarına yönelik katater girişimlerini, radyofrekans veya mikrodalga ablasyon gibi tümör yakma işlemlerini içermektedir."

"Bu açıdan radyoloji uzmanları sağlık hizmeti sunumunda doğru tanı konması, tedavi planlanması ve dolayısı ile başarılı tedavi için en önemli basamaklardan birinde yer almaktadır. Gereksiz radyolojik incelemelerin sayısının yüksek olması, zaten dünya ortalamasının altında radyoloji uzmanına sahip olan ülkemizde, iş yükünü ciddi biçimde artırmakta ve radyolojik inceleme kalitesini düşürmektedir. Son dönemlerde birçok şehir hastanesinde ve üniversite hastanesinde randevu süreleri kısalmış ve radyoloji hizmetleri düzgün veriliyor gibi görülse de özellikle tetkik kalitesinin düşürülmesi ve birçok hastanede talebi karşılayamayan uzmanlar nedeni ile uzmanlık öğrencileri tarafından bu hizmetlerin verilmeye çalışılması özellikle deneyim gerektiren bazı durumlarda hastalara doğru tanı konmasını engellemesinin yanı sıra gereksiz ileri incelemelerin yolunu açabilmekte ve gereksiz girişimler ile ameliyatlara neden olabilmektedir."

Türk Radyoloji̇ Derneği̇ Kongresi̇

"DÜNYA STANDARTLARINDA RADYOLOJİ HİZMETİ İÇİN NİTELİKLİ UZMAN ŞART!"

45. Ulusal Radyoloji Kongresi Başkanı Çevikol, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Uygunsuz yapılan ve denetlenmeyen hizmet alımları toplum sağlığını riske atmasının yanı sıra, aynı zamanda radyoloji hekiminin emeğini de değersizleştirmektedir. Niceliğe odaklanmış yaklaşımlar ve uygun gerekçelendirme yapılmadan gerçekleştirilen iyonizan radyasyon içeren görüntülemeler (Bilgisayarlı Tomografi, röntgen vb.) toplumun kümülatif radyasyon doz miktarını ve dolayısı ile kanser riskini artırarak halk sağlığını tehdit etmektedir. Geçen yıl içerisinde bu konunun çözümüne yönelik olarak, Sağlık Bakanlığı tetkiklerin önceliklerine göre randevu verilmesi ve gereksiz incelemelerin önlenmesi için yaptığı çalışmalara hız vermiştir. Bizde TRD olarak bu çalışmalara elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz."

"Halkımızın dünya standartlarında radyoloji hizmeti alabilmesi iyi yetişmiş ve nitelikli radyoloji uzmanları yanı sıra standartlara uygun görüntülemelerin yapılması ve raporlama hizmetinin de nitelikli uzmanlar tarafında uygun koşullarda verilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Derneğimiz tetkik yapılması, uygunluk kriterleri ve gerekçelendirme, raporlama ile teleradyoloji standartları konularında alt komisyonları ile aktif olarak çalışmaktadır. Ayrıca nitelikli uzmanların yetişebilmesi için sempozyumlar, kurslar, ulusal kongreler ve diğer eğitim faaliyetleri ile bu amaca hizmet etmeye çalışmaktadır."

"Toplum sağlığı açısından en kritik noktalardan birinde yer alan radyolojinin öneminin, radyoloji uzmanlarının yaptığı işlemlerin ve sağlık hizmeti sunumundaki kritik rolünün halkımız tarafından yeteri kadar bilinmediğini düşünüyoruz. Bu nedenle derneğimizin öncelik verdiği diğer bir konu da halkımızın radyolojinin önemi hakkında bilgilendirilmesidir."

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN