Girdi maliyetleri nedeni ile  bir kilo domatesin maliyetinin 20 TL’yi bulduğunu belirten Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan, tarım sektörü için radikal kararlar alınmaması halinde birkaç yıl sonra domates ithalatının gündeme geleceği uyarısında bulundu.

MALİYET 20 TL, SATIŞ 5-10 TL

Kış mevsimi koşulları nedeni ile sektörün girdi maliyetlerinin arttığını belirten Akcan, döviz kuru nedeni ile ihracatın durma noktasına geldiğini, tüketicinin alım gücünün düşmesi nedeni ile de iç piyasada fiyatların çok düştüğünü belirtti. Döviz kuru ve enflasyon nedeni ile domates üreticisinin çok büyük sıkıntı yaşadığını belirten Akcan, “Üretici, maliyeti 20 TL’yi bulan domatesin kilosunu 5-10 TL’ye satmak zorunda kaldı. Bu şartlara hiçbir üretici daha fazla dayanamaz ve üretimden vazgeçer” uyarısında bulundu.

İHRACATTA YÜZDE 60 DÜŞÜŞ

Diğer tarım ürünlerinde de benzer sorunun yaşandığını ancak domatesteki sorunun üreticinin kaldıramayacağı boyuta ulaştığını belirten Akcan, şunları söyledi: “Döviz kurunun baskılanması nedeni ile yurtdışındaki pazarları kaybediyoruz. Geçen yıl 100 tır domates gönderen ihracatçı, bu yıl 40 tır göndermekte zorlanıyor. İhracatta yüzde 60 düşüş yaşanıyor. Pazarlarda ve marketlerde ise yüksek enflasyon nedeni ile insanımız domates alamıyor. Bu durum çiftçiyi topraklarından uzaklaştırıyor ve tarım sektörü giderek daha büyük bir çıkmaz içine giriyor" şeklinde konuştu.

Domates (1)-2

TARIM SİYASET ÜSTÜ OLMALI

Tarım sektörünün yaşadığı bu sıkıntıların iki temel nedeni olduğunu belirten Akcan, şunları söyledi: “Döviz kuru ve yüksek enflasyon tarım sektörüne büyük zarar veriyor. Kur-faiz-enflasyon denklemi orantılı olmak zorunda. Her türlü sıkıntıya rağmen üretici üretmeye devam ediyor ancak seradan çıkan ürünler müşteri bulamıyor. Sorunlara çözüm bulunmaz ve bu şekilde devam edersek, birkaç yıl içinde domates bile üretemeyebiliriz ve domates ithalatına başlamak zorunda kalırız. Tarım sektörü, siyaset üstü bir konu olmalı. Hükümet ve muhalefet birlikte çözüm üretmeli".

Muhabir: BADE ÖNDER