Yapay zeka uygulamaları hematoloji alanında da 2024'te çığır açtı. Yenilikçi yapay zeka platformları sayesinde kanser hücreleri saniyerler içinde tespit ediliyor. Bu sayede klinik deneylere erişim hızlandırılıyor ve hastaların tedavi süreçleri kişiye özel hale getiriliyor.

Antalya'da düzenlenen 50. Ulusal Hematoloji Kongresi'nde konuşma gerçekleştiren Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emin Kaya, yapay zeka ile kanser tanısı konduğuna dair önemli bilgilendirmelerde bulundu. Kaya, yaptığı konuşmada, "Yapay zeka destekli mikroskop analizleri, kan hücrelerinin detaylı ve hızlı incelemesini sağlıyor. Bu analizlerde, görüntü işleme algoritmaları sayesinde hücrelerin yapısal farklılıkları saniyeler içinde belirleniyor, lösemi gibi kan kanserleri hızlıca tespit edilebiliyor. Özellikle lösemi gibi hücre çoğalmasının hızlı olduğu kanser türlerinde, erken tanı, hastaların tedavi şansını ciddi oranda artırıyor. Yapay zeka destekli bu sistemler, kan örneklerinde anormal hücrelerin ayırt edilmesinde büyük bir hassasiyet sağlarken, yüzde 90'a varan doğruluk oranlarıyla geleneksel yöntemleri geride bırakıyor. Böylece doktorlar hızlı karar alarak tedaviye erken aşamada başlayabiliyor ve bu da yüzlerce hastaya hayat kurtarıcı bir müdahale fırsatı sunuyor." ifadelerine yer verdi.

YAPAY ZEKA İLE KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Prof. Dr. Emin Kaya, "Her hastanın biyolojik yapısı benzersiz olduğu için biyoinformatik analizlerle kişiye özel tedavi seçenekleri geliştirilebiliyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Hematoloji Kongresi'nde tanıtılan bu yöntemle, hastalara yan etkileri minimumda tutan ve en etkili sonucu sağlayan tedavi planları oluşturuluyor. Yapay zeka her hastanın genetik profiline göre en uygun tedaviyi belirlemede kritik bir rol oynuyor." diyerek yapay zekanın hematoloji alanındaki öenmine dikkat çekti.

Türk Hematoloji̇ Derneği̇ Yöneti̇m Kurulu

YAPAY ZEKA İLE HASTA SEÇİMİNDE YÜKSEK BAŞARI

CAR-T hücre tedavisinde yapay zeka ile hasta seçiminde yüksek başarı elde edildiğini dile getiren Prof. Dr. Emin Kaya, "Klinik araştırmalarda CAR-T hücre tedavisi gibi kişiye özel tedavi seçenekleri, yapay zeka ile daha hedefli hale geliyor. Özellikle tekrarlayan kanserlerde kullanılan bu yöntemle, hastalar için tedavi süreçleri daha etkili ve yönetilebilir hale geliyor. Yapay zeka, hastaların tedaviye yanıt verebilme potansiyelini önceden tahmin ederek sonuçları optimize ediyor." sözlerine yer verdi.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN