Antalya Sanayici ve İşinsanları Derneği (ANSİAD) 17. Olağan Toplantısı’nda Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler’i ağırladı. ANSİAD Üyesi Murat Özekici başkanlığındaki toplantıda “İklim Krizi ve Enerji Dönüşümü” başlıklı bir sunum yapan Zaimler, konuşmasının ardından dernek üyelerinin sorularını yanıtladı.
ENERJİ BAĞIMSIZLIĞININ ÖNEMİ
Kendisinin de üyesi olduğu Dünya Enerji Konseyi’nin ülkelerin enerji güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladığını ve gelecekte enerjinin çok daha önemli bir unsur olacağını belirten Zaimler, “Vatandaşınızı, sanayicinin ticaretini asla enerjisiz bırakmamalısınız. Bunun maliyetini doğru seviyede sağlamalısınız ve alım gücünüz içinde olmalı. Dolayısıyla burada enerji bağımsızlığı ve gelir seviyeleri gündeme geliyor. Ayrıca enerji temiz olmalıdır. Burada arz güvenliğini sağlamanın en iyi yolu doğalgazdır. Her ülke, vatandaşının ve sanayicisinin ödeyebileceği bir maliyette bu denklemleri sağlamaya çalışıyor ve temiz yapmayı hedefliyor” dedi.
İHRACAT STRATEJİLERİ DEĞİŞMELİ
İklim krizinin ve enerjinin önemli olduğu bir dönemde Türkiye'nin ihracat stratejilerini değiştirmek zorunda kalacağını belirten Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, “Serbest ticaret anlaşması yaptığımız ülkelerle ve Gümrük Birliği içinde olduğumuz ülkelerle ticaretimizin dışında başka yerlere yönelmemiz gerekecek. Bu dünyadaki konjonktürde bölgesel entegrasyon oldukça önemli. Güney Afrika'yı kapsayan, Londra'dan Afrika'nın güneyine ve Asya'ya giden bir ticaret alanı oluşturabiliriz. Türkiye'nin borçluluğu, şu an gelişmekte olan ülkelere ve dünya ortalamasına göre daha alt seviyelerde. Bunu bir kaldıraç olarak kullanabiliriz. Nüfusumuz halen genç sayılır; ancak Avrupa ve dünyanın geri kalanına göre biraz cepten yiyoruz” diye konuştu.
ÇAĞ DÖNÜŞÜMÜ GERÇEĞİ
Bugün her dört araçtan birinin elektrikli olmaya başladığına dikkat çeken Zaimler, “Bu araçların maliyetleri, özellikle Çin'de, içten yanmalı motorlu araçlarla hemen hemen aynı seviyeye geldi. Dolayısıyla burada da bir petrol ve akaryakıt düşüşü görüyoruz. Çağ dönüşümü gerçeği var. Tarihte köprü çağı, buhar türbini çağı, petrol çağı, doğalgaz çağı vardı. Şimdi elektrik çağını yaşıyoruz. Elektrifikasyonu deneyimliyoruz ve muhtemelen elektrik çağına geçiş yapacağız. Dünya’da elektrik talebi son 10 yılda artmış durumda; enerji talebi ne olursa olsun, elektriğin talebi iki katına çıktı. Önümüzdeki dönemde elektrik talebinin daha da artması bekleniyor. Bu artışın en basit sebeplerinden biri, artan klimadır. Japonya'da evlerin yüzde 90'ında klima var, Endonezya'da ise bu oran yüzde 5. Elektrikli araçlar ve yapay zeka ile birlikte, veri merkezlerinin 7/24 elektrik talebi var. Her yeni gelen elektrik kapasitesinin yüzde 85’i yenilenebilir enerjiden sağlanmakta” dedi.
205 HEDEFİ UYGULANMALI
Türkiye’nin enerji konusunda 2035 için koyduğu yol haritasını iyi uygulaması gerektiğini belirten Zaimler, “21 Ekim'de Türkiye bu planı açıkladı. Ancak ülkemizde her bakanlığın ve her kurumun çok iyi planlarının olmasına rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İklim Bakanlığı’nın aynı frekansta çalışmadığını görüyoruz. Bu konuyu öz eleştiri olarak ortaya koymamız lazım. Türkiye, yenilenebilir enerji kapasitesini 30.000 MW'dan 120.000 MW'a çıkartacak; yani dört kat büyüyecek. Bunun için de 80 milyar dolar para harcayacak. Doğalgaz ve petrol üretimi, hem Gabar’da hem Sakarya sahasında yetersizdir ama Türkiye için önemlidir. 2026 kapıda ve enerjide merkez ülke olmak istiyorsak, o piyasayı mutlaka çalıştırmamız lazım. Enerji verimliliği, dijitalleşme, nükleer, hidrojen ve yeni teknolojiler kritik” uyarısında bulundu.
ALMANYA ÖRNEĞİ
Türkiye'nin enerji ithalatının son 22 yılda 948 milyar dolar olduğunu belirten Zaimler, şunları söyledi: “Enerjiyi Türkiye, demirçelik, alüminyum, cam sektörlerinde kullanırken, Almanya otomotiv sektörüyle, kimya ve ilaç sektörleriyle büyüyor. Bizim de yüksek katma değerli ürünler üretmemiz gerekiyor. Biz inşaat ile büyümeye çalışırken, Almanya Dünya devi otomotiv markaları ile büyüdü. Biz de enerjiyi katma değeri yüksek alanlarda kullanabilmeliyiz”.
BAŞKAN ÖZBEK’TEN HEDİYE
Konuşmanın ardından ANSİAD Başkanı Ercan Özbek, geceye katılımı ve sunumu nedeni ile Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler’e günün anısına plaket ve hediyeler verdi.