Geri de bıraktığımız 2024 yılında zincir marketlerde, kafe işletmelerinde ve pek çok alanda fahiş fiyatların uygulanması vatandaşı isyan ettirmişti. 2025 yılın da uygulanacak 22 bin 104 TL asgari ücreti ve belli olurken emekli maaşları da en düşük 12 bin TL’den 14 bine çıkartıldı. Hal böyle olunca gözler market raflarına çevrildi. Henüz yeni yılın ilk maaşlar alınmadın etiket fiyatları değişmeye başlandı. Fahiş fiyat artışına giden pek çok işletmeye ceza kesiliyor. Tüketiciler Birliği Odası Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, harcama harçları ve vergi zamlarının yanı sıra fırsatçı esnaf ve tacirlerin etiketlerde uyguladığı fahiş fiyatlara dikkat çekti. Başkan Gündüz, fahiş fiyat uygulayan fırsatçılara uyarıda bulundu.
“PİYASALARDA MI FIRSATÇILIK YAPILIYOR?”
‘Asgari ücret ve emekli maaşı zammından sonra etiket değiştiren fırsatçılara ne yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?’ diyerek yayınladığı videoda uyarılarda buluna Başkan Gündüz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“2024 yılını geride bıraktık ve 2025 yılının ilk haftasında sabit gelirlilere yapılan zamlardan sonra sadece “Piyasalarda mı fırsatçılık yapılıyor?” diye baktık. Devletin harçlarda uyguladığı zamları görmezden gelemedik.”
İLK MAAŞ ALINMADAN ZAMLAR GELDİ
Yeni yılda arabası olan tüketici, ocak ayında ilk zamlı maaşı almadan Motorlu Taşıt Vergisi (MTV), sigorta ve araç muayenesi gibi masrafları ödemek zorunda kalacağını ifade eden Başkan Gündüz, “Sorun raflardaki etiket oyunları olmamalıydı. Ticaret Bakanlığı veya il müdürlükleri esnafı denetleyip yüksek cezalar keserken devleti ve meslek odalarını kim denetleyecek? Meslek odalarında herkes kendine göre bir fiyatlandırma yapmış. Tüketici dernekleri olarak esnaflara en az ocak ayına kadar etiketlerini değiştirmemeleri konusunda uyarıda bulunduk. Ticaret Bakanlığı bugüne kadar 815 milyon TL ceza kesti ve kesmeye de devam edecek. Bu denetlemeler, asgari ücret artışı vatandaşın eline geçene kadar da sürecek” şeklinde konuştu.
“ESNAFA VE TACİRE TAVİZ YOK”
Esnaf ve tacirlere bir kez daha uyarıda bulunan Başkan Gündüz, “Esnaf ve tacirlere ‘Sakın ama sakın şubat ayına kadar, mümkünse ocak ayı sonuna kadar, hiçbir üründe etiket fiyatını artırmaya, zamma veya oyuna gitmeyin.” Etiket değiştiren, fiyatlarıyla oynayan esnafa ve tacire taviz yok” dedi.
“AYNI ORANDA ZAM YAPILMALI”
Asgari ücretin maliyeti patronlara yüzde 10, ancak piyasalarda yüzde 80'e varan zamlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Başkan Gündüz, “Piyasalarda asgari, emekli ve memur maaş artışlarının toplamını üçe bölerek zam oranları ayarlanabilir. Bir yandan “Sabit gelirliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz” deniyor, diğer yandan daha sigorta ve emekli maaşı ele geçmeden vatandaş borçlandırılıyor. Devletin tüm harç artışlarını maaşlara yapılan zam oranıyla dengede tutması gerekmez mi? Asgari ücret az mı oldu, çok mu oldu tartışmaları sürerken, zamların en büyük tetikleyicisinin neden devlet olduğu sorgulanmalı. Devletin tüm harç artışlarını maaşlara yapılan zam oranıyla dengede tutması gerekmez mi? Yüzde 30 gibi bir zam sabit gelirlilere uygulanıyorsa, harçlara da en azından aynı oranda zam yapılmalı” diye konuştu.
“YÜZDE 30’LUK ARTIŞI DİKKATE ALINMIYOR”
Meslek odaları fiyat listesi yayımlarken hiçbirinin yüzde 30’luk artışı dikkate almadıklarını söyleyen Başkan Gündüz, “Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), simit ve poğaça fiyatlarına yüzde 25 zam yaptı. Asgari ücret artışı patronların giderlerini yüzde 10 artırırken, harçlara bakıldığında bu oran yüzde 25’te kalmıyor, daha da yükseliyor. Asgari ücret 22 bin 104 TL oldu. Kırsalda yetebilen bu artış, büyük şehirlerde yetersiz kalabilir. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmaya göre ek artışlar yapılabilir. Ancak emekli maaşlarını artırmak devletin elindeyken, biraz daha yüksek tutmak da mümkündür” şeklinde konuştu.
TÜKETİCİLERE ÇARIDA BULUNDU
Tüketicilere çağrıda bulunan Başkan Gündüz, “Herhangi bir ihlal ile karşılaşırsanız, internet üzerinden Alo 175 Tüketici Hakları Hattı’na şikayette bulunun. Yerel yönetim zabıtalarına başvurun, belgelerle bu firmaları sosyal medyada paylaşın. Gerekirse boykot çağrıları yapın. Tüketici dernekleri olarak sizin yanınızdayız. Tacirlere tekrar uyarıyoruz: Fahiş fiyat ve etiket denetimleri devam edecek. Aylar sonra bile titiz denetimlerle cezalarla karşılaşabilirsiniz. Tüketiciler mutlaka fatura ve fiş almalı. Ara zam iadesi aldıkları gibi, haklı çıktıklarında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre hiçbir harç ödemeden maddi ve manevi tazminat talep edebilirler” sözlerine son verdi.