Son dönemlerde gıda güvenliği önemli konular arasında yer alamaya devam ediyor. Özellikler zincir marketlerin raflarında yer alan ambalajlı ürünlerin sık sık bozuk, küflü ve tarihi geçmiş olmasına yönelik şikayetler artarak devam ediyor.  Öte yandan denetimlerin yetersiz oluşu devam ederken, gıda güvenliği riskler artarak büyüyor. Antalya’da söz konusu ürünlere çokça rastlanmaya devam edilirken, Konuyla ilgili konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, marketlerde denetimin yetersiz kaldığını ifade etti. Denetim konusunda tüketicilere de görev düştüğünü ifade eden Başkan Manavoğlu, ürünlerin depolanması ve son tüketim tarihinin takip edilmesinin altını çizdi.

Gıda (1)

“TAKİP GÖREVİ ZİNCİR İŞLETMELERE DÜŞÜYOR”

Başkan Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığın her gün zincir marketleri denetleme gibi bir şansı olmadığını ifade edere, “Burada bir market çalışanlarına büyük görev düşüyor. SKT'lerin kontrolü, ürünlerin bozulmaması için doğru depolama tekniklerinin uygulanması, doğru bir şekilde yerleştirilmesi ve bunların doğru bir şekilde takibi en büyük görev ilgili işletmelere düşüyor” şeklinde konuştu.

Gıda (2)

“TÜKETİCİYE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Ürünlerde çıkabilecek uygunsuzlukların tespit edilmesi durumunda tüketiciye de büyük bir görev düştüğünü söyleyen Başkan Manavoğlu, “Bir market çalışanı veya gıda denetimlerini yapan Tarım Orman Bakanlığı'nın sürekli bunları her gün kontrol etme gibi bir şansı yok. Ancak zincir marketin de mutlaka bununla ilgili bir sisteminin olması gerekiyor. Tüketiciye de büyük görev düşüyor” diye konuştu.

Başkan Manavoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bunların takibini, ilgili ürün parti numaralarını ‘Şu üründe şu part numarası SKT’si geçti’ şeklinde ilgili çalışanların onu kontrol etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra tüketici bir alışverişini gerçekleştirirken baktığı ürünlerde, almak istediği ürünlerden herhangi bir deformasyon, herhangi bir olumsuzluk, SKTS veya TTS'sinin geçmiş veya yaklaşması durumlarda ilgili firma çalışanlarını mutlaka uyarmalı.”

Gıda (2)-1

İHBAR EDİLMELİ

Denetimlere rağmen işletmelerin söz konusu ürünleri raflarda bulundurmaya devam ettirmesi durumunda, vatandaşların kayıt alması ve yetkililere bildirmesi gerektiğini söyleyen Başkan Manavoğlu, “Raflarda bulundurmaya devam ediyorsa aynı şekilde o ürünü fotoğraflarını çekerek Alo 174 üzerinden, CİMER üzerinden veya Tarım Orman Bakanlığı'nın WhatsApp ihbar hattı üzerinden Tarım Orman Bakanlığı'nı şikayet ederek ilgili il ve ilçe müdürleri mutlaka o firmaya gerekli ceza işlemleri, yaptırımları ve denetimleri gerekir”  ifadelerine yer verdi.

Gıda (1)-2 

ÜRETİMDE AŞAMASINDA SORUNLAR OLABİLİR

Paketli gıdalarda ortaya çıkan yabancı maddeler üretim, taşıma ve depolamadan kaynaklı olduğunu aktaran Başkan Manavoğlu, “Üretim noktasında hijyen kriterleriyle alakalı sıkıntı varsa, doğru ambalajlama teknikleriyle uygulanmıyorsa, sanitasyonla ve hijyenle ilgili eksikler varsa, o ürünü ne kadar ambalajlanırsa ambalajlansın orada bir çürüme olabilir” dedi.

Soğuk ortamda taşınması ve depolanması gereken ürünlerin ortam koşullarına maruz kalması, dışarıda satışa sunulması, sıcaklık şartlarından kaynaklı olduğunun altını çizen Başkan Manavoğlu, “Şartlarda bir eksiklik varsa ki bakıyoruz jeneratörü olmayan yerlerde var. Gece veya belli bir saatte elektrik gittiğinde soğukta kalması gereken ürünlere, soğukluğu sağlanamıyorsa, güç kaynağı da yoksa bununla ilgili jeneratör yoksa ister istemez sıcaklık dalgalanması meydana geliyor. Bu sıcaklık dalgalanması da ürünlerin ne yazık ki daha kısa sürede bozulmasına, mikrobiyal faaliyetlerin artmasına sebep oluyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: ERDEM KILIÇ