Bebeklerin beslenmesi yaşamının daha ilk aylarından itibaren önem arz etmektedir. İlk günden, hatta anne karnında, hatta ve hatta gebelikten önce annenin beslenmesi bebeğin ileriki yaşamını etkilemektedir.

Özel durumlar hariç ilk 6 ay her zaman anne sütünü savunuruz. Fakat elde olmayan sebeplerden ötürü anne sütü yoksa veya yetersizse bu durum stres unsuru olmamalıdır. Anne sütü yeterliyse ilk 6 ay su dahil başka hiçbir besin verilmemesi gerekir. 6 ay boyunca tek başına anne sütü bebeklerin tüm gereksinmesini karşılamaktadır.

Anne sütü bizim çok değerlidir. Enfeksiyondan korur astım gibi alerjik hastalıklar, diyabet, otoimmün hastalıklar, bağırsak hastalıkları ve daha pek çok hastalıkta koruyu etki gösterir. Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Annenin de bu süreçte yeterli ve dengeli beslenmesi süt kalitesi ve miktarında önemli bir rol oynar.

Anne sütü alan bebeklerde 6 aydan önce ek gıdaya kesinlikle başlanmamalıdır. Bebeklerin sindirim sistemi ve enzimleri 6. ayda tam olarak tamamlanmaktadır. Ayrıca 6. aydan önce başlanan ek gıda döneminde anne sütü alımı azalmakta buna bağlı olarak vitamin, mineral ve besin eksiklikleri görülmektedir.

Ek gıda sürecinin 6. aydan sonra başlanması da tehlikelidir. Bebeğin artan ihtiyaçlarına karşılık anne sütü tek başına yeterli gelmemekle birlikte mutlaka ek gıdalarla desteklenmelidir. Aynı zamanda geç başlanması bebeğin besinleri tanımamasına yol açarak besinlerde isteksizlik meydana gelmektedir.

Ek gıdanın başlama zamanı kadar ne şekilde başlandığı da önemlidir. İlk olarak alerji riski düşük sebze ve meyvelerle başlanmalıdır. Süt ürünleri, tahıllar, yumurta daha sonra gelmelidir. Özellikle yumurtanın sadece sarısı olmak üzere ilk olarak 1/8 oranında, daha sonra ¼, daha sonra yarım yumurta ve en son tam yumurta sarısına geçilmelidir. İnek sütü ilk 1 yaşta kesinlikle verilmemelidir.

Bir günde tek besin olacak şekilde ilk gün 1 çay kaşığı, 2. gün 2 çay kaşığı olacak şekilde denenmelidir. Her besinden sonra mutlaka 3 gün beklenilmelidir. Et ürünlerine yağsız kıyma şeklinde 8. aydan sonra başlanmalıdır. İlk 1 yıl boyunca yemekler salçasız, tuzsuz ve baharatsız pişirilmelidir. Ek gıda döneminde bir sorun yaşanırsa mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde olunmalıdır.