Ekmeğin diyette yer almaması gerektiği, kilo yaptığını düşünmekteyiz. Gelin birlikte ekmeğe hak ettiği değeri birlikte verelim. 

Aslında diyet diye nitelendirdiğimiz şey sağlıklı beslenme planıdır. 3-5 ay uygulanacak, kilolarımızdan kurtulunca tekrar eski sağlıksız beslenme düzenine döneceğimiz bir süreç değildir. Hayat boyu hastalıklara yakalanma riskini azaltmak, fit görünmek, dinç hissetmek için benimseyeceğimiz bir yaşam biçimidir. Hayat boyu uygulayacağımız bir düzende yasak olması mümkün müdür?

Ekmek B1, B3, B6, folat, demir gibi vitamin ve mineralleri bolca içeren besleyici bir besindir. Ayrıca protein ve yüksek oranda lifi de içeriğinde barındırır. Fakat aslında bu kadar sağlıklı bir besini sağlıksız hale getirmememiz gerekir. Ekmekleri kızartırken çok koyu kahverengi bir hal almamasına dikkat etmeliyiz. Eğer çok koyu kahverengi halini alırsa protein ve karbonhidrat bileşikleri yer değiştirir, böylece ortaya kansorejen bir madde ortaya çıkar.

Ekmeği bu kadar övdük, fakat istediğimiz kadar ve her an yiyebilir miyiz? Tabii ki hayır. Her şeyde olduğu gibi ekmeği de dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. Az miktarlarda, yanına ekleyeceğimiz diğer karbonhidrat kaynaklarına dikkat ederek tüketmeliyiz. Ayrıca beyaz sofra ekmeğinden kaçınmalıyız. Tercihlerimizi çavdar , siyez tam buğday, tam tahıl, karabuğday gibi lif içeriği daha yüksek olan ekmeklerden yana kullanmalıyız. Aslında beyaz ekmek ve tam buğday ekmeği arasında kalori bakımından ciddi bir değişiklik yoktur fakat lif içeriğinin yüksek olması daha çok doygunluk seviyesine ulaşmamıza, daha tok olmamıza, daha uzun süre acıkmamamıza neden olur. Aynı zamanda yüksek kolesterol seviyelerimizin düşmesine, kabızlığın önlenmesinde, kan şekerinin kontrolünde olumlu etkileri olmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise beslenme düzenimizde kepekli ekmeğe her gün yer vermemek olacaktır. Her gün tüketilen yüksek oranda kepek demir gibi bazı minerallerin emilimde olumsuzluk göstermektedir.

Diyet sadece yasaklardan oluşan bir sistem değildir. Her besini sağlıklı alternatifleriyle değiştirmek uygulanabilirliğini ve sürdürülebilirliğini arttırmaktadır. Sağlıklı ve ekmekli günler dilerim.