Gazeteci Şükrü Ağırman’ın aktardığı bilgilere göre, nargile yasağı kaldırıldı. Koronavirüs Covid 19 pandemisi nedeniyle 16 Mart 2020'den bu yana kahvehane, kıraathane, vb mekanlardaki nargile yasağı 2 Ekim 2024 itibariyle kalktı.  Türkiye Kahveciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu’nun geçen ay yaptığı çağrı sonucunda İçişleri Bakanlığı kararı ile yasak kaldırıldı.

Nargile Yasağı (1)

HALK SAĞLIĞININ KORUNMASI İÇİN YASAKLANMIŞTI

Gazeteci Şükrü Ağırman’ın sosyal medyada yayınladığı belgede, halk sağlığını korumak adına 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un yürürlüğe girdiğine denilmiş. 5727 sayılı kanunla da önemli değişikliğin yapılarak Türkiye’de tütün ürünlerinin zararlarından korumak için önemli adımlar atıldığının da altı çizilmiş.

Nargile Yasağı (4)

MEVZUATA UYULMADIĞINDA İŞLETMELER KAPATILACAKTI

Yer alan bilgilerden birisi ise; Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne ilişkin Uygulama Rehberi ile Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun 10 Eylül 2024 tarihinde kararını açıklamış. Tüm il ve ilçelerde nargile salonu, kafelerin haftalık olarak denetlenmesi, denetimlerin mülki amirlerce yetkilendirilmiş kolluk personeli ile birlikte sağlık, tarım ve orman müdürlüğü personelleri tarafından müştereken yapılması, ihlallere yönelik cezai müeyyidelerin hemen uygulanmasına önem verildiği aktarılmış. Mevzuata aykırı olarak ruhsatlandırılmış ya da ruhsat şartlarını yitirmiş yerlerin tespit edilmesi durumda da işletmelerin kapatılacağı açıklamış.

Nargile Yasağı (3)

PANDEMİDE YASAKLANDI

Pandemi sürecinde halk sağlığı açısından alınan önlemler kapsamında alınan kararla ile nargilelik tütün mamulünün sunumu yasaklanmış. Pandemi sürecinde alınan önlemlerin kademeli normalleşme aşamasına geçilmesi düzenlenmiş ancak faaliyet konusu nargile salonu ya da kafe olan iş yerlerinin yeni bir karar alınıncaya kadar faaliyetlerine ara vermesi kararlaştırılmıştı.

Nargile Yasağı (2)

YENİ KARAR İLE NARGİLE TÜTÜN MAMULÜ SUNUMU YAPILABİLECEK

Yeni alınan karar doğrulusunda bu yasak kalmış. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu'nun talebi doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığından Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi alan nargile salonu kafeler nargilelik tütün mamulü sunumu yapılabileceği açıklandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere yazılı beyan olarak gönderilen belgede İl ve İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurul kararlarının bu doğrultuda yenilenmesini ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususlarında gerekliğinin yapılması istendi.

Muhabir: UĞUR FİDAN