Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) 2024 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ile yönetim kurulunun düzenlediği basın toplantısında 2024 yılının değerlendirilmesi ve 2025 yılından beklentiler dile getirildi.

2024’TEKİ ÇALIŞMALAR

2024 yılında 18 ülkeye alım ve ticari heyetler ile fuarlarla katılım sağladıklarını belirten BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi: “206 bin kilometrelik yol katettik. Dünyanın çevresini 5 kereden fazla dolaştık. Katılan firmalara, destek veren bakanlıklara çok teşekkür ederiz. 10 ülkeye 9 ticaret,. 2 alım, 11 yurtdışı 2 de yurt içi fuar katılımı sağladık. Bu çabaları ihracatımızı artırmak ve desteklemek için yaptık. 150 katılımcı firma ile 1500 yabancı firma ile görüşme gerçekleştirdik. Turquality projesi ile ülkemizin ve ürünlerimizin tanıtımı için mücadele ediyoruz. URGE projelerimiz kesintisiz olarak devam ediyor. Bölgemizde ağaç orman ürünlerinde ciddi atak yaptık ve bunu fuarlarla destekliyoruz. Bununla ilgili yaptığımız URGE projesini tamamlamak üzereyiz”.

HEDEFİN GERİSİNDE KALINDI

2024’ün zorlu bir yıl olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Rakamsal ve işlem hacimleri olarak çok zorlandık. Buna rağmen çok büyük kayıp yaşamadık ve yüzde 1,28’lik düşüşle 2 Milyar 638 Milyon Dolarlık ihracat gerçekleşti. Yüzde 10’un üzerinde miktar anlamında kayıp söz konusu. Yurtdışı gezileri ve heyetlerin katkısı ile rakamları bu seviyelerde tutabildik. Çünkü ilk 6 ayda çok ciddi düşüşler vardı, bu desteklerle rakamları geçen yılın seviyelerine yaklaştırdık. Bu rakamlar bizler için çok sevindirici değil. Geçen yıl hedefimiz 2 Milyar 850 Milyon Dolarlık hedefti. İlk 3 aylık rakamları gördükten sonra çabamızı artırarak 2 Milyar 638 Milyon Dolar’ı yakalayabildik” ifadelerini kullandı.

Baib (1)-1

ABD’YE İHRACATTA ARTIŞ

Batı Akdeniz olarak ihraç edilen kalemler hakkında da bilgi veren BAİB Başkanı Çavuşoğlu, “ihracatta yaş sebze meyve ilk sırada, maden ikinci, ağaç-orman üçüncü ve kimyevi maddeler 4’üncü sırada yer aldı. Ülkeler bazında Almanya birinci, Çin ikinci, Rusya üçüncü ve ABD 4. sırada yer alıyor. ABD sürekli üst sıralara tırmanıyor. Burada ticaret görüşmeleri ve fuarların katkısı büyük. 5-6 yıldır ABD’ye ciddi heyetler düzenliyoruz. Bu çalışmalarla düşük olan rakamları yükseltmeyi başardık.  Çalışmalarımızı biraz daha yoğunlaştırıp önümüzdeki yıl mevcut rakamların üzerinde ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İlk hedefimiz mevcudu koruyup ardından üzerine acıkmak” şeklinde konuştu.

MALİYET ARTIŞI, KUR VE FAİZ BASKISI

İhracat rakamlarında hedefledikleri rakamlara ulaşamamalarının nedenlerini anlatan BAİB Başkanı Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi: “İhracatçı olarak ciddi problemlerle mücadele ediyoruz. En büyük problemimiz ihracatçılar olarak geçen yıl başında finansmana erişim zorluğumuzdu. Geçen yıl içinde finansmana erişim biraz daha kolaylaştı ancak bu kez faiz baskısı ile karşı karşıya geldik. İhracatçılar çok yüksek faizlerle ciddi baskı altına alındı. Dövizin ciddi olarak baskılanması ihracatçıyı bunalttı. Döviz rekabet edilebilir düzeylerin çok altında kaldı. Ülkeleri veya müşterileri kazanmak kolay ancak kaybedilen müşterileri geri almak çok zor. Daha fazla müşteri kaybetmeden tekrar aynı noktalara gelmemiz gerekiyor. Maliyet artışı her sektörü olduğu gibi bizi de inanılmaz etkiledi. Maliyet, kur ve faiz baskısı ile rekabet gücümüz çok zora düştü. Bazı sektörlerde yurtdışına kaçış, fabrika taşıma olayı gerçekleşti. Birçok sektör ihracat anlamında çok zor duruma düştü”.

2025 ÇOK DAHA ZOR GEÇECEK

Zor geçen 2024 yılının ardından 2025’te kendilerini çok daha zor bir yılın beklediğini belirten Ümit Mirza Çavuşoğlu, “2025 yılında bizi çok zor bir senenin beklediğini biliyoruz. Öncelikle umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Toplumda ciddi bir umutsuzluk seziyoruz ancak bizler umut aşılayıp mücadelemize devam etmek zorundayız. Hiçbir zaman geriye dönük olumsuzluklardan bahsetmeyeceğiz ve ileriye umutla bakmaya devam edeceğiz. 2025 yılında 2 Milyar 750 Milyon Dolar hedefimi geçmek istiyoruz. Göstergeler, 2025’in 2024’ten çok daha zor geçeceğini gösteriyor. Bankaların tutumu ve firmaların gidişatı bize bunu düşündürüyor” dedi.

Baib (3)

FİRMALAR TÜRKİYE’DEN KAÇIYOR

3-4 yıldır firmaların Türkiye’den kaçtığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Özellikle konfeksiyon fabrikalarında çok ciddi kaçış söz konusu. Tesisler daha çok Mısır’a taşınıyor. Yıllar önce Almanya ile Türkiye’nin yaşadıklarını şu anda Türkiye ile Mısır yaşıyor. Almanya’dan fabrikalar sökülür ve Türkiye’ye getirilirdi. Şu anda Türkiye’den aynı şekilde Mısır’a kaçış var. Almanya tekstil konusunda hala çok ciddi ihracat yapıyor ancak bizden giden firmalar hiçbir şey bırakmadan gidiyor. Antalya tekstil anlamında yıllardır çok ciddi kayıplar yaşadı. Türkiye olarak da kayıplarımız artıyor. Firmalar Mısır’a bahçe ve depo anlamında çok ciddi yatırımlar yapıyor. Bizden işi öğrenen insanlarla rekabet edemez hale geldik. Giden firmalar hiçbir tortu bırakmadan gidiyor” bilgilerini verdi.

BANKALARIN GAYRİMENKUL SATIŞ SENESİ

Türkiye genelinde konkordato ilan eden yaklaşık 1700 firmanın olduğunu ve bunun 157’sinin Antalya firmaları olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Antalya’da 157 tane, Isparta’da 87, Burdur’da 8 tane konkordato ilan eden firma var. Sadece Antalya’ya baksak, tüm Türkiye’de konkordato ilan eden firmaların yüzde 10’u Antalya’da. Bu sene bankaların gayrimenkul satış senesi olacak gibi görünüyor. Batakların artması ve konkordatoların devam etmesi bekleniyor. Ekin ayınca çok daha ciddi iflaslar bekleniyordu yine iyi direnildi. Tedbir alınmazsa zincirleme konkordatolar gelebilecektir. Domino etkisinin engellenmesi için geç olmadan çalışılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR