Antalyaroyofm94 Işık Tuncel Bilimin Işığında 4 Şubat 2025 tarihinde programında, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Çevre Kurulu Başkanı, Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy konuk olmuştu. Program kapsamında Antalya’daki çevresel sorunlara değinen Başkan Atasoy, su tüketiminde oluşan sorunları anlattı. Öte yandan yaşanan sorunları anlatan Başkan Atasoy, yapılan önlemleri de dile getirdi. Yeraltı sularının giderek azaldığını belirten Atasoy, suyun bilinçli tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Bununla birlikte Başkan Atasoy, günlük 150-160 litre su tüketildiğini ancak otellerde kişi başı su tüketiminin 800 litreye kadar çıktığını söyledi.
“DOĞAL KAYNAKLARIMIZ SINIRSIZ DEĞİL”
Programda Işık Tuncel’in sorularını yanıtlayan ve “Bol su tüketiyoruz” diyen Başkan Atasoy, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Su tüketimi konusunda mutlaka tedbirli ve bilinçli olmamız lazım. Doğal kaynaklarımız sınırsız değil. Şu an yarının çocuklarının, torunlarımızın hakkından almaya başladık. Buna hakkımız yok. Şu anda yüzde 73 tarımda, yüzde 11 sanayide, yüzde 16 ise diğer alanlarda kullanıyoruz. İlk olarak tarımda alacağımız önlemler önemli. Vahşi sulama konusunda önlemler almalıyız. Belediye olarak hiçbir belediyenin yapmadığı 26 kapalı devre sulama sistemi yaptık.”
“ÇOK TÜKETEN ÇOK ÖDER”
Korkuteli’nde ilk defa Türkiye'de örnek olacak bir projeyle atık su arıtma tesisinden çıkan suyun tarımsal sulamada kullanıldığını belirten Başkan Atasoy, “Yerel yönetim politikası olarak uyguluyoruz ve bireyde de enerji verimliliğini artırmak için su tasarrufunu sağlıyoruz. Kademeli tarife uygulaması yaptık. Çok tüketen çok öder şeklinde” diye konuştu.
“OTELLERDE KİŞİ BAŞI 800 LİTRE SU TÜKETİLİYOR”
Turizm kenti Antalya’da turizme dayalı su tüketiminin çok fazla olduğunu vurgulayan Başkan Atasoy, “Antalya kenti ve turizmde tüketime dayalı bir sistem. Vatandaş olarak günlük 150-160 litre su tüketiyoruz ama kişi başı otellerde bu 800 litreye çıkıyor” dedi.
400 METREYE KADAR YER ALTI SUYU ALINMAYA BAŞLANDI
Başkan Atasoy yer altından 400 metreye kadar su çıkarmaya başladıklarını ifade ederek, “Sular idaresi bu konuda çok politika geliştiriyor ama şartlar çok değişiyor. Bazı noktalarda 400 metreye kadar yer altından su almak zorunda kalıyoruz. Eskiden Antalya'da bazı yerlerde 3-5 metre, 10 metrede suyu bulabiliyorduk ama ortalama şu anda 200-250 metrelerde su çıkarılıyor.”
SU POLİTİKASI GELİŞTİRİLMELİ
“Antalya’da suyun yüzde 98'ini yer altı su kaynaklarından alıyoruz. Dolayısıyla suyun çekilmesi, taşınması ve arıtılması için enerji gerekiyor” diyen Atasoy, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Her bir damlayı önemsiyoruz. "Sünger Kent" mantığıyla yeni bir proje başlatıyoruz. Yağmur suyu hasadı yaparak, yağmur suyunu depolayıp yeşil alanlarımızda kullanma ve peyzaj alanlarında değerlendirme gibi projelere odaklanıyoruz. Kentimizde yağmur suyu master planı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Her şeyin bir su ayak izi var.
Pamuklu tişört için 2 bin 500 litre su kullanıyoruz. Pamuğun yetiştirilmesi, üretilmesi ve tişörte dönüşmesi su tüketimi gerektiriyor. Bir kot pantolon için ise yaklaşık 10 bin 850 litre su kullanılıyor.
Bireysel olarak önce harekete geçmeliyiz ama bunun global olarak insanlık için büyük bir adım olduğunu düşünmeliyiz. Topluluk, aile, yerel yönetimler ve hükümet politikası şeklinde devam ettirmek gerekiyor.”