Üniversitede görev alan kamu çalışanları toplu sözleşme şartlarından ve uygulama noktasındaki eksiklerden şikayette. Bununla birlikte Eğitim-Bir-Sen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi önünde konuyla ilgili basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Eğitim-Bir-Sen Antalya Şube Eyüp Miran, toplu sözleşme kararının uygulanmasını ve üniversite idari personeline yer değişikliği hakkının tanınması gerektiğini vurguladı. Başkan Miran, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her üniversitede aynı yeterliliğe sahip olup aynı işi yaptığını dile getirdi. Başkan Miran, Bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan idari personel gibi iller veya kurumlar arası merkezî yer değişikliği hakkına sahip olmadığını söyledi.

Üniversite idari personelinin başka bir üniversiteye geçişi, kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlı olduğunu dile getiren Eğitim Eğitim-Bir-Sen Antalya Şube Eyüp Miran, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Muvafakatin verilmemesi uzun dava süreçlerine yol açmakta; çoğu durumda yer değişikliği talep edilen üniversitenin personel ihtiyacı bulunmadığından, lehe sonuçlanan muvafakat davaları dahi fiili bir sonuç doğurmamakta.”

Akdeniz Üniversitesinde Hak Arayışı (1)

“UYGULAMA BİRLİĞİ SAĞLANAMIYOR”

Birçok üniversitenin, idari personelinin başka üniversitelere geçişini yönergelerle düzenlediğini ifade eden Başkan Miran, “Bu yönergelerde asgari görev süresi, kadro unvanı/hizmet sınıfı bazında kontenjan ve geçerli mazeret gibi çeşitli şartlar aranmaktadır. Ancak bu yönergeler arasında uygulama birliği sağlanamadığı gibi diğer üniversiteler açısından bağlayıcılığı da bulunmamaktadır” diye konuştu.

İŞLEYEN BİR SİSTEM YOK

Eğitim-Bir-Sen’in gayretleri sonucunda, Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu 6. ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesinde idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırıldığını belirten Miran, “Bu kapsamda YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yürütülmüş olsa da henüz işleyen bir sistem oluşturulamamış” dedi.

Akdeniz Üniversitesinde Hak Arayışı (3)

“TOPLU SÖZLEŞME YÖK TARAFINFAN DÜZENLENMELİ”

Üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği işlemleri, toplu sözleşme hükmüne dayanarak YÖK Başkanlığı tarafından düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Miran, “Bu düzenleme, üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiili bir çerçeveye oturtulmalıdır” dedi.

“ÖĞRETİM ELEMANLARININ MALİ HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR”

“Öğretim elemanları, “eşit işe eşit ücret” uygulaması olarak bilinen 666 sayılı KHK düzenlemesinde en fazla ihmal edilen kesimlerden biri olmuş; diğer meslek gruplarıyla orantılı bir ücret artışı alamayan nadir meslek gruplarından biri olarak kalmıştır. Bu durum, üniversite camiasında ve kamuoyunda kamu yönetimine ve adalet ilkesine olan güveni ciddi ölçüde zedelemektedir” diyen Miran, konuşmasına şu ifadelere yer verdi:

“Son yıllardaki enflasyonist ortamda mali haklarında reel bir artış yaşamayan, aksine gelir kaybına uğrayan öğretim elemanları/akademisyenler, mesleki itibar açısından da büyük kayıplar yaşamaktadır. Akademik personelin maaşları hem kendi içinde hem de diğer meslek gruplarıyla kıyaslandığında mağduriyet yaratan bir düzeydedir.”

Akdeniz Üniversitesinde Hak Arayışı (2)

“ADİL BİR ÜCRET POLİTİKASI UYGULANMALI”

Üniversitelerde görev yapan akademik personel için adil bir ücret politikasının oluşturulması gerektiğini dile getiren Miran, “Bu sürecin zaman alacağı göz önüne alındığında, akademik personelin kısa vadede maaş iyileştirme beklentilerinin karşılanması gerekmektedir. Bu doğrultuda, geçmiş dönem kayıplarının telafisi ve kıyaslanabilir meslek gruplarıyla eşit ve adil bir maaş seviyesine ulaşılması için gerekli düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

“MAKAM TAZMİNATI HAKKI TANINMALIDIR”

“Üniversite daire başkanlarına da makam tazminatı hakkı tanınmalıdır” diyen Miran, “Daire başkanı kadro unvanına sahip kamu personeli, görev yaptığı kuruma bağlı olarak farklı ücretler almaktadır. Bu durum, Anayasa’nın 10. ve 55. maddelerine aykırıdır. Aynı işi yapan çalışanların farklı ücret alması, motivasyonlarını ve verimliliklerini olumsuz etkileyerek Anayasa’nın 49. maddesinde öngörülen çalışma barışını bozmakta, ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 23/2. maddesindeki “eşit işe eşit ücret” ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir.

Üniversite daire başkanları, harcama sorumlusu olarak hukuki ve mali yükümlülük altındadır. Ancak özlük hakları, görev, yetki ve sorumluluklarıyla orantılı değildir.  Bu nedenle, merkezî idare daire başkanlarına sağlanan makam tazminatı hakkı, üniversite daire başkanlarına da tanınmalıdır” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesinde Hak Arayışı (9)

“YEŞİL PASAPORT HAKKI TANINMALIDIR”

Miran, “Araştırma görevlileri, en fazla üçüncü dereceye kadar yükselebildikleri için yeşil pasaport alma hakkına sahip değildir. Bu durum, araştırma görevlilerinin yurt dışındaki araştırma, çalışma, uluslararası çalıştay, sempozyum ve benzeri bilimsel toplantılara katılımını zorlaştırmaktadır. Yeşil pasaporttan yararlanamamaları, bilimsel çalışmalarını olumsuz etkileyerek uluslararası akademik faaliyetlerini sekteye uğratmaktadır” dedi.

Akdeniz Üniversitesinde Hak Arayışı (5)

“3600 EK GÖSTERGE VAADİ YERİNE GETİRİLSİN”

3600 ek gösterge düzenlemesi, yıllardır kamu çalışanlarına verilen bir söz olduğunu ifade eden Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Miran, “Milyonlarca memurun maaşını ve emeklilik haklarını doğrudan etkilemektedir. Adalet ve hakkaniyetin gereği olarak, çalışanların refahını artıracak bu düzenleme tam ve eksiksiz şekilde bir an önce hayata geçirilmelidir” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ