Akdeniz Üniversitesi, tıp alanında gerçekleştirmiş olduğu öncü çalışmalar, Türkiye ve dünya çapında elde ettiği başarılarla adından söz ettiriyor. Üniversite kapsamında tıp fakültesi, dünya ve Türkiye genelinde çeşitli ilklere imza atarak tıp tarihine önemli katkılarda bulundu.
Özellikle organ nakli alanındaki başarıları hastalara umut olurken ülkemizin dünya çapında bu alanda tanınmasını da sağladı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkleri sizler için sıraladık…
AÜ Tıp Fakültesi'nin Tıp Literatürüne Katkıları
AÜ Tıp Fakültesi, son dönemde tıp literatürüne yapmış olduğu önemli katkılarla kamuoyunda yer bulmaktadır. Fakülte bünyesinde organ nakli çalışmaları açısından önemli ilkler gerçekleştirildi. Doğal olarak Akdeniz Üniversitesi’nin yaptığı ilkler, daha çok tıp alanında yaşanmıştır.
Fakültenin ulusal ve uluslararası alanda yapmış olduğu çalışmalar, bünyesindeki profesörlerin modern tıp tekniklerine müthiş uyumuyla birlikte başarı sağladı. Bu çalışmalar sonrasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, uluslararası camiada önemli bir saygınlığı elde ederek Türkiye’nin akademik alandaki gelişmelerine de katkı sağladı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkleri sizler için araştırdık! İşte detaylar…
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Yaptığı İlkler: Organ Naklinde Müthiş Başarı…
Akdeniz Üniversitesi, organ nakli alanında gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla son dönemde sıkça adından söz ettirdi. Tıp fakültesi bünyesinde saygın öğretim üyeleri ve deneyimli akademisyenlerle yürütülen çalışmalar, organ nakli alanında pek çok başarıyı beraberinde getirirken bunlardan birçoğu da Türkiye ve dünyada “ilkler” kategorisinde yerini aldı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkler şu şekildedir:
- Türkiye'nin İlk Çift Kol Nakli (25.09.2010)
- Dünya'nın İlk Kadavra Vericili Rahim Nakli (08.08.2011)
- Türkiye'nin İlk Yüz Nakli (21.01.2012)
- Pandemi Sürecinde İlk Organ Nakli (01.06.2020)
Şimdi organ nakillerinin başarısını ve detaylarını inceleyelim…
1- Türkiye'nin İlk Çift Kol Nakli (25.09.2010)
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilklerin tarihi geçmişi 2010 yılı itibariyle başlıyor. Türkiye’nin ilk çift kol nakli, 25 Eylül 2010 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Aydın’ın Efeler ilçesinin Terziler Mahallesi’nde yaşayan Cihan Topal, 2008 yılında geçirmiş olduğu iş kazası nedeniyle iki kolunu da kaybetmişti.
Yaşadığı bu zorlu süreçte umutlarını hiçbir zaman yitirmeyen Topal, o dönem Aydın Devlet Hastanesi’nde Organ Bağışı Koordinatörlüğü yapan Dr. Mehmet Oğan’ın da yönlendirmesiyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile tanıştı. Özkan ve ekibi, Türkiye’de ilk çift kol naklini başarıyla tamamlayarak önemli bir ilke imza attı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkler arasında yer alan bu başarı, Cihan Topal’ın hayatını pozitif yönde değiştirdi. Nakil sonrasında eski sağlığına kavuşan Topal, otomobil kullanıyor, çocuklarına bakabiliyor, günlük tarla işlerini kusursuz bir şekilde yerine getirebiliyor. Bu başarı, Türkiye’nin organ nakli tarihinde önemli bir ilk olarak yer aldı.
2- Dünya'nın İlk Kadavra Vericili Rahim Nakli (08.08.2011)
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkler sadece bununla sınırlı kalmadı. 8 Ağustos 2011 tarihinde, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde dünyanın ilk kadavradan alınan rahim nakli, tıp dünyasında büyük bir yankı uyandırdı. Operasyonu yine Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi gerçekleştirdi.
Bu nakil çalışmaları daha önce Suudi Arabistan’da denenmiş fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Akdeniz Üniversitesi’ndeki çalışmanın başarılı olması ise geniş yankı uyandırdı. Bu ameliyatın sonrasında Avrupa ve Japonya dahil dünyanın pek çok ülkesinden doktorlar, Özkan’dan süreci dinlemek üzere Türkiye’ye geldi.
Dünya’nın ilk rahim nakli, doğuştan rahmi olmayan Derya Sert üzerinde yapıldı. Başarılı geçen sürecin ardından Sert, hamileliğinin 28. Haftasında 760 gram ağırlıkta bir erkek bebek doğurdu. Erken doğum olmasına rağmen sonraki süreç tamamen sağlıklı bir şekilde gelişti.
3- Türkiye'nin İlk Yüz Nakli (21.01.2012)
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkler için medyada geniş yankı bulan bir başarı hikayesiyle devam edelim: Türkiye’nin ilk yüz nakli…
21 Ocak 2012 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştirdi. Bu önemli operasyon, ulusal ve uluslararası basında geniş yankı buldu. Bu operasyonu da başarıyla tamamlayan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, geçmiş başarılarına bir yenisini daha eklemiş oldu.
Türkiye’nin ilk yüz nakli, Muğla’da geçirmiş olduğu bir kaza sonucunda beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza’nın bağışlanmış yüzünün, Bursa’nın İnegöl ilçesinde tüfeğini temizlerken kaza sonucunda yaralanan Recep Sert’e nakledilmesiyle gerçekleşti.
Recep Sert, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilklerden olan yüz nakli sonucunda hızla sağlığına kavuştu ve yeni bir hayata adım attı. Hastanede tanıştığı hemşire Esma Akyurt ile 21.12.2024 tarihinde evlenen Sert, Bursa’da yeni bir yaşamın temellerini attı. 26 Ocak 2016 tarihinde çiftin Hira Emine adını verdikleri bir kız çocuğu oldu. Recep Sert’in bu hikayesi, yüz nakli alanında hastaların umutlarını tazeliyor.
4- Pandemi Sürecinde İlk Organ Nakli (01.06.2020)
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilklere bir yenisi, pandemi sürecinde eklendi. AÜ Hastanesi, pandemi sürecinde 1 Haziran 2020 tarihinde ilk organ naklini gerçekleştirdi. Böylece Türkiye’de pandemide ilk organ nakli Akdeniz Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmiş oldu.
Bu önemli tıbbi başarı, 44 yaşındaki Ahmet Yılmaz’ın kardeşinden alınan böbreğin hastaya nakliyle birlikte sağlandı. Yılmaz, o dönem için pandemi sürecinde organ nakli operasyonu için korkular yaşadığını ve nakil için tereddüt ettiğini belirtmişti. Ancak, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin olağanüstü COVID-19 önlemleri alması, hastanın organ nakli konusunda karar vermesini sağladı.
Pandemi nedeniyle bir süre ara verilen organ nakli çalışmaları, böylece o dönemde yeniden başlamış oldu. Sonraki süreçte Türkiye’de birçok hastanede pandemi sürecinde organ nakli yapıldı. Bu bakımdan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilklerden olan pandemi dönemi organ nakli başarısı, diğer hastanelere de öncü bir çalışma oldu.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Mevcut Çalışmaları
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkleri sizler için inceledik. Şimdi, AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin mevcut organ nakli çalışmalarında neler yaptığını detaylı olarak aktaralım.
AÜ Tıp Fakültesi, mevcut olarak aşağıdaki alanlarda başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedir:
- Böbrek Nakli
- Pankreas Nakli
- Karaciğer Nakli
- Kalp Nakli
- Kompozit Doku Nakli
- Pediatrik Nakil
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, organ nakli alanında bu çalışmalarla hastalara umut olmakta ve yeni bir hayata adım atmalarını sağlamaktadır. AÜ’nün deneyimli ekibi ve alanında uzman hekimleri, modern tıp tekniklerini ve gelişmelerini sürekli olarak takip ediyor ve güncel çalışmaları başarılı bir şekilde yürütüyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkler ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular şu şekildedir:
1- Dünya’nın ilk kadavradan alınan rahim nakli ne zaman yapıldı?
Dünyada rahim nakline yönelik olarak pek çok çalışma yürütülse de ilk defa Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin gerçekleştirmiş olduğu çalışmayla kadavradan alınan bir rahmin, doğuştan rahmi olmayan bir hastaya nakli gerçekleştirilmiştir. Bu başarılı nakil, hastanın daha sonra çocuk sahibi olmasını sağladı. Dünyanın ilk rahim nakli 8 Ağustos 2011 tarihinde Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleşti.
2- Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan doktorun adı nedir?
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı ilkler, genellikle organ nakilleri ile gerçekleşmiştir. Prof. Ömer Özkan ve ekibi, birçok nakil çalışmalarını başarılı olarak sonuçlandırmıştır. Türkiye’nin ilk yüz nakli de Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir