Dünya genelinde artan küresel ısınma beraberinde sorunları da getirdi. Artan sıcaklıklar ciddi yangınlara neden oldu. Bununla birlikte ormanlık alanlar ise tehdit altında. Antalya’da ise ormanlık alanlar artan sıcaklıklar nedeniyle tehdit altında. Ayrıca çıkan yangınların yüzde 90’nı insan kaynaklı olması dikkat çekiyor. Işık Tunçel’in Bilimin ışığında programında konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Yüksek Çevre Mühendisi Lokman Atasoy, küresel ısınmanın orman yangınlarını tetiklediğini dile getirdi. Atasoy, “Yeşil alanların korunması için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz” dedi.
“MİLYONLARCA CANLIYI KAYBETTİK”
“Antalya’da yüzde 57 ormanlık alanımız var. Türkiye'nin en fazla ormanlık alanı olan kenti. Ancak küresel ısınma orman yangınlarını etkiliyor” diyen Atasoy, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Orman yangınları Orman Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda ama biz de gerektiğinde müdahale ediyoruz. Ormanlarımız çok kıymetli iklim değişikliği ve çevre konularında fosil yakıtlar ve ormansızlaşma büyük sorunlar. En son 2021 yılında 75 bin hektar ormanlık alan yandı. Bu alanda sadece 8 insanımızı değil, kızılçam ağaçlarını, milyonlarca canlıyı kaybettik. Habitat yandı, vahşi yaşam yandı.”
“YEŞİL ALANI KORUMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
“Tekrar olmaması için kapasitemizi artırdık” diyen Atasoy, “2 milyon 398 bin ağaç ve fidan diktik. Manavgat bölgesinde ve kent alanında dikim çalışmaları yaptık” dedi.
2 bin 630 dönümlük Zeytin Park'ta, Türkiye'nin en büyük kent içi parkında, 26 bin ağacın olduğunu vurgulayan Atasoy, “Yeşil alanların korunması için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Avrupa Birliği Horizon Europe kapsamında sıcak hava dalgaları ve kentsel ısı adaları konusunda çalışmalar yapacağız. 2040 yılında sıcak hava dalgalarının 100-150 gün arasında olacağını öngörüyoruz” dedi.