Kabakulak hastalığı, kabakulak virüsünün neden olduğu ve kulakların önündeki parotis isimli tükürük bezlerinin şişmesi ile bilinen ve bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın en belirgin belirtisi olan yanakların ve çenenin şişmesi hastalığı geçirenleri zor durumda bırakıyor. Özellikle 5-10 yaş arasındaki çocuklarda görülen kabakulak hastalığı, tedavi edilmediği durumlarda önemli komplikasyonlara neden oluyor. Kabakulak hastalığının tükürük bezlerinin şişmesiyle ortaya çıktığını belirten uzmanlar, bulaşıcı olduğunun altını defalarca çiziyor. Viral bir iltihap olan kabakulağın bazı durumlarda kabakulak virüsünün yumurtalık, testis, pankreas veya meninks iltihaplanmasına sebep olabileceğini aktaran uzmanlar anne ve babaları uyararak önerilerde bulunuyor.
KABAKULAK NEDEN OLUŞUR?
Kabakulak virüsünün neden olduğu kabakulak hastalığı, özellikle ilkbahar aylarında daha fazla bulaşıyor. Viral enfeksiyon olarak kabul edilen kabakulak, tükürük bezlerini etkileyerek şişmelerine neden olur. Kabakulağın kişiden kişiye rahatlıkla bulaştığını ifade eden uzmanlar bulaşma nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Enfekte kişiyle yemek paylaşımı yapmak, ortak çatal, bıçak kullanmak, hapşırma ya da öksürme sonucunda hava yoluyla yayılan virüsle temas etmek, virüse sahip olan kişinin ağzına ve burnuna dokunduktan sonra başka yerlere dokunması.
KABAKULAK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kabakulak virüsünün ortaya çıkardığı kabakulak hastalığının en önemli belirtilerinin tükürük bezlerinin şişmesi olduğunu vurgulayan uzmanlar, belirtileri şu şekilde sıralıyor: Lenf bezlerinde şişme, tükürük bezlerinde ağrı ve şişme, testislerde şişlik ve acı, baş ağrısı, ateş, yanakta ve çenede kızarıklık, şişkinlik, çiğneme zorluğu, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık.