Ankara’da 25 Nisan 2025 tarihinde öğrenciler Çankaya ilçesi Konur Sokakta yürüyüş yapmak istemişti. Ancak barışçıl protesto hakkını kullanmak isteyen öğrencilere sert müdahale edildi. Yapılan müdahale sonucunda 30 kişi gözaltını alınmıştı. 4 kişi serbest bırakılırken 26 öğrenciye gözaltı kararı verildi. Sağlık kontrollerinin ardında 26 öğrencinin 22’si serbest bırakılmış, 4 öğrencide tutuklanmıştı. Ancak sosyal medyada yapılan paylaşımlarda sert müdahaleler basına yansıdı. Müdahaleler esnasında polisin bir kadına yönelik sert müdahalesi tepki toplamıştı. Bunun üzerinde Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama ise hem dikkat çekti hem de tepki topladı. Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama kişisel bilgileri hukuka aykırı paylaşması tepki topladı.

Hak Ihlali (3)-1

Antalya Barosu tarafından yapılan açıklamada Ankara Valiliği’ne tepki gösterildi. Baro tarafından yapılan açıklamada “Kamuoyunu yanıtlamaya yönelik” nitelendirilerek endişe yarattığı vurgulandı. Söz konusu açıklamada, Hüdaparlı Milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan bir kanun teklifine atıfta bulunarak tamamen barışçıl bir protesto eylemine katılan vatandaşlara yönelik orantısız güç kullanımını meşrulaştırma çabasını kabul edilmeyeceği belirtildi.

Antalya Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ankara Valiliği’nin 25 Nisan 2025 tarihinde Çankaya Konur Sokak'ta gerçekleşen olayda 300 kişilik bir grubun yasa dışı eylem yaptığı, polisin uyarılarını dikkate almadığı ve polise mukavemet ettiği iddia edildiği belirtildi. Baro tarafından yapılan açıklamada öğrencilerin barışçıl protesto, Anayasanın 34'üncü maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 11'inci maddesi ile güvence altına alınmış temel bir hak ifade edildi. Baro tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Bu hakkın kullanımı, kamu düzenini bozma amacı taşımadığı ve şiddete başvurulmadığı sürece meşrudur. Valiliğin "yasa dışı eylem" olarak nitelendirdiği durumun, bu çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir.”

Hak Ihlali (1)

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLDİ

“Valilik açıklamasının en vahim ve hukuk dışı yönü ise gözaltına alınan bir protestocu hakkında kamuoyunu yanıltan ve özel hayatın gizliliğini açıkça ihlal eden detaylara yer verilmesidir” diye yapılan açıklamada, “Gözaltına alınan M.B. isimli şahsın cinsiyeti, kıyafetleri, daha önceki adli sicili ve hatta iç çamaşırı tercihi gibi tamamen özel bilgiler, kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu durum, Anayasamızın 20'nci maddesinde güvence altına alınan özel hayatın gizliliği ilkesinin ve AİHS'nin 8'inci maddesinin açık bir ihlalidir” olduğu ifade edildi.

Bir kamu kurumunun, gözaltına alınan bir bireyin kişisel bilgilerini ifşa etmesi, hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığı gibi kurumların geldiği noktayı da gözler önüne serdiği belirtilerek, “Valiliğin bu açıklaması, sadece M.B.'nin değil, protestoya katılan diğer tüm bireylerin de itibarını zedelemeye ve onları kamuoyu nezdinde suçlu göstermeye yönelik bir çabadır. Bu durum, masumiyet karinesinin de açık bir ihlalidir” denildi.

Hak Ihlali (1)-1

“BİR YARGI KARARI OLMADAN SUÇLU İLAN EDİLEMEZ”

"Hiç kimse, hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan suçlu ilan edilemez" denilen açıklamada, Ankara Valiliğinin hukuk dışı ve ayrımcı açıklamasına karşı Antalya Barosu, şu ifadeleri kullandı:

“Barışçıl Protesto Hakkı Temel Bir Haktır: Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan barışçıl protesto hakkı, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurudur. Bu hakkın keyfi müdahalelerle engellenmesi kabul edilemez.

Özel Hayatın Gizliliği Dokunulmazdır: Devletin, gözaltına alınan bir bireyin özel hayatına ilişkin detayları kamuoyu ile paylaşması, temel insan haklarının açık bir ihlalidir ve hukuken kabul edilemez.

Hak Ihlali (3)

Masumiyet Karinesi Esastır: Hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmayan hiç kimse suçlu ilan edilemez. Valiliğin bu yöndeki açıklaması, bu temel hukuk ilkesini çiğnemektedir.

Orantılılık İlkesi Gözetilmelidir: Güvenlik güçlerinin müdahalesi, her zaman orantılılık ilkesine uygun olmak zorundadır. Barışçıl bir protestoya karşı orantısız güç kullanımı ve ardından bu durumu meşrulaştırma çabası kabul edilemez.

Kamuoyu Yanıltılmamalıdır: Devletin görevi, adli ve idari süreçlerle ilgili doğru bilgi vermek ve bu bilgiyi aktarırken de hukuka uygun davranmak olmalıdır. Kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalar ise devlete olan güveni sarsmaktadır.

Ankara Valiliğini, hukuk kurallarına saygılı olmaya, temel hak ve özgürlüklere riayet etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye davet ediyoruz. Bu tür hukuk dışı uygulamaların takipçisi olacağımızı ve gerekli hukuki süreçleri başlatacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ