Antalya’nın Elmalı Eren Yaylası’nda çobanlık yapan ve geçimlerini bu işten sağlayan üreticiler, zorlu coğrafi şartlar nedeniyle birçok sorunla karşılaşıyor. Muhittin Böcek, yaptığı açıklamada, bu üreticilerin yanında olma sözü vererek "Çoban Haritaları" projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Başkan Böcek, "Çobanların ihtiyaçlarını daha hızlı ve koordineli bir şekilde karşılayacağız. Üreticilerimizin tüm ihtiyaçlarına yanıt vermek için buradayız" dedi.

Hayvancilikta Bir Ilk Coban Haritasi Cikartiliyor

"ÇOBAN HARİTALARI" PROJESİ NELER İÇERİYOR?

"Çoban Haritaları" projesi, yaylada zorlu şartlarda çalışan çobanların gereksinim duyduğu temel malzemeler ve hizmetlerin belirli lokasyonlarda hızla sağlanabilmesi için geliştirildi. Haritalar sayesinde, her çobanın konumu, ihtiyaçları ve talepleri dijital olarak takip edilecek. Proje kapsamında üreticilere yem, su, veterinerlik hizmetleri gibi destekler hızla ulaştırılacak.

YEREL ÜRETİME DESTEK

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu girişimi, aynı zamanda yerel üretimi desteklemeyi ve hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyor. Elmalı Eren Yaylası gibi bölgelerde çobanlık yaparak geçimini sağlayan küçük üreticiler, yerel ekonomiye önemli katkılar sağlıyor. Bu proje ile üreticilerin daha verimli çalışmaları ve gelirlerini artırmaları bekleniyor.

SOSYAL YARDIMLARLA GÜÇLENEN KIRSAL ALANLAR

Muhittin Böcek’in liderliğinde başlatılan bu proje, Antalya’nın kırsal bölgelerinde yaşayan ve üretim yapan vatandaşlara yönelik sosyal yardımlarla da destekleniyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin "Çoban Haritaları" projesi, yerel üretimi desteklerken, kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların ekonomik ve sosyal refahını artırmayı hedefliyor.

Hayvancilara Coban Haritasi Destegi 1713529370

Antalya Büyükşehir Belediyesi Harita Mühendisi Fatma Beldar, “Buraya gelme amacımız çobanlarımızın atalarından kalma mesleklerini devam ettirdikleri yerlerin konum tespitini yapmak istiyoruz. Aslında amacımız çoban haritası üretmek. Antalya’nın sorunu dağınık bir yaylalama alanlarımız var. Bunlara bağlı olarak yerlerini belli edip ve çobanlarımızın isteklerini, ihtiyaçlarını, o bölgenin sorunlarını aslında tespit edebilmek adına bugün buradayız. Biz bu projeye geçtiğimiz yıl başladık. Korkuteli’nde ilk başlama yerimiz orası oldu. Korkuteli’ni tamamladık bu yıl Elmalı bölgesindeyiz ve bütün yaylalarımızı gezerek, bütün çobanlarımızın yerlerini gezerek bunların tespitini yapıyoruz. Yaşadıkları bölgelerde kimlerin olduğunu da bildiğimiz takdirde hizmeti ulaştırmamız daha kolaylık olmuş oluyor. Vatandaşlarımızın eksiklerini aslında öncelikle tespit etmek amaçlarımız. Veteriner hizmetleri yalama taşları, yem desteği bu tür eksiklerini de tespit etmiş oluyoruz. Onların ihtiyaçlarını gidermiş oluyoruz aslında baktığımızda. Çoban haritalarımızı da tek tek bütün çobanlarımızın olduğu yerleri, vatandaşlarımızın hepsinin evlerini bizzat ziyaret ederek oradaki konumlarını alarak aslında oluşturuyoruz bütün haritalarımızı. Bunların hepsini tek bir haritada toplayarak o bölgesel bir konumlarını tespit etmiş oluyoruz” şeklinde sözlerine yer verdi.

91630 3

“UNUTULMAMIŞ, DEĞER GÖRMÜŞ HİSSEDİYOR İNSAN”

Çoban Ahmet Sarıkaya, “İşte çobanlıkla uğraşıyoruz, gelirimiz bu. Severek yapıyorum zaten severek yapmasam bu dağ başında işim olmaz yani. İhtiyacımız olduğunda motosikletlerimiz var onunla iniyoruz, taksilerimizle inip çıkıyoruz. Yani bu şekil götürüyoruz ihtiyaçlarımızı ama zor tabi. Sağ olsun bizi buldular bu dağ başında. Bence Muhittin Başkan bizim derdimizi biliyor. Çünkü bilmese bu kadar ekibi, bu kadar kişiyi bu dağ başına yollamaz. Büyükşehir bizi dağda yalnız bırakmadı, Allah razı olsun” dedi.

Çoban Gürhan Usman, yaptığı açıklamada koyunculuk ve keçi yetiştiriciliğiyle uğraştığını belirterek, genç biri olarak bu işin zorluklarını dile getirdi. Ancak işini severek yaptığını ve bu sevginin ona zorluklara katlanma gücü verdiğini ifade eden Usman, "Muhittin Başkan bizi yalnız bırakmadı, yardımlarını esirgemiyor ve gelecekte de destek olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Unutulmamış, değer görmüş hissediyor insan” dedi.

Çoban Mehmet Usman ise ailesinden miras kalan çobanlık mesleğini sürdürdüğünü vurguladı: "Her yıl buradayız. Biz anadan babadan çoban olarak yetiştik ve hâlâ bu işi devam ettiriyoruz."

4 3

“ÇOBANLIK UNUTULMAYA YÜZ TUTTU”

İslamlar Mahalle Muhtarı Süleyman Çelik, köylerinde geçim kaynağının genellikle tarım, hayvancılık ve seracılık olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nin bu konularda ciddi destek sağladığını ifade eden Çelik, "Özellikle hayvancılıkta veteriner hizmetleri ve diğer konularda önemli yardımlar alıyoruz," dedi.

Çoban Fahrettin Sarıkaya, “Çobanlık unutulmaya yüz tuttu. Azalıyor, gün gün düşüyor. Çobanlığın zor tarafları da var, kolay tarafları da var. Ölünü bilmez, dirini bilmez gece gündüz onunla uğraşırsın. Çobanla, köylüyle ilgilenmek iyi bir şey yani. Şey gösteriyor yani dağdaki çobana köylüye bir önem veriyor. Geldiler benim yerimi işaretlediler. Gelenlere herhangi bir ihtiyacım olduğu zaman ulaşma imkanım var. Belediye başkanının böyle bir köylüye, bir vatandaşa ilgi göstermesi çok güzel bir şey” şeklinde konuştu.

Gençliğinde çobanlık yapan Nesli Sarıkaya, “Sabah 8-9’da kalkıyorlar kahvaltıyı yapıyorlar gidiyorlar dağa. Çocuklar götürüyor, güdüp geliyor. Büyükşehirden veterinerimiz geliyor. Bakıyor malımıza maşakatımıza” dedi.

Kaynak: NİHAT TOKLU / BÜLTEN