Geçtiğimiz gün Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT meclisinde alınan kararla suya zam yapılmıştı. Alınan karar tepkilere neden oldu Antalya Halkevi, su zammı ile ilgili şu açıklamada bulundu:
“Büyükşehir Belediyesi’ni uyarıyoruz. Su zamlarını derhal geri çekin. Antalya Büyükşehir Belediyesi meclisinde ve ASAT genel kurulunda geçtiğimiz hafta alınan bir kararla, 5 m3 su kullanımına kadar herkes için geçerli indirimli tarife kaldırılmıştır. Sadece 0-5 m3 su kullanan için geçerli hale getirilmiştir. 5 m3 geçen bütün haneler ilk 5 m3 dahil m3 başına 20,47 TL ödeyecektir. Ayrıca su kullanım bedelinin %40’ı kadar uygulanan atık su tarifesi de %50’ye çıkarılmıştır.
YÜZDE 16’LIK ZAM YAPILDI
Üstelik ASAT açıklamasından anlaşılıyor ki her ay su fiyatlarına ÜFE/TÜFE ortalaması kadar otomatik olarak zaten gelen artışta devam edecektir. Bu uygulama nedeniyle Antalya su fiyatlarına yılbaşından bu yana zaten %16 zam yapılmıştır. Ekte bir kentdaşımıza gelen temmuz ayı faturası üzerinden Antalya halkının nasıl fahiş bir fiyat artışına maruz kaldığını örnekledik. Bu yurttaşımız ağustos ayında %83,52 zamlı olarak faturasını ödeyecektir. Hane büyüklükleri ve su tüketim oranları, Antalya’lıların, hane büyüklüklerine göre çoğunlukla 300 ila 1000 TL arasında değişen miktarlarda su parası ödeyeceğini göstermektedir. Özellikle kentin en yoksulu ve kalabalık ailelerden oluşan Kepez ilçesi bu zamlardan en çok etkilenecek bölgedir.
Yoksullar için indirimli su diye sunulan ve 1,83 TL’den 10 TL’ye çıkarılarak %446 zam yapılan ayda 5 m3 su harcaması ise yalnız yaşayan kişiler için belki mümkün olabilir. 2 milyon 700 bin nüfuslu Antalya’da sadece yalnız yaşayan 195 bin kişiyi ilgilendirmektedir.
KAÇAK KAYIP
Antalya şebeke suyunda merkez beş ilçede kayıp kaçak oranı %60’lar civarıdır. Elektrik fiyatlarındaki artışı bahane eden belediye yönetimi, elektrik motorlarıyla kuyulardan çıkarılan suyun %60’nı yani elektrik sarfiyatının %60’nı da tekrar kanalizasyona, toprağa, denize göndermektedir. Beş merkez ilçede günde 1000 arıza yaşanarak tarihi zirvelere ulaşılmıştır.
ASAT teknik ekipleri artık bu sayı ile başa çıkamaz durumdadır. Patlayan borular günlerce tamir edilmeden yollara arazilere akmaktadır. Oysa bozuk ve yetersiz şebekeye yapılacak bir miktar yatırımla kayıp kaçak oranı %10 dahi düşürebilse bu yapılan zamla elde edilen gelirin fazlası sağlanacaktır. Yani Belediye su şebekelerinin yenilenmesine yapmadığı yatırımın bedelini Antalya halkına ödetmektedir.
TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYU
Kademeli fiyatlandırma yoluyla halkın su tasarrufuna teşvik edilmek istendiği iddiası da, %60’lık kayıp kaçak oranı ortadayken boş laftır. Belediyenin kendisi akıl almaz oranlarda su ziyan etmektedir. Elektrik fiyatlarındaki artış bahanesine inanmıyoruz. Halka 20,47 TL’ye satılan 1 ton suyun kuyulardan çıkarılması için bir motorun harcayacağı elektrik miktarının hesaplanmasını ise kentimizin değerli elektrik teknisyenlerine havale ediyoruz. Anlaşılan odur ki belediye yönetimi iktidarın belediyeleri sıkıştırma politikasını halkın üzerine atarak belediye bütçesini su gelirleri üzerinden finanse etmek istemektedir.
Kötü yönetim, kötü planlama ve su üzerinden belediyeye gelir sağlama hedefi terk edilmelidir. Muhittin Böcek yönetiminin ilk 4 yılında zaten ülkenin en pahalı suyunu ödeyerek Antalyalı Menderes Türel’den kalan borçların ödenmesine epeyce katkı sağlamıştır. 2023 yılı başında iyileştirilen su fiyatlarının tekrar fahiş hale getirilmesi bu girişimin 2 seçimlik olduğunu düşündürmektedir.
Bu ağır ekonomik kriz koşullarında halkın sırtına iktidar tarafından yıkılan yükün bir kısmının alınması temel hareket noktası olmalıdır.
Belediye yönetimini uyarıyoruz. Bu su fiyatlarıyla halkın tepkisini belediye binaları önünde kitlesel olarak görmeniz yakındır. Halkevleri olarak parasız nitelikli su hakkı mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.”