Antalya’nın büyük ayıpları arasında yer alan arıtma çamurlarının 2 yıl daha doğaya salınacağı ortaya çıktı. Antalya Büyükşehir Belediyesi arıtma tesislerindeki çökeltmeyle oluşan çamuru iki yıl daha doğaya bırakmaya devam edecek.
ANTALYA’NIN AYIBI SON BULACAK
Konuyla ilgili Fransa’ya giden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek geçtiğimiz yıl Kasım ayında Antalya Atık Yönetimi ve Kanalizasyon Projesi için 59 milyon 850 bin Euro’luk kredi anlaşması ile 300 bin Euro’luk hibe anlaşması yapmıştı.
BÖCEK SOSYAL MEDYAINDAN DUYURMUŞTU
Başkan Böcek bu durumu sosyal medyasından şöyle duyurmuştu:
“Antalya’mızı ve ülkemizi temiz bir geleceğe taşımak için Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğümüz ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) arasında 59 milyon 850 bin euro kredi ve 300 bin euro hibe desteğiyle Antalya Atık Yönetimi ve Kanalizasyon Projesi için uluslararası anlaşmamızı Fransa Paris’te imzaladık. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak, enerji verimliliğini artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde etmek hedefiyle hayata geçireceğimiz projelerimiz şimdiden tüm ülkemize ve Antalya’mıza hayırlı olsun.”
KREDİ SU BORULARU İÇİN ZANNEDİLMİŞTİ
Alınan kredi ile sürekli kaçak veren Antalya’nın eskiyen su boruları değişeceği sanılmıştı. Ancak sonradan gerçek ortaya çıktı. Bu kredinin özellikle yeni yerleşime açılan Altıntaş bölgesinin ihtiyaçları için Lara Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması, Hurma Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması ve arıtma tesisinde bulunan çamurun yakılması için tesis kurulması sağlanacaktı.
HURMA’DA ÇAMUR YAKILACAKTI
Bu kredi ile kurulacak olan Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi ile yıllık 500 milyon TL maliyeti bulunan nakliye ile çökelti çamurları doğaya bırakılıyor. Bu tesis devreye girince hem doğa kirlenmeyecek, hem 500 milyon lira belediye de kalacak hem de yakma esnasında çimentonun ham maddesi olan klinkerin hammaddesi de üretilerek satılacak. Bu sayede de gelir elde edilecek.
PROJE ZAMAN ALINACAK
Daha önce bu projenin ortaya çıkması Antalyalıları heyecanlandırmıştı. Ancak kesinleşen krediye rağmen henüz projelendirme işlemi süren projenin inşaatına yıl sonunda başlancak. Yaklaşık 1,5 yıl da inşaatın sürmesi bekleniyor. Bu durumda iki yıl daha çamur doğaya salınmaya devam edecek.
ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İHALEYE ÇIKARDI
Çökelti çamurun yakılmasını sağlayacak olan tesisin henüz proje aşamasında olması üzerine yeni dönemde çamurun taşınması için Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu Genel Müdürlüğü tarafından ihale açıldı. Altı ayı kapsayan ihale kapsamında batı ev doğu ilçelerinden de alınacak olan 81 bin 900 ton çamur doğaya bırakılacak.
ÇAMURLAR NEREDEN ALINACAK?
İhale şartnamesine göre çamurlar birinci kısım kapsamında Hurma Atıksu Arıtma Tesisi, İkinci kısım kapsamında (Batı İlçeler) Beldibi, Göynük, Kemer, Çamyuva, Tekirova, Kumluca, Finike, Demre, Kaş, Kalkan, Elmalı ve Korkuteli Atıksu Arıtma Tesisleri ile, Üçüncü kısım kapsamında Merkez Lara Atıksu Arıtma Tesisi ve (Doğu İlçeler) Çolaklı, Kumköy, Manavgat, Okurcalar, İncekum, Konaklı, Alanya, Oba, Mahmutlar, Gazipaşa ve Akseki Atıksu Arıtma Tesisleri’nden alınacak. İhale 03.Eylül 2024 günü saat 14:30’da ASAT Genel Müdürlüğü, İhale Salonu’nda yapılacak.
KORKUTELİ’NE DÖKÜLÜYORDU
Daha önce toplanan çamurlar Korkuteli’nin İmecik Yaylası’na dökülüyordu. Burada sözde tesis yapılmasına rağmen çamurların doğaya ne denli zarar verdiği görüntülenmişti. Şimdi ihaleyi alacak olan firmanın tonlarca çamuru nasıl bertaraf edeceği ise merakla bekleniyor.
BİLİRKİŞİ TEHLİKEYİ AÇIKLAMIŞTI
Daha önce Bilirkişi raporunda toprakta bulunan ağır metaller, besin zinciri yoluyla havanlara ve insanlara ulaşır denilmişti. Bilirkişi yaptığı incelemede şu tespitleri yaptı:
Besin zincirine ulaşan ağır metaller kimyasal veya biyolojik olarak bünyeden atılamazlar ve akümüle (birikim) olurlar. Ağır metaller, yüksek konsantrasyonlarda toksik etki meydana getirerek ağır metal zehirlenmesine sebep olabilmektedir.
Toprakta sulama, gübreleme gibi nedenlerden biriken ağır metaller, bağlı durumdan serbest hale geçtiklerinde, hareket edebilmekte ve böylece yer altı suyuna ulaşabilmektedir.
Yapılan araştırmalar da ağır metallere maruz aklan insanlarda da ruhsal ve nörolojik etkilere bağlı davranış bozuklukları görülmektedir.”