Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 'Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular Projesi'nin ikinci ayağı bu sene Antalya'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde başladı. Sahilde ve deniz dibinde yapılan temizliğin ardından konu ile ilgili açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, "Konyaaltı Sahili'nde hafta içi günde 30 ton, hafta sonu da 60 ton çöp topluyoruz. Bunların büyük bir çoğunluğu da tek kullanımlık plastik ürünler" dedi.

Konyaaltı Proje (2)

Geçtiğimiz yıl EKAD, TÜRÇEV ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ilki düzenlenen 'Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular Projesi' bu sene de farklı etkinliklerle gerçekleştirilmeye devam ediyor. Bu yıl Konyaaltı Sahili'nde başlayan proje, 27-30 Haziran tarihlerinde farklı etkinliklerle gerçekleştirilecek. Projede bu sene tek kullanımlık plastiklere odaklanılırken, projenin ilk gününde gönüllüler sahildeki çöpleri toplarken dalgıçlar da deniz dibindeki çöpleri topladı.

PROJE 4 GÜN SÜRECEK

4 gün boyunca sürecek olan proje hakkında açıklamalarda bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, " Plastikleri elbette hayatımızdan tamamen atmamız mümkün değil. Ama bizim asıl dert ettiğimiz konu tek kullanımlık plastikler. Çünkü biz tek kullanımlık plastikler olmadan çok rahat yaşayabiliriz. Dünya'nın gelişmiş birçok ülkesinde plastiklerle ilgili yasaklamalar ve düzenlemeler var. Ülkemizde halihazırda yok. O zaman ne yapacağız? En azından bir bilinçlendirme ile bunların önüne geçmeye çalışacağız. Bir plastik pipet olmadan da içeceğimizi çok rahat içebiliriz. Eğer mecbur isek bu pipetlerin çok kullanımlık mesela cam ya da metal olanını kullanabiliriz." dedi.

Konyaaltı Proje (3)

KONYAALTI PLAJI'NDA 1 HAFTADA 90 TON ÇÖP TOPLANIYOR

Kişisel alışkanlıklarımızın çevreye olan etkisine de değinen Atasoy, "Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak bu bulunduğumuz, dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı'na her gün yüzlerce kişi geliyor. Ve bizim 120 kişilik temizleme ekibimiz 7/24 çalışır. Hafta içi günde 30 ton, hafta sonu ise günde 60 ton çöp toplarız. Ve bunların büyük bir çoğunluğu tek kullanımlık plastik olarak karşımıza çıkar. Sadece belediyelerin temizliği ile bunların önüne geçilemez. Bu yüzden bireysel alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım." ifadelerine yer verdi.

Konyaaltı Proje (4)

4 PROJESİNDEN BİRİ OLDUK

Söz konusu çalışmanın hibeye layık görüldüğünü belirten Ekolojik Araştırmalar Derneği Proje Koordinatörü Deniz Candaş yaptığı açıklamada "'Plastiksiz Sular' projemizi bu sene daha kalabalık bir ekiple, daha fazla alanda ve daha uzun günlerde gerçekleştiriyoruz. Geçen sene yoğun ilgi gören projemiz bu sene son derece prestijli bir hibeye layık görüldü. Dünyaca ünlü pop rock topluluğu Depeche Mode ve İsviçreli saat markası Hublot tarafından sağlanan hibeyi tüm dünyada almaya hak kazanan 4 projeden biri olduk. Ve Türkiye adına da bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Değerli ortaklarımız Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ile birlikte geçen sene son derece başarılı bir proje yürütmemizin ardından bu sene ikinci ayakta da yine aynı başarıya ve daha çok veriye imza atmayı umuyoruz. " dedi.

Konyaaltı Proje (1)

"DENİZLERİMİZDE 150 MİLYON TON ATIK VAR"

TÜRÇEV Antalya Koordinatörü Mustafa Ergiydiren ise plastik atık oranının ciddiyetinin altını çizerek "Konu ile ilgili yapılan araştırmalar denizlerimizde şu an yaklaşık 150 milyon ton civarında bir plastik atığın mevcut olduğundan bahsediyor. Ve bu atık miktarına her yıl 6 milyon ton civarında atık ekleniyor. Artık bu atıkların doğaya, denizlerimize, plajlarımıza ulaşmaması konusunda halkımızın, yerli ve yabancı turistlerin bilinçlendirilmesine vesile olmak için biz bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Yapılan bilgilendirici çalışmalar ve özellikle çocuklar için yapılan faaliyetler gönüllü arkadaşlarımız vasıtası ile gerçekleştirilecek. Etkinlik 4 gün sürecek." açıklamasında bulundu.

Muhabir: SİBEL YEŞİL