Antalya’ya, deprem uzmanları tarafından her gün yeni bir deprem uyarısı yapılıyor. Çok yakın bir tarihte artık tektonik ömrünü dolduran ve Antalya’nın hemen altından geçen fay hatlarının kırılacağını belirten deprem uzmanı Baturhan Öğüt, “Sadece kabuk direncinin kaybolması bekleniyor. Kaybolduğu an Antalya 7,4 büyüklüğünde bir deprem ile karşı karşıya kalacak. 2,5 metrelik bir tsunami dalgası, Konyaaltı Sahili’ni vuracak.” açıklamasında bulundu.

Antalya Nin Konyaalti Sahili

Antalya’nın 7 üzeri bir deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, “Kıbrıs’tan Antalya’ya uzanan bir fay üzerinde sistik bir boşluk mevcut. Bu fayın deprem üretmesi durumunda 7 ve 7,4 arasında bir deprem oluşturabilir. Fayın karakteristik özelliğinden kaynaklı, tsunami hadisesi ile karşı karşıya kalma ihtimali çok yüksek. Antalya’da özellikle 7-7,4 büyüklüğünde deprem sonrasında tsunamiden etkilenecek alan Konyaaltı Sahili olur. Çünkü o sahil deniz seviyesinden 1-2,5 metre yüksekliğe sahip. 2,5 metrelik bir tsunami dalgası, Konyaaltı Sahili’nin iç kısımlarına kadar deniz suyu girebilir. Bu deprem ve tsunami her an olabilir, 10 yıl içinde de olabilir. Ancak mutlak surette çok yakın bir tarihte fay kırılacak. Artık tektonik ömrünü doldurdu. Sadece kabuk direncinin kaybolması bekleniyor. Kaybolduğu an Antalya 7,4 büyüklüğünde bir deprem ile karşı karşıya kalacak.” ifadelerini kullandı.

Deprem Uzmanı Baturhan Öğüt

“TSUNAMİDEN KONYAALTI CİDDİ ANLAMDA ETKİLENECEK”

Antalya’nın, arazisinin üzerinde oturduğu çok önemli fay hatlarına sahip olduğuna dikkat çeken deprem araştırmacısı Öğüt, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Akdeniz büyük bir deniz. Hatta küçük bir okyanus gibi. Özellikle fayın bulunduğu yörede 36 ile 42 milim arasında kuzeye doğru kayarak baskı oluşturuyor. O bölgede daha önce yaşanmış depremlerde tsunami göründü. Özellikle Helen yayında Kuzey ve Güney Kıbrıs fayında hep tsunami hadisesi ile karşılaşıldı. Hatta Batı Karadeniz’de karadan denize uzanımda fay düzeneğinde 1901 yılında 7,2 deprem olmuştu. Bu depremde 4-5 metrelik bir tsunami olmuştu. Daha önceki tsunami hadiselerini göz önüne aldığımızda Akdeniz’de yaşanabilecek 6,78 ve üzeri depremlerin tsunami oluşturması kaçınılmaz.”

Antalya Nin Konyaalti Sahili

“Lara’da plajlar kısmi etkilenebilir. Muratpaşa falezlerin üzerinde olduğu için etkilenmez. Depremden ve tsunamiden deniz seviyesinde bir ilçe olduğu için Konyaaltı çok etkilenir. Örneğin; 1939 yılında 7,9 Erzincan depremi, Karadeniz’de tsunamiyi tetikledi. Deprem karada oldu ancak Karadeniz’de tsunamiyi tetikledi. Tsunaminin meydana gelmesi için yalnızca deniz dibinde depremin gerçekleşmiş olması da gerekmiyor.”.

“HELEN FAYI 8 ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETEBİLİR”

“Deprem geliyorum diyor” diyen deprem araştırmacısı Öğüt, “Son 2 yıl içinde sismik boşluk olan bölgede kırılmamış parçanın olduğu yerde son yaşanan depremlere baktığımızda, akabinde Alanya’da 40-50 kilometrede meydana gelen depremler göz önüne alındığında, deprem geliyorum diyor. Kesinlikle hazırlıklı olunmalı.” diye konuştu.

Antalya'yı olası bir depremde etkileyecek 3 fay zonu olduğunu da aktaran Öğüt, “Kıbrıs’ın kuzeybatısından Antalya’ya uzanan, Antalya’yı ortadan ikiye ayıran Kuzey Kıbrıs Fayı var. Akabinde Güney Kıbrıs fayı var ve Helen fayı ki bu çok konuşuluyor. Bu fay 8-8,5 büyüklüğünde deprem üretebilir. Hatta iki fay aynı anda kırılırsa 9,2 deprem üretme potansiyeline sahip. Helen yayı ile Güney Kıbrıs yayı toplam 50 parçadan oluşuyor ve tek seferde tüm fayların kırılarak 9,2 büyüklüğünde deprem üretme ihtimali çok düşük.” şeklinde konuştu.

Antalyada Firtina Ucak Seferleri Iptal 3619 Dhaphoto1

“KONYAALTI VE LARA’DA BÜYÜK YIKIM YAŞANABİLİR”

Konyaaltı Sahili ve ilçesi ile Lara Sahili için bir an evvel önlem alınması gerektiğinin altını çizen Öğüt, “Antalya’nın bu bölgelerindeki aşırı nem, binalarda özellikle betonarmelerde ve demirlerde kolozyona neden oluyor. Demirlerin paslanıp çürümesine neden oluyor. Beton da aynı şekilde. Bu da büyük bir risk teşkil ediyor. Çok büyük bir yıkım yaşanabilir. Antalya’nın coğrafi durumu ve yapı stoku çok hızlı bir şekilden incelenip riskli binalar yıkılıp yerine yenilerinin yapılması lazım. Burada büyük bir riskle karşı karşıyayız. 7,4 büyüklüğünde bir deprem özellikle Konyaaltı’nda çok büyük yıkıma neden olur. Antalya bu depremi kaldıramaz. Ne kadar hızlı ve acil önlem alınabilirse, tsunamiye karşı bilgilendirmeler yapılırsa iyi olur. Ne kadar çok önlem alırsak o afeti daha az tahribatla geçiştirmiş oluruz. Farkındalık artırılmalı.” açıklamasına yer verdi.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN