Turizmin başkenti Antalya’da yaz aylarında devam eden ulaşım ve trafik sorunu her geçen gün artıyor. Yapılan bütün çalışmalara rağmen ulaşım ve trafik sorunu bir türlü kalıcı çözüm bulunamadı. Devam eden sorunların yanına 2024-2025 etiğim ve öğretim yılı başlamasına sayılı günler kala, veliler ve öğrenciler gözlerini ulaşım soruna çevirdi. Okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler derslerine yetişip yetişmeyeceği ise merak konusu oldu. Şehirdeki yoğunluk hem toplu taşıma araçları hem de şahsi araçların trafik sorunlarına neden olmaması için çalışmalara başlandı. Ayrıca Antalya’nın trafiğe açılan kapasitesi yüzde 45 olması dikkatlerden kaçmadı. Öğrenciler ve veliler okulların açılmasına yakın ulaşım sorunun giderilmesini talep ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Şengün, yeni eğitim ve öğretim yılında ulaşımda bir aksama olmaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. Ayrıca Başkan Şengül, öğrencilerin güvenliği için emniyet genel müdürlüğü ile çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Ulaşım Trafik (15)

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Şengün, okul öncesinde yoğun çalışmaların olduğunu vurguladı. Ayrıca Başka Şengün, ana hatlarda trafiğin tıkanmasına neden olan sorunların giderilmesi ve trafiği sakinleştirecek düzenlemeler yapıldığını aktararak, “Antalya ulaşımında okul öncesinde çalışmalarımız var. Şu anda sinyalizasyonlarla ilgili çalışmamız devam ediyor. Hızlı işleyişle ilgili. Özellikle ana hatlarda ciddi bir çalışmamız var. UKOME'den bile çalışılıyor şu an okulların açılışına yetiştireceğiz ona da. Trafiği sakinleştirici ve ana hatlar üzerindeki parkları engelleyici önlemler alınacak. Otobüs durakları ile ilgili düzenlemeler var. Servis araçlarıyla ilgili en çok şikayet edilen konulardan biri trafik bu konuda da düzenlemeler yapılacak” şeklinde ifadelerine yer verdi.

Ulaşım Trafik (4)

ANAYOL ŞERİTLERİ TIKANIKLIĞA NEDEN OLUYOR

Antalya’da devam eden ulaşım ve tarik sorununa neden olan ana yol şeritlerde yaşanan aksaklıkların olduğunu dile getiren Başkan Şengün, “100. yıl hattı, yani ana yolumuz, genelde sabah ve akşam trafiği şeklinde gördüğümüz bir yol. Aslında bir yolda 4 hat olduğunu tespit ettik. Bunu UKOME olarak gündeme aldık ve çalışıyoruz. Örneğin, Güllük Kavşağı biliyorsunuz kapatıldı. Şimdi onunla ilgili akıllı kavşak sistemi uygulayıp orayı açmayı düşünüyoruz. Çünkü 8 şeritli bir yolun 4'ü çalışabiliyor. O yanlar körlendiği için yol şu anda çalışmıyor. Yani aslında 8 şeridimiz var ama biz bunun 4'ünü kullanabiliyoruz. Yoğunluk aslında buradan kaynaklanıyor. Ana akslarda, dediğim gibi Gazi Bulvarı ve Çevre Yolu’nda refüj çalışmaları vesaire yapıyoruz. Artık tıkanıklık kalmaması için kısa süre içinde çözümler üreteceğiz” şeklinde açıkladı.

Ulaşım Trafik (13)

4 ŞERİT AKTİFLEŞTİRİLECEK

Başkan Şengün, 100. yıl şeridinde tıkanıklığa neden olan yolun açılması için çalıştıklarını belirterek, “Okul açılış dönemiyle birlikte dışarıdan gelen büyük nüfus, tatil için gelenlerin çekilmesiyle bir dengelenme oluyor. Yani dışarıdan gelenler gidiyor, onun yerine okul servisleri çıkıyor. Geçen sene okul saatleriyle ilgili bir analiz yapmıştık. Okul giriş-çıkış saatlerinde bir oynama olabilir mi, yarıya bölünebilir mi diye. Şimdi sabah ve akşam trafiğinde bir yasak yere park eden araçlar nedeniyle bir şerit tamamen kapanıyor. 100. yıl hattından bu şeritlerin tamamen aktif hale getirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ana akslarda yasak parkın engellenmesi ve otobüslerle ilgili düzenlemeler yapılacak. Otobüslerimizin ışıklarını düzenledik, çok hızlı işliyor. Ancak 100. yıl hattında 4 otobüs akşam 6'da geçen bir çekim yaptırdı. Otobüslerimiz orta şeritten sağ şeride geçiyor ve bu, trafiği kesiyor. Otobüslerin sağ şerit gibi bir uygulama ile, şerit değiştirmeden okullar açıldığında 4 şeridi aktif hale getirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Ulaşım Trafik (14)

ÖĞRECİ GÜVENLİĞİDE ALINACAK

Başkan Şengün, okulların açılmasına sayılı gün kala öğrencilerin güvenliği için de Emniyet Genel Müdürlüğüyle entegre çalıştıklarını ifade ederek, “Ana hatlarda, yani şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde otobüsler ve servis araçları dur-kalk yapıyor. Servis araçlarını indirme-bindirme yerlerine ayarlayacağız. Servis araçlarının her 400 metre mesafede, örneğin Güllük ile Falez arasında 1-2 noktada indirme yapılmasını sağlayacağız. Bu şekilde sürekli duraklama yapmalarını önleyeceğiz ve trafikte kesinti yaratmayacak şekilde düzenlemeler yapacağız. Ayrıca otobüs duraklarından ayrı olarak servis araçlarının duracağı yerler de planlanıyor. UKOME ve Emniyet Genel Müdürlüğü birlikte çalışma yürütüyor. Emniyet Müdürlüğü'nün her okulda bir polisi var ve bu emniyet tedbirlerini üst düzeyde alıyor. Servis araçlarına ve işleyişlerine yönelik okullar açılmadan bir eğitim ve denetim programı yapılacak. Servisçileri sıkı bir şekilde denetleyeceğiz. Okul önlerinde trafik tedbirini Emniyet Müdürlüğü alıyor ve her okulda sadece okula bakan bir polis bulunuyor” diye konuşmasına son verdi.

Muhabir: ERDEM KILIÇ