Antalya’da kaçak sondajların yapıldığı Korkuteli ve Demre ilçelerinde kuraklık sorunu her geçen gün etkisini arttırarak büyümeye devam ediyor. Kuraklık sorunu ile karşı karşıya kalınan Antalya’da yetkililer sık sık uyarılarda bulunuyor. 2040 yılında Antalya’da kuraklık ile karşı karşıya kalınmasının mümkün olduğunu dile getiren Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, yeraltı sularının denetlenerek koruma altına alınması gerektiğini dile getirdi. Vatandaşların bu bölgelerde kaçak sondaj açmalarından dolayı yeraltı sularının hızlı bir şekilde tüketildiğini ifade eden Başkan Mustafa Karancı, yetkililerin çalışmalarını arttırmaları gerektiğini açıkladı.

ANTALYA’NIN BU İLÇELERİ SUSUZ KALACAK

Jmo Baskani Mustafa Karanci (Small)

Korkuteli’nde ve Demre’de bir su sıkıntısının olduğunu belirten Başkan Karancı, “Korkuteli ve Demre’de kaçak sondajlar devam ediyor. Yağışlarda bir düzensizlik var. Önceden yağmurlar daha uzun süreli yağıyordu. Şimdi ise kısa sürede çok ciddi yağışlar oluyor. Dolayısıyla yıl sonunun toplam verilerine bakıldığında yağış anlamında çok ciddi bir azalma yok. Ama düzensiz olduğu için yeraltı suyu beslemede sorunlar var. Daha önceki yıllarda bu bölgelerde yeraltı suları 20-30 metredeyken şu anda 60-70 metre seviyelerinde bulunuyor. Eğer bizler yeraltı sularını çok daha hızlı tüketmeye devam edersek bu seviyeler 100-120 metrelere kadar düşecektir” dedi.

KAÇAK SONDAJLAR ÖNLENEMİYOR

Sondaj (Small)

Korkuteli ve Demre bölgelerinin sondaja kapalı olduğunu söyleyen Başkan Karancı, “Su sondajını Devlet Su İşleri engellemeye çalışıyor. Ama Devlet Su İşleri’nin, Orman Bölge Müdürlüğü gibi sahada ormancıları olan, aktif gezen ve kontrol eden bir kontrol teşkilatı yok. Saha kanunen kapatıldı ama o bölgede kaçak sondajlar devam ediyor ve Devlet Su İşleri’nin bunu kontrol edecek personeli yok. Sadece ihbar ve şikayetler olursa kısıtlı personeliyle gidip yerinde tespit etmeye ve önlemeye çalışıyor. Bu da yeterli bir önlem değil” sözlerine yer verdi.

“ÇALIŞMALAR YETERLİ DEĞİL”

Antalya Kuraklik Sondaj (Small)

Avlan Göleti hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Karancı, “Daha önceki yıllarda Devlet Su İşleri tarafından Avlan Göleti tarım alanı olarak kullanılmak için kurutulmuştu. Avlan Göleti gibi kurutulan göletler var bu bölgelerde. Buralardaki sular, kanallar yardımıyla düdenlere verilmişti. Bu düdenlerin kapaklarının tekrar kapatılarak buralarda su biriktirilmesini önermiştik biz. Devlet Su İşleri’nin o bölgelerde çalışmaları var. Özellikle Avlan Göleti’nin geri kazanılması için yapılan birtakım çalışmalar var. Yeterli mi derseniz biz bu çalışmaları çok yeterli bulmuyoruz” ifadelerine yer verdi.

“KURAKÇIL TARIM YAPILMALI”

Antalya Kuraklik (Small)

Kuraklığın kapıda olduğunu aktaran Başkan Karancı, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“2040 yılında kuraklıkla karşı karşıya kalmamız mümkün. Korkuteli ve Elmalı, insanların yaz dönemlerinde yaylaya çıkma anlamıyla taşındığı bölgeler. İnsanlar o bölgelerde bahçelerinin olması ve meyve ağaçlarım olsun düşüncesi ile bölgeye çok ait olmayan çim alanlar, yeşil alanlar ya da bahçeler yapmaya çalışıyor. Dolayısıyla bunların her biri suya ihtiyaç duyuyor. Biz diyoruz ki ‘Sizin ektiğiniz fidanlar büyüdüğünde meyve alamayacak, su veremeyecek durumlara gelebilirsiniz.’ Dolayısıyla biz o bölgelerde özellikle tarımın imar planları olarak söylediğimiz o bölgede kurakçıl tarımın yapılması gerektiğini söylüyoruz.”

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN