Antalya’nın turizmde öncü ilçelerinden biri olan Kemer aynı zamanda köklü bir tarihe sahiptir. Bölgede asırlar öncesine ait yaşamın izleri günümüzde de yaşamaya devam eder. Sırtını Beydağlarına yaslayan Beldibi, yeşil çam ağaçları, masmavi serin denizleri ile dikkat çeken Beldibi sadece bir tatil rotası olmanın ötesinde aynı zamanda tarih öncesi çağların izlerini taşıyan tarihi bir hikâyeye sahiptir.
KEMER BELDİBİ’NİN YONTMA TAŞ DEVRİNE DAYANAN TARİHİ
Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan Beldibi yaz aylarında tatilcilerin en uğrak noktalarından biridir. Antalya merkezden yaklaşık 22 km uzaklıkta olan Beldibi masmavi serin suları ve gür ormanları ile dikkat çeker. Ziyaretçilerine hem orman hem de kumsal fırsatı sunan Beldibi aynı zamanda ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarır.
Antalya Kemer’in bir yerleşim yeri olma hikayesi M.Ö. 690’lı yıllara dayanır. Uzun yıllar bir köy işlevi görmüş Kemer, 1991 yılında ilçe olmuştur. Sırtını Batı Toroslara yaslayan Kemer önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Kemer’de yıllar önce yaşayan halk dağlardan gelen sulardan dolayı sık sık sel felaketiyle karşılaşmış bu durum önlem olarak da bölgeye kilometrelerce uzunlukta taş duvarlar örmüşlerdir. Hatta ilçenin ‘Kemer’ ismi de bu taş duvarlardan gelmektedir.
İlçeye uzun yıllar kara ile ulaşılamamış sadece deniz yolu ile ulaşım sağlanmıştır. İlerleyen yıllarda altyapı çalışmalarının gelişmesiyle yeni yollar yapılmış ve kara yolu ile ulaşım sağlanmıştır.
Kemer’in ilgi odağı olan bölgelerinden en önde geleni Beldibi’dir. Yeşil çam ağaçları, heybetli dağlar ve denizin aynı karede yer aldığı Beldibi’nde uzun bir kıyı şeridi yer alır. Bölgede denize girmek için bulunan alanlarında dışında su sporları ve dağ sporları yapmak için de alanlar bulunur.
Kemer, antik çağlarda Idryos ismi ile anılırdı. O dönemler bölgede hüküm süren Likyalılar’ın bir şehri olan Kemer bu uygarlıktan kalan birçok antik yapıta ev sahipliği yapar. Bunlardan başlıcaları, klise, şapel, marina bölgesindeki kuleler gibi alanladır.
Kemer’de tarih öncesi çağlara ait kalıntılar da yer almaktadır. Beldibi’nde yer alan gizemli mağara neolitik, Paleolitik, metolitik dönemlerden kalan eserleri barındırır. Ayrıca çeşitli tapınak, yazıt, kitabeler de bölgeye yayılmıştır. Bunun yanı sıra yakın geçmişte yapılan kazılar sonucu Yontma Taş Devri’ne ait eserler ortaya çıkmıştır.
BELDİBİN’DE YONTMA TAŞ DEVRİ’NDE KALAN İZLER
Antalya’nın Kemer ilçesi birçoğu ünlü olan antik eserlere sahiptir. En yakını 40.000 binlik en uzağı Yontma Taş Devri’ne dayanır. 1950 ile 1960 yılları arasında bölgede yapılan kazılar sonucunda Yontma Taş Devri’ne ait kalıntılara rastlandı. Böylece Kemer’in Beldibi bölgesindeki yüzyıllık tarihi belgelendi..
Beldibi’nin girişinde olan Akyarlar Tüneli’nde Yontma Taş Devri’ne ait lahitler ve figürler ortaya çıkmıştır. Beydağlarından gelen akarsuların Beldibi’nde denizle buluştuğu yerde ortaya çıkan lahitler bölgenin kutsallığına işaret eder. Taştan ya da mermerden yapılan kapakları olan lahitler örtülü mezarlar olarak bilinir. Aynı zamanda o dönemleri yansıtan ev ve keçi figürlerine de rastlanmıştır.
KEMER BELDİBİN’DE NERELER GEZİLİR?
Beldibi Mağarası,
Beldibi’ne gelenlerin görmeden dönmediği yerlerden biri olan Beldibi Mağarası, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarır. 40.000 yıllık tarihin izlerini barındıran mağara eski uygarlıklara ait kalıntıları ile ünlüdür. Antalya Kemer sahil yolunun 40.’ıncı kilometresinde yer alan mağara, bir kaya altı sığınağıdır. Bu bölge yaz aylarında turistlerin akınına uğramaktadır ve arkeolojik bir sit alanı ilan edilmiştir.
Göynük Kanyonu,
Doğa sporları sevenlerin görmeden dönmek istemeyeceği bir güzellik olan Göynük Kanyonu da bölgedeki turizm noktalarından biridir. Bu kanyon, dünyanın en güzel yürüyüş rotası olan Beydağları Sahil Milli Parkı içerinde yer alır. Göynük Kanyonu, doğa yürüyüşü ve rafting yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.
Beldibi Plajları
Kemer’in mis kokulu yeşil çam ormanlarının ötesinde masmavi denizi ile dikkat çeken Beldibi plajları, yaz aylarından sakin, huzurlu ve doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Geniş bir alana yayılan plajlarda bir tarafta ormanın sesi diğer tarafta dalgaların sesi yankılanıyor.
Gizli Koy
Beldibi’nin fazla bilinmeyen bölgelerinden olan Gizli Koy, Rus turistler tarafından sıklıkla tercih edilir. Araba ile ulaşımın mümkün olmadığı koya Rus turistler yoğun ilgi gösteriyor. Gizli Koy’un engebeli bir arazide olması ve ulaşımın zor olması sebebiyle bu ismi almıştır. Buraya ulaşmak isteyen ziyaretçilerin engebeli bir arazide bir süre yürüyerek Çamdağ Tüneli’nde ilerlemesi gerekir. Bu mesafeyi göze alıp yürüyenler ise masmavi deniz ve kumlu bir plaj ile karşılaşıyor.