Bizans mirası Gedelme kalesi, Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan önemli turizm ve kültür noktalarında biridir. Gedelme Yaylası içinde olan kale hem doğa yürüyüşü yapmak hem de tarihi ve kültürel bir gezi gerçekleştirmek için tercih ediliyor. Yemyeşil doğa içinde temiz hava almak ve tarihi bir gezi gerçekleştirmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği kale uzun bir geçmişe sahiptir. Gedelme Kale’si yanında yer alan binlerce yıllık ağaçlar ile tarihe tanık olmaya devam ediyor.

1810 2

ORTAÇAĞDAN GÜNÜMÜZE ULAŞAN MİRAS

Antalya’nın Kemer ilçesinin batısında yer alan Genelme Kalesi’nin M. S 9. yy.’dan kalma olduğu tahmin ediliyor. Gedelme kalesi yapıldığı dönemlerde tahıl deposu, tahıl hububat çukuru olarak kullanılmıştır. Gedelme Kalesi’nin adı da kullanım amacından gelmektedir. Yüzyıllardır tüm hava koşullarına ve doğal afetlere rağmen ayakta kalmayı başaran Gedelme Kalesi yalnızca Kemer’de değil Antalya’nın kıyı kesimlerinde yaşayan insanların ürünlerini depoladıkları bir yer olarak kullanılmıştır. Oldukça yüksek koruma kapasitesi olan kale her türlü tahıl ürününü kurutmak için yüz yıllar boyunca kullanıldı.

Gedelme

Antalya’nın özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık hissedilmesi nedeni ile o dönemlerde yaşayan insanlar yiyeceklerini saklamak için bir çözüm arama yoluna gitti. Kalenin kesin olmamakla birlikte çeşitli yiyecek ve tahılları saklamak için yapıldığı düşünülüyor. Tarihçiler tarafından 2000 yıl önce inşa edildiği düşünülen Gedelme Kalesi’ne kaleden daha yaşlı bir çınar ağacı eşlik ediyor.

Gedelme kalesi-2

Kemer’de yer alan tarihi eserlerden biri olan Gedelme Kalesi turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Yeşil bitki örtüsü ve asırlık ağaçların çevrelediği kale eşsiz bir manzara oluşturuyor.

Kalenin yakın çevresinde yer alan Peynir Deliği mağarası da yüzyıllar öncesinin izlerini taşıyan yapılardan biridir.

peynir deliği mağarası

Antalya’nın Kemer ilçesine gelip de bu kaleyi görmeden dönmek istemeyen turistler çeşitli doğa yürüyüşü ve turlarla kaleyi ziyaret ediyor.

GEDELME YAYLASINDA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

Kemer ilçesinde yer alan Gedelme Yaylası, doğa tutkunlarının en sevdiği yürüyüş noktalarından biridir. 700 metre rakımlı olan yayla yazları serin iklimi ile bölge halkı tarafından tercih edilen uğrak bir noktadır. Yeşilin en güzel tonları ile bezenmiş yayla, temiz havası, canlı bitki örtüsü ile en güzel manzaraları oluşturur

Gedelme Yaylasi kemer

. Özellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi alan yayla temiz dağ havasında yürüyüş yapmak için ideal bir rota oluşturur.  Bisiklet grupları tarafından da tercih edilen Gedelme yaylası bahar aylarında doğanın uyanması ile yeşilin en güzel tonlarına bürünür.

Gedelme Yaylasi Bisiklet

Yaylada hem konaklama tesisi hem de çeşitli restoranlar bulunur. Doğanın içinde tarihi ve kültürel bir gezi yapmak isteyenler için Gedelme yaylası tüm olanakları barındırır.

GEDELME KALESİNE NASIL GİDİLİR?

Gedelme Kalesine ve yaylasına gitmek için hem özel araçlar hem de çeşitli toplu taşıma araçları bulunur. Gedelme Yaylası’nın içinde bulunan Gedelme kalesine gitmek için Antalya şehir merkezinden 60 km yol gitmek gerekir.

gedelme kalesine nasıl gidilir

Kemer’e 18 km uzaklıkta olan Yayla’ya ulaşım Kuzdere Mahallesi Kesme Boğazı yolu üzerinde sağlanır. Gedelme ören yerine girişler ücretsizdir.

ANTALYA KEMER’DE HANGİ UYGARLIKLAR YAŞADI?

Antalya tarihsel süreç içerisinde birçok köklü uygarlığa ev sahipliği yaptı. Her ilçesinde ayrı bir güzellik ve olanaklar barındıran Antalya’da yaşam binlerce yıl önce başladı. Kemer ilçesinin tarihinin ise tarih kitaplarında yer alan bilgilere göre M. Ö. 690 yılına dayanır. Kemer ilçesinin kurulduğu dönemlerde Phaselis antik kenti merkezi konumdadır.

Olympos Antik Kenti Scaled

Bu antik kenti M.Ö. 690 yılında 1. Oleios kurmuştur. Coğrafi konumu sebebiyle önemli liman kentlerinden biri olan Kemer liman ticaretinde işlek noktalardan biri olmuştur. Bizans uygarlığının hüküm sürdüğü Kemer’de o döneme ait kalıntılar bulunmaktadır. Gedelme kalesi, Bizans’ın tahıl ambarı ve kurutma bölgesi olarak kullandığı bölgelerden biridir.

Kemer Tarihi Yerler P J O3 B U N G H6 Y K I D F X W S F H Z9 R W N X G F4 A

Günümüze kadar ulaşan bu kale ilçenin uğrak turizm noktalarından biridir.  1900’lü yıllarda Türklerin eline geçen ilçe günümüzdeki kimliğine ulaşmaya başlamıştır. Kemer, günümüzde Antalya’nın önemli turizm ve kültür bölgelerinde biridir.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA